Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Kuntastrategia ja sen arvot ohjaavat kunnan johtamista ja toimintaa

HMKDno-2023-268

Valmistelija

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuusto hyväksyi uudistetun kuntastrategian 20.2.2023. Kunnanhallitus päätti valtuuston päätösten täytäntöönpanossa 6.3.2023 ohjeistuksesta, jonka mukaan kuntastrategian toteuttaminen varmistetaan hyvällä johtamisella. Ohjeet edellyttävät, että palvelujohtajat huolehtivat strategian toteuttamisesta niin, että henkilöstö tuntee strategian, kunnan arvot ja tietää oman osuutensa sen toteuttamisessa. Johdon oman esimerkin antamisen tärkeyttä korostettiin. Lisäksi ohjeissa todettiin, että kun poikkeamia syntyy, toimintaa on tarvittaessa korjattava.

Uudistetussa kuntastrategissa valtuusto hyväksyi myös kunnan toimintaa ohjaavat arvot: empaattisuus, osallisuus ja vastuullisuus ja kuvauksen niiden sisällöstä. Aiemmin arvoja ei ole määritelty. Hämeenkyrön kunta on valinnut arvonsa täysin tietoisesti ja toiminnallista muutosta tavoitellen. Kaikki kolme arvoa ovat samansuuntaisia ja asiakaskokemukseen liittyviä. Empaattisuus kuntastrategian arvona on ainutlaatuinen valinta, koska Hämeenkyrö on ilmeisesti ensimmäinen kunta, jonka kuntastrategiassa empaattisuus on nostettu keskeiseksi arvoksi. Yritysjohtamisessa se on jo joitakin vuosia nostettu yrityksen keskeiseksi menestystekijäksi.

Toiminta-ajatus, tavoitetila ja arvot muodostavat kunnan kaiken toiminnan perustan. Arvot määritellään siksi, että ne ohjaisivat kunnan toimintakulttuuria haluttuun suuntaan, tekisivät siitä yhdenmukaisempaa ja ennustettavampaa. Se ei kuitenkaan toteudu, ellei arvoja tunneta ja koeta yhteisiksi. Henkilöstön omakseen kokemat arvot parantavat asiakkaiden palvelukokemusta edistävät koko organisaation menestymistä ja uudistumista haluttuun suuntaan. Arvojen toteuttaminen on kaikkien yhteinen tehtävä ja arvoista on hyötyä vasta silloin, kun ne näkyvät työnteon arjessa. Jo nykyään ihmiset yhä enemmän valitsevat työnantajansa yrityksen edustamien arvojen pohjalta.

Esihenkilöille järjestettiin 26.4.2023 koulutusiltapäivä strategian jalkauttamisesta ja empatiakäytäntöjen toteuttamisesta. Oheismateriaalina on Esa Lehtisen blogikirjoitus empaattisesta johtamisesta. Kuntastrategiasta tehtiin myös taskuesite toukokuussa viestinnän tueksi. Henkilöstöstä 2/3 on tähän mennessä saanut sisäistä perehdytystä kuntastrategiasta ja sen arvoista. Sitä on syytä jatkaa vielä kesän jälkeen.

Kuntastrategian päämääriä ja tavoitteita tullaan seuraamaan normaalin talousraportoinnin mukana, mutta arvojen ohjaaman toiminnan arviointiin raportointi ei sovellu. Arvojen toteutuminen on arvionvarainen, kokemuksellinen asia. Kysymys on toisaalta itsearvioinnista, toisaalta saatuun palutteeseen perustuvasta arvioinnista. Palaute taas syntyy saatujen kokemuksen perusteella. Kaikkeen toimintaan liittyy aina joku määrä kriittistä palautetta, joka auttaa kehittämään toimintaa. Jos se nousee kuormittavalle tasolle, sen syitä ja korjaamistarpeita on tarkemmin selvitettävä. Toistuva kunnan arvojen vastainen toiminta voi muodostua moitittavaksi toiminnaksi.

Palvelualueiden johtaminen perustuu valtuuston asettamien arvojen mukaiseen toimintaan, niiden merkityksen selostamiseen ja toteutumisen arviointiin. Johto näyttää omalla esimerkillään mallia arvojen noudattamiseen. Palvelualueen johdon tulee itsearvioinnin avulla osoittaa miten kuntastrategia ja arvot on perehdytetty henkilöstölle ja miten ne toteutuvat omalla palvelualueellaan ja käydä toteutumisesta vuosittain keskustelua lautakunnan kanssa. Tämä sopii hyvin sekä tilinpäätösvaiheeseen että seuraavan vuoden talouden ja toiminnan tavoitteiden suunnitteluun.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus korostaa kuntastrategian jatkuvan perehdyttämisen ja sen arvojen mukaisen johtamisen ja toiminnan seurannan tärkeyttä palvelualueiden johdolle ja lautakunnille. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

lautakunnat