Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 141 Rivitalo- ja kerrostalotonttien myynti/vuokraus hinnoittelu

HMKDno-2023-90

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Hannunen, maankäyttöinsinööri, anne.hannunen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hinnoittelun taustalla on kunnan asemakaavoitettujen ja kunnallistekniikan lähellä olevan rivitalotonttireservin (AR ja AP-1) läpikäynti. Maankäyttöinsinööri on valmistellut kiinteistöarvijoitisijoiden kanssa kerrostalo- ja pientalotonttien hinnoitteluperiaatteita. Mahdollisuus annetaan myös tontin vuokraamiseen. Kunnalle on tärkeää saada asemakaavoitettuja tontteja näkyville myyntiä varten ja toteutukseen. Asukashankinta on kunnan elinvoiman kannalta tärkeämpää kuin myyntihintatavoitteet, mutta ostajille tulee asettaa rakentamisvelvollisuus. Kuntalain 130 §:n perusteella on puolueettoman arvioijan arvioitava kiinteistön markkina-arvo tai markkinaperusteinen vuokrataso, jos kunta on ilman tarjouskilpailua luovuttamassa kiinteistöä tai vuokraamassa sitä vähintään kymmeneksi vuodeksi.

Hinnoittelussa on huomioitu rivitalojen lukumäärä kaavassa, maaperä sekä liikenneyhteydet.

Tontin ostajalle on mahdollista laatia kiinteistökaupan esisopimus, jonka ehtoja voivat olla onnistunut ennakkomarkkinointi sekä/tai myönteinen RS/ARA/Pankki rahoituspäätös.

Tonttien vuokra-aika olisi 50 vuotta ja vuosivuokran määrä on 6 % tontin myyntihinnasta. Vuokrahinta tarkistetaan elinkustannusindeksillä vuokrasopimuksen mukaisesti.

Vuokratontin voi lunastaa omaksi, jolloin ostohinta määräytyy lunastushetken arvon perusteella. Maksetut vuokrat hyvitetään kauppahinnassa, jos lunastus tehdään viiden (5) vuoden aikana vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Etu päättyy viiden (5) vuoden jälkeen, jolloin maksettuja tonttivuokria ei enää hyvitetä.

Toimistopäällikkö päättää asuinrakennusten rakennuspaikkojen varaamista ja varausajan jatkamisesta (hallintosääntö 114 §). Hallitus ratkaisee rakennuspaikkojen myyntiehdot ja hinnoittelut eli tekee myyntipäätökset (hallintosääntö 97 §).

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus käy valmistelua ohjaavan keskustelun rivitalo- ja kerrostalotonttien luovutusmenettelystä, myynti- ja vuokrausehdoista sekä tonttien hinnoittelun periaatteista. 

Päätös

Hallitus kävi keskustelun aiheesta. 

Valmistelija

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Maankäyttöinsinööri on valmistellut kiinteistöarvijoitsijoiden kanssa rivi- ja kerrostalotonttien hinnoitteluperiaatteet. Arvioinnin kohteena on ollut kunnan omistamat asemakaavallisesti valmiit rakentamattomat rivitalo- ja kerrostalotontit. Käytännössä kyse on rakennuspaikoista, koska määräaloja ei ole muodostettu omiksi tonteikseen. Rivitalokohteita on yhdeksän ja kerrostalokohteita on viisi. Niille nyt kunnanhallituksessa vahvistettavat myyntihinnat ovat liitteenä olevassa taulukossa. Kohteista on liitteenä myös sijaintikartta. Myyntihinnat perustuvat puolueettomien arvioiden tietoihin ja ne ylittävät kohteiden tasearvot.

Hämeenkyrön kunnan maapoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2010 on mainittu kohdassa 7.5. yhtiömuotoisten tonttien luovuttamisesta, että ”ne luovutetaan yleensä kunnanhallituksen etukäteen päättämin hinnoin myymällä tai vuokraamalla. Tapauskohtaisesti voidaan päättää tonttien luovuttamisesta myymällä tarjouskilpailun perusteella.”

Kunnanhallitus on 29.5.2023 hyväksynyt yhtiömuotoisten tonttien luovutusmenettelyn ohjeet, jota sovelletaan nyt ensimmäisen kerran.

Asian täytäntöönpano liittyy sopeuttamisohjelmassa asetettuihin tontinmyynnin ja rakennusoikeuden myynnin tavoitteisiin. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. asettaa liitteestä ilmenevät rakennuspaikat julkisen luovutusmenettelyn kohteeksi ja
  2. vahvistaa niille taulukosta ilmenevät myyntihinnat/vuosivuokran.
     

Lisäksi hallitus ohjeistaa, että

  • kohteeseen voi esittää poikkeuslupa-/kaavamuutostoiveen, jos kohteen tarkoituksenmukainen toteuttaminen sitä edellyttää
  • kohteet ovat ensin esiteltävänä, tontinvarausten käsittely käynnistyy 4.9.2023 alkaen saapumisjärjestyksessä 
  • mahdolliset samaan kohteeseen jätetyt varaushakemukset vertaillaan keskenään ja varaukseen valitaan parhaiten kunnan tavoitteet täyttävä hakemus.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

 maankäyttöinsinööri Hannunen, elinympäristölautakunta