Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Poikkeaminen, 108-421-38-78 Pappilanmetsä, määräala

HMKDno-2023-128

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka

Hämeenkyrö (108), Pappila (421), tila 38:78 Pappilanmetsä, rekisteröity 5.1.1989 Määräala M601  

Osoite: Väinämöisentie 23

Koordinaatit: 23510280, 6837463

Rakennuspaikan määräala, pinta-alaltaan noin 3900 m², sijaitsee kirkonseudulla Väinämöisentiellä. Määräalalla on vuonna 1991 rakennetut päiväkotirakennus 305 m2 ja varastorakennus 17 m2. Rakennuspaikan asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 450 k-m2. Rakennuspaikka on liitetty keskitettyyn vesi- ja viemäriverkostoon ja alueella on hulevesiviemäröinti.

Hakemuksen syy

Haetaan käyttötarkoituksen muutoslupaa päiväkotirakennuksen muuttamiseksi vakituiseksi asuinrakennukseksi.

Rakentamisrajoitus, mistä poiketaan
Asemakaavan käyttötarkoitusmerkintä YL, julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue. Rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Poikkeaminen asemakaavan osoittamasta käyttötarkoituksesta (MRL 58 §).

Hakijan perustelut
Haetaan asemakaavassa määrättyyn käyttötarkoitukseen poikkeamista. Päiväkotirakennuksen käyttötarkoitus muutetaan ympärivuotiseksi asuinrakennukseksi.

Lausunnot:

Kunta on kuullut 15.3.2023 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistöt 108-421-11-352 Louhi, 108-421-38-18 Kulmala, 108-421-38-19 Joukahainen, 108-421-38-34 Kantele I, 108-421-38-55 Laaksomaa, ja 108-421-38-56 Väinämöisenpuisto 6. Naapurit eivät ole antaneet hankkeesta huomautettavaa.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040:

Rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa keskustatoimintojen alueelle C. Merkinnällä osoitetaan valtakunnan osakeskus, kaupunkitasoiset keskukset ja Tampereen ydinkaupunkiseudun alakeskukset. Merkintä sisältää niihin liittyvät keskustamaisen asumisen ja keskustahakuisten palvelu-, työpaikka- ja muiden toimintojen alueet liikennealueineen ja puistoineen. Lisäksi alue sijoittuu kasvutaajamien kehittämisvyöhykkeelle. 

Yleiskaavat:

Keskusta 2010 yleiskaavassa rakennuspaikka on osoitettu pääosin julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi PY. Väinämöisentien laidassa on kapea kaista pientalovaltaista asuntoaluetta AP.

Hämeenkyrön strategisessa yleiskaavassa 2040 alue on osoitettu tiivistyvänä keskustaajamana.

Asemakaava:

Alueella on voimassa kunnanvaltuuston 26.11.1990 hyväksymä rakennuskaavan muutos, jossa alue on osoitettu julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi YL. Korttelin rakennusoikeus on 450 kem2.  

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §)

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset.

1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikka sijaitsee kirkonseudun asemakaavoitetulla taajama-alueella. Rakennuspaikan ympäristö on asuinaluetta, jossa on erillispientaloja, rivitaloja sekä puistoja ja lähivirkistysalueita. Käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä ei ole esitetty rakennettavaksi uudisrakennuksia. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle alueella.

2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikka on rakennettua ja istutettua piha-aluetta. Rakennuspaikalla ei ole tunnettuja luontoarvoja, eikä hanke muutoinkaan vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Päiväkoti on rakennettu vuonna 1991. Rakennuspaikalla olevilla rakennuksilla ei ole kulttuurihistoriallisia tai arkkitehtonisia erityisarvoja. Hämeenkyrön keskustan kulttuuriympäristöselvityksessä 2017 mukaan lähistöllä ei ole sellaisia arvokohteita, joita hanke vaarantaisi.

4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisella ei myönnetä uudisrakentamiselle lupaa. Poikkeaminen ei johda merkittäviin ympäristövaikutuksiin.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi laki edellyttää poikkeamiselle erityistä syytä.

Erityiseksi syyksi voidaan todeta rakennuksen päivähoitotoiminnan loppuminen. Uuden käyttötarkoituksen myötä hyväkuntoisen rakennuskannan hyödyntäminen on resurssiviisasta ja kestävän kehityksen mukaista.  

Edellisen tarkastelun perusteella laissa esitetyt poikkeamisen edellytykset täyttyvät.

Sovelletut lainkohdat: MRL 58 § ja 171 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset, joten vakituisen asuinrakennuksen rakennuslupa on mahdollista myöntää rakennuspaikalle. Rakennuslupa on haettava kahden vuoden kuluessa päätöksen voimaantulosta.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 171§ poikkeamisen edellytykset, joten käyttötarkoituksen muutos päiväkodista vakituiseksi asunnoksi on mahdollista myöntää.

Käyttötarkoituksen muutoksen rekisteröinti edellyttää vielä rakennuslupakäsittelyä asuinrakennuksen osalta.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen.

Päätös

Päätös hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).