Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Kiinteistön ostaminen, Tunnelikuja 6, Hämeenkyrö 

HMKDno-2023-110

Valmistelija

  • Anne Hannunen, maankäyttöinsinööri, anne.hannunen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunta on tarkastellut täydennysrakentamispotentiaalia, josta on laadittu Hämeenkyrön Saavutettavuushelmet -luonnos 23.6.2021. Siihen on eritelty täydennysrakentamispotentiaalin tarkastelu alueittain.

Saavutettavuushelmet -luonnoksessa on merkitty Kirkonkylän alueelle kolme uutta rakennuskohdetta: kortteli 68 ja 65, kortteli 46 ja Uu-alue joen rannassa. Kortteliin 68 ja 65 on tässä Saavutettavuushelmet -luonnoksessa suunniteltu sijoitettavaksi kerrostaloja ja rivitaloja. Tämä edellyttää vanhan rakennuskannan osittaista purkua sekä kaavamuutosta.

Osa alueesta on yksityisessä omistuksessa. Hämeenkyrön kunta omistaa alueesta korttelista 68 15 000 m2 suuruisen maa-alueen. Alueen kehittämisen vuoksi olisi hyvä, että kunnalla olisi omistuksessaan suurin osa kehitettävästä alueesta.

​​Oikotie.fi -palvelussa on ollut julkisessa myynnissä rakennettu kiinteistö sähkö-, vesi- ja viemäriliittymillä. Tontti on korttelissa 65 tontti 1 (AO) 2200 m2, kiinteistö MÄKINEN 108-421-11-54 osoitteessa Tunnelikuja 6, Hämeenkyrö. Talous- ja omakotitalo (82 m2) ovat purkukuntoiset ja myydään myös purkukuntoisena.

Kyseiselle kaavatontille on Saavutettavuushelmet -luonnoksessa suunniteltu sijoitettavaksi yksi alueelle suunnitelluista kerrostaloista. Suunnitelmissa kerrosluku oli (V) viisi ja suunniteltu asukasluku 36. Tuleva rakennusoikeus olisi tämän luonnoksen mukaan 2000m2, mutta nämä tiedot tarkentuvat tulevassa kaavoituksessa.

Maankäyttöinsinööri on kunnan puolesta tehnyt ostotarjouksen kohteesta, 23 000 euroa. Myyjät ovat antaneet oman vastatarjouksensa 27 000 euroa. Ostotarjouksen hinta on arvioitu Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston perusteella, jossa hakuehtoina olivat asemakaava, ei rantaan rajoittuvuus ja arvottomat rakennukset.

Talous- ja hallintojohtaja: 

Talousarviossa 2023 on kiinteistöjen ostoon varattu 150 000 euroa. Talousarviomäärärahan kohdalla mainitaan: Hallitus tekee aina erillisen päätöksen maanhankinnasta. Määrärahalla varaudutaan maan hankkimiseen Hämeenkyrönväylän lähettyviltä. Kunnan maapolitikka määrittelee ostojen kohdentamisen. 

Hallintosäännön 97 § mukaisesti hallituksen ratkaisuvaltaan kuluu kiinteän omaisuuden myyminen ja ostaminen. 

Saavutettavuushelmet on oheismateriaalina ja kartta ko. alueesta on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus ostaa kiinteistön Mäkinen108-421-11-54 osoitteessa Tunnelikuja 6,  hintaan 27 000 euroa. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Timo Lepomäki, maankäyttöinsinööri Hannunen (toimeenpanovastuu)