Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Valtuustoaloite 4/2020; Tapahtuma-, liikunta- ja moottoriurheilualue

HMKDno-2020-250

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Esa Järvenpää ja 6 muuta allekirjoittanutta ovat jättäneet valtuuston kokouksessa 8.6.2020 seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite tapahtuma-, liikunta- ja moottoriurheilualueesta

Hämeenkyrössä ei ole aluetta missä voi ilman meluongelmia asukkaille tai ilman muitakaan haittoja järjestää musiikkitapahtumia tai festivaaleja, joihin tulee useampi tuhannan katsojaa, samoin Hämeenkyröstä puuttuu paikka moottoriurheilutapahtumalle ja -harjoittelulle, myös Pappilanmetsän möykyn alueen pururata ja frisbeegolf pienenevät merkittävästi uuden Hämeenkyrönväylän rakentamisen myötä.

Hämeenkyrön kunnan pitää kaavamuutoksella mahdollistaa tapahtuma-alueen syntyminen, missä on mahdollista aloitteen otsikon mukainen toiminta. Alueen kaavahyväksynnän jälkeen pitää kunnan yhdessä yrittäjien ja yhdistysten kanssa valmistella alueen toteuttaminen niin, että siitä saadaan suurin mahdollinen hyöty irti.

Tapahtuma-, liikunta- ja moottoriurheilualueen pitää kooltaan olla vähintään kahdeksan hehtaaria. Alueen ei tarvitse olla tasaista vaan päinvastoin olis etu, jos alueella olisi korkeuseroja. Musiikkitapahtumien ja autokilpailuiden lähtöalueen takia pitää löytyä noin 200 metrin mittainen ja 50 meterin levyinen tasainen alue. Metsäinen alava alue olisi melun takia hyvä. Isoja parkkialueita ei tarvita, parkkeeraukset hoidetaan tällaisissa tapahtumissa yleensä kauemmaksi. Alueella pitää olla viemäri-, vesi- ja sähköliittymät sekä kunnollinen tieliittymä. Sopivia alueita voisi löytyä esimerkiksi kolmostieltä Vaiviantien suuntaan, kolmostieltä Häijääntien suuntaan tai uuden Heiskan erotasoliittymän suunnalta, Hanhijärjen eritasoliittymän alue voisi myös olla yksi vaihtoehdoista.

Alueen käyttötarkoituksia voisivat olla esimerkiksi:

  • erilaiset musiikkitapahtumat ja festarit
  • erämessut ja muut ulkomessutapahtumat
  • motocross-tapahtumat ja muu harjoittelu moottoripyörällä
  • jokamiesluokan autokilpailut ja harjoittelu
  • rallicross- ja autocross-kilpailut ja harjoittelu
  • ajoharjoittelu autokoulu- ja yksityiskäyttöön
  • frisbeegolf-kilpailut ja harjoittelu
  • hevosharrastus, esimerkiksi ratsastustoiminta
  • moottorikelkkailu talvisin
  • pururata voidaan rakentaa alueen ympärille, joka toimisi talvisin hiihtolatuna
  • maastojuoksu- ja sprinttihiihtotapahtumat
  • erilaiset talvitapahtumat
  • mikäli alueesta saadaan riittävän kokoinen niin mikroautorata voisi olla myös mahdollinen


Alueen tapahtumat ja käyttö lisäisi Hämeenkyrön tunnettavuutta ja houkuttelevuutta, myös myönteisiä taloudellisia vaikutuksia syntyisi. Todennäköisesti saataisiin vähennettyä huomattavasti moottoripyörien, autojen ja moottorikelkkojen laitonta ajoa Hämeenkankaan, Pinsiön ja Lintuharjun alueilta. Pappilanmetsän möykyn ja pururadan ympäristö saataisiin puistokäyttöön, jossa voisi ulkoilla ja viettää aikaa vaikkapa picnikin merkeissä."

Päätösehdotus

Esittelijä

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Valtuustoaloite on kooltaan ja vaikutuksiltaan niin merkittävä, että sitä täytyy tarkastella sisällöllisesti ja ajallisesti osana kunnan kokonaissuunnittelua vasta Hämeenkyrönväylän valmistuttua ja osana 2021 käynnistyvää keskustan osayleiskaavatyötä. Alueellisesti tapahtuma-areenalle on suunniteltu sijaintia Heiskan uuden eritasoliittymän yhteyteen kunnan omistamalle maalle jo vuonna 2019 laadituissa keskustan yleiskaavan rakennemalleissa (ve 1). Aloitteessa esitetyt vaihtoehdot alueen käyttötarkoitukseksi vaativat kuitenkin profiileiltaan erilaisia alueita ja se vaatii tarkempaa selvitystä siitä, mitkä toiminnot voidaan yleensä sijoittaa samalle alueelle ja mitkä erikseen. Näkökulmina täytyy huomioida saavutettavuus keskustan palveluihin, liikenneverkkoihin ja ympäristövaateet meluvaikutuksineen. Taloudellisesti tarkasteltuna kunnan linjauksena on ollut pidättäytyä sellaisista investoinneista, jotka lisäävät kunnan käyttötalouden menoja ja tästä kokonaisuudesta ei ole taloudellisia arviointeja pystytty vielä tekemään. Kuntakehittämisen osana teemaa voidaan kuitenkin edelleen pitää mukana. Tilanne tarkastetaan vuosittain osana talousarvion suunnittelua.

Asian käsittely:
Kokouksen kuluessa Marja Seulanto teki muutetun päätösehdotuksen:
Hämeenkyrön kunta mahdollistaa kaavamuutoksella, aloitteen mukaisen vähintään kahdeksan hehtaarin kokoisen tapahtuma-alueen syntymisen Heiskan uuden eritasoliittymän läheisyyteen kunnan omistamalle maalle.  Alueen kaavahyväksynnän jälkeen syksyllä 2022 pitää kunnan yhdessä yrittäjien ja yhdistysten kanssa alkaa valmistelemaan alueen toteuttamista niin, että siitä saadaan suurin mahdollinen hyöty irti.

Muutettua päätösehdotusta kannatettiin ja päätösehdotusten välillä suoritettiin äänestys. Äänestyksen tuloksena muutettu päätösehdotus sai enemmän kannatusta, joten siitä tuli lopullinen päätösehdotus.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi muutetun päätösehdotuksen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 43%

    Aki Tainio, Teija June, Mika Laine

  • Ei 4 kpl 57%

    Marja Seulanto, Jarmo Kalliola, Harri Mokkila, Kati Seppä

Kuvaus

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 6.4.2021 §26 käsitellyt valtuustoaloitetta 4/2020; Tapahtuma-, liikunta- ja moottoriurheilualue.

Vuodelle 2022 on talousarviossa investointeihin varattu 30 000 euroa hankkeen suunnitteluun. 

Tapahtuma-alueelle selvitellään sopivaa sijaintia mm. kaavoituksen kautta, koska valtuustoaloitteessa esitetyt suunnitelmat edellyttävät sijaintia, jossa se ei aiheuta esim. meluhäiriötä ympäristön asutusalueelle eikä tule estämään kaavoituksen suunnitelmia asuinalueita kaavoitettaessa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää antaa vastauksen valtuustoaloitteeseen selosteosan mukaisesti hallitukselle, joka lähettää sen edelleen valtuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Elinympäristölautakunta 7.6.2022, 67 §.

Asian eteneminen ratkaistaan suunnitteluvaiheen jälkeen talousarviokäsittelyn yhteydessä. 

Talousarviossa 2023 mainitaan tapahtuma-alueesta näin: tapahtuma-alue on osa vuoden 2023 yhdyskuntasuunnittelua. Vuoden aikana tuotetaan tarkempi suunnitelma, jonka perusteella voidaan varautua toteuttamiseen vuoden 2024 investoinneissa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittäää valtuustolle, että

  1. elinympäristölautakunta tuottaa asian valmistelusta erillisen raportin 
  2. toteuttamisen jatko tulee elinympäristölautakunnan esityksestä taloussuunnitelmaan 2024-2026   
  3. valtuustoaloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

valtuuston listalle