Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Suunnittelutarveratkaisu; Joensivu, 108-413-2-40

HMKDno-2023-50

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka:
Hämeenkyrö (108), Kyröspohja (413), Joensivu 2:40

Osoite: Hiukkastentie 12, 39100 Hämeenkyrö

Koordinaatit: 23508770, 6833848

Kiinteistön pinta-ala on 3,32 hehtaaria.

Rakennushanke:
Yksiasuntoinen yksikerroksinen kokonaisalaltaan 205 m2 asuinrakennus sekä siihen liittyvä avoin autosuoja. Liittymä rakennuspaikalle tulee Hiukkastentieltä.

Hakijan perustelut ja erityinen syy:

’Hakea suunnittelutarveratkaisua tontille ja perään hakea rakennuslupa 1-kerroksiselle omakotitalolle.’ Rakennuspaikka rajoittuu tiehen ja alueella on vesi- ja viemärijohto (etäisyys 30 m), johon liitytään rakennusaikana. Rakennuspaikan etäisyys päiväkotiin ja alakouluun on 3 km, yläkouluun 5 km, etäisyys lähimpään kauppaan ja kuntakeskuksen palveluihin 5 km. Suunniteltu rakennuspaikka on metsässä.

Rakentamisrajoitus:
MRL 16 §:n ja kunnan rakennusjärjestyksen 32-33 §:n mukainen suunnittelutarvealue.

Lausunnot:  
Hankkeesta on julkaistu yleinen kuulutus 25.1.2023. Kunta on kuullut 25.1.2023 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistöt Päivätön 413-2:32 ja Onnela 413-2:54. Lupapisteen kautta on kuultu naapurikiinteistöt Kuusisto 413-2:31, Hiukkanen 430-2:10, Rossa 430-2:38 ja Pässimäki 413-2-16. Naapurit eivät ole antaneet hankkeesta huomautettavaa.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040: 

Uusi rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa maaseutualueeksi merkitylle alueelle. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Uusi rakennuspaikka on myös valtakunnallisesti arvokkaaksi esitettyä maisema-aluetta. Suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä tulee turvata ja edistää luonnon- ja kulttuuriympäristön arvojen säilymistä. Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kyröspohjantie (yhdystie 13123) on osoitettu tärkeäksi seutu- tai yhdystieksi sekä valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (Hämeenkankaan- ja Kyrönkankaantie). Suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristön arvot säilyvät. Uusi rakentaminen on sopeutettava alueen kulttuuriympäristön ominaispiirteisiin ja ajalliseen kerroksellisuuteen.

Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (oikeusvaikutteinen, hyväksytty 2.11.2015):

Strategisessa yleiskaavassa alue on osoitettu valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Alueen tarkemmassa suunnittelussa on edistettävä maisema-alueen sekä kulttuuriympäristön arvojen säilymistä.

Osayleiskaava:

Hämeenkyrön keskusta 2010 yleiskaavassa alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi AP-3. Sitä koskee määräys: Alue varataan 1-2 asuntoisten pientalojen rakentamiseen. Alueelle saa sijoittaa pienimuotoisia työtiloja ympäristöhaittoja aiheutumatonta yritystoimintaa varten. Alueen vesi- ja jätevesihuolto on hoidettava kiinteistö- tai kiinteistöryhmäkohtaisesti. Alueelle muodostettavien rakennuspaikkojen vähimmäiskoko on 3000 m2. Lisäksi alue on osoitettu valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi.

Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §):

1) Rakentamisen aiheuttama haitta kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle:

Hakemuksessa esitetty rakennushanke on käyttötarkoitukseltaan ja kooltaan voimassa olevan yleiskaavan mukainen.  

2) Rakentamisen sopivuus yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta:

Rakennus on mahdollista liittää kunnalliseen vesi- ja viemäriverkostoon. Rakennukset liitetään sähköverkkoon. Rakennuspaikalle tehdään liittymä Hiukkastentieltä. Hämeenkyrön ns. Kirkonseudun palvelut ovat n. 5 km etäisyydellä. Palvelut ovat kohtuullisesti saavutettavissa.

3) Rakentamisen sopivuus maisemalliselta kannalta sekä vaikutus erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämiseen ja virkistystarpeiden turvaamiseen:

Asemapiirroksen mukaan rakennus sijoitetaan metsäiselle paikalle noin 50 m etäisyydelle Hiukkastentiestä ja avoimen pellon reunasta. Alue on osa arvokasta maisema-aluetta. Koska rakennuksen ja tien välinen rinne on tarkoitus säilyttää puustoisena, on rakentamisen vaikutus maisemaan vähäinen. Yksikerroksinen asuinrakennus tulee muotonsa ja värityksensä osalta sovittaa ympäristöönsä.

Hiukkastentien kautta on yhteys Kyröspohjantielle. Kyröspohjantie on osa Hämeenkankaan-Kyrönkankaantietä, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY). Suunniteltu rakennuspaikka sijoittuu n. 70 metrin päähän tiestä ja väliin jää metsäinen alue, joten rakentamisella ei vaaranneta tien kulttuuriympäristöarvoja.

4) Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen:

Yhden yleiskaavan mukaisen omakotitalon rakentamisen ei voida katsoa aiheuttavan merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Läheisyydessä on muutamia vakituisesti asuttuja rakennuksia.

5) Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei saa aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia:

Hankkeella ei ole merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Rakentaminen on alueelle tyypillistä hajarakentamista ja liittyy luontevasti ympäristöönsä täydentäen kylärakennetta. Rakentamisella ei ole vaikutusta naapurikiinteistöjen rakennusoikeuteen eikä se vaikeuta muuta rakentamista alueella. Rakennuspaikka on rakentamaton emätila ja rekisteröity vuonna 1968. Emätilasta on myöhemmin lohottu kaksi kiinteistöä (413-2-58) ja (413-2-59). Kiinteistöllä 413-2-58 on vanha palanut saunarakennus. Ympäristössä säilyy riittävästi virkistäytymiseen sopivaa rakentamisesta ja muista toiminnoista vapaata maa-alaa. Rakentaminen ei vaaranna maanomistajien tasapuolista kohtelua.  

Edellisen tarkastelun perusteella rakentamisluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §) täyttyvät.

Rakennusluvan edellytykset asemakaava-alueen ulkopuolella (MRL 136 §):

1) Rakennuspaikka täyttää MRL 116 §:n vaatimukset: Rakennuspaikka on tarkoitukseen sovelias, rakentamiseen kelvollinen ja riittävän suuri. Rakennukset on mahdollista sijoittaa riittävälle etäisyydelle kiinteistön rajoista, yleisistä teistä ja naapurin maasta.

2) Rakentaminen täyttää sille MRL 117 §:ssä säädetyt sekä muut lain mukaiset vaatimukset. Rakennusluvan yhteydessä varmistetaan, että rakennus soveltuu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.

3) Rakentaminen täyttää MRL 135 §:n 3–6 kohdassa asetetut vaatimukset.

4) Teiden rakentaminen tai vedensaannin taikka viemäröinnin järjestäminen ei aiheuta kunnalle erityisiä kustannuksia.

5) maakuntakaavasta tai yleiskaavasta johtuvat 33 ja 43 §:n mukaiset mahdolliset rajoitukset otetaan huomioon.

Rakennusluvalle ei ole estettä MRL 136 §:n perusteella.

Rakennusjärjestys 7. luku rakentaminen asemakaava-alueen ulkopuolelle 27§

Rakennuspaikan on oltava maastoltaan ja maaperältään rakentamiseen kelvollinen sekä sijainniltaan ja muodoltaan ja mittasuhteiltaan tarkoitukseen sovelias. Asemakaava-alueen ulkopuolella, ellei oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa toisin määrätä, asuinrakennuksen rakennuspaikan tulee olla pinta-alaltaan vähintään 2000 m2.

Rakennuspaikalle saa rakentaa enintään yhden, kaksi asuntoa ja kaksi kerrosta käsittävän asuinrakennuksen. Rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa sen käyttötarkoitukseen liittyviä talousrakennuksia. Rakennuspaikalle sallittu rakennettava kerrosala saa olla enintään 15 % rakennuspaikan pinta-alasta, asuinkiinteistössä kuitenkin korkeintaan 500 m2.

Rakennuspaikka täyttää kooltaan ja sijainniltaan yleiskaavan vaatimukset ja on yleiskaavan mukainen. Rakennusjärjestyksen mukainen rakennusoikeus on sille ympäristöön sopivasti sijoitettavissa. Alueella on mahdollisuus liittyä kunnallisteknisiin verkostoihin, vesi- ja viemäri. Esitetty rakennuspaikka sijaitsee olemassa olevan asutuksen yhteydessä ja palvelut mm. koulu ja päiväkoti on kohtuullisesti saavutettavissa. Omakotitalon rakentamisella ei ole merkittäviä maisema- tai muitakaan ympäristövaikutuksia. Edellä esitetysti rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle vaan on yleiskaavan mukaista. Rakennuspaikka täydentää kylärakennetta, joten suunnittelutarveratkaisun myöntämiselle ei ole estettä.

Sovelletut lainkohdat: MRL 16 §, 136 §, 137 §
Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 26 § 27 § 32 §
Hämeenkyrön kunnan hallintosääntö § 113

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella eikä sille ole estettä MRL 136 §:n perusteella. Rakennuspaikka täyttää kooltaan ja sijainniltaan yleiskaavan vaatimukset ja haetun mukainen rakennusoikeus on ympäristöön sopivasti sijoitettavissa. Näin ollen suunnittelutarveratkaisu on mahdollista myöntää seuraavin ehdoin:

-       Rakennusluvan yhteydessä varmistetaan, että rakennus soveltuu maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset. Rakennusten koko ja muoto tulee sopeuttaa ympäröivään rakennuskantaan.

-       Maisemallisesti arvokkaalla alueella rakennuksen ja Hiukkastentien välistä suojapuustoa on säilytettävä.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätöksen antaminen ja voimassaolo
Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 24.2.2023 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 27.3.2023. 

Päätös on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava tässä ajassa rakennuslupaviranomaiselta. Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Päätöksestä peritään elinympäristölautakunnan 5.4.2022 hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 500 €/hakemus (+ lisäksi mahdolliset kuulemiskustannukset).

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri RV (lainvoimaisuustodistus)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).