Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Siivouskehote; Uhkasakon asettaminen, Jumesniementie 457

HMKDno-2018-532

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Pieniluoma, ympäristötarkastaja, kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kiinteistöillä Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN.o 3:6 piha-alueilla varastoidut romuajoneuvot aiheuttavat epäsiisteyttä ympäristöön. Asiaa on käsitelty aiemmin ympäristölautakunnassa ja kiinteistöjen omistajien valituksesta Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä asiassa 3.11.2021 (päätösnro 21/0459-61/2). Hallinto-oikeus kumosi ympäristölautakunnan päätökset koskien kiinteistöjen kahta osaomistajaa, jotka eivät omistaja kiinteistöillä olevia ajoneuvoja eivätkä irtainta. Lisäksi hallinto-oikeus päätyi ajoneuvojen omistajaa koskevassa ratkaisussa kumoamaan ympäristölautakunnan päätöksen, koska katsoi menettelyssä tapahtuneen asianomaisen kuulemisessa virheen.

Tilanne kiinteistöillä Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN.o 3:6 piha-alueilla on edelleen sama eli kiinteistöllä varastoidaan romuajoneuvoja epäsiisteyttä ympäristöön aiheuttaen. Siivouskehotteen käsittelyprosessi on alkanut 29.3.2017, jonka jälkeen autojen määrä on vähentynyt ja vaihdellut vuosien aikana yli 60 romuajoneuvosta noin 20 romuajoneuvoon. Pääosin romuajoneuvot ovat olleet henkilöautoja, mutta joukossa on ollut myös erikuntoisia pakettiautoja, linja-auto ja traktori. Tilanne kiinteistöillä ei ole korjaantunut, vaan yhä edelleen asianomainen varastoi romuajoneuvoja kiinteistöillä sekä Jumesniementieltä erkanevan tien varrella. 

Kiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN.o 3:6 piha-alueiden siistiytymiseksi asianomaista tulee edelleen kehottaa romuajoneuvojen poistamiseen piha-alueilta ja kieltämään jätelain 72 §:n mukaisen roskaamiskiellon vastainen toiminta. Kehotuksen tehosteena lupajaostolla on oikeus käyttää kehotteen tehosteena pakkokeinoja, kuten kiinteää tai juoksevaa uhkasakkoa tai teettämisuhkaa. Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto). Lisäksi jätelain 73 §:n mukaan roskaajan velvollisuus on poistaa roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kaisa Pieniluoma, ympäristötarkastaja, kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi

Lupajaosto kehottaa asianosaistakiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN:o 3:77 osaomistajaa ja kiinteistöllä olevien ajoneuvojen ja muun irtaimen omistajaa poistamaan em. piha-alueilla olevat romuajoneuvot sekä siivoamaan piha-alueet ylimääräisistä romuista ja jätteistä 31.5.2022 mennessä. Kehotteen noudattamisen määräajassa on arvioitu toteuttamisen vaadittava aika ja aiempi käsittelyhistoria.

Päävelvoite:
Kiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN:o 3:77 piha-alueiden siivoaminen ja autonromujen poistaminen sekä toimittaminen viralliseen luvanmukaiseen vastaanottopaikkaan. Romutustodistukset jokaisesta piha-alueelta poistetusta autosta on toimitettava lupajaostolle tai mikäli ajoneuvo jää piha-alueelle on siitä toimitettava todiste siitä, että ajoneuvo on katsastettu tieliikennekäyttöön tai jos ajoneuvo ei ole katsastettu, niin kirjallinen selvitys ajoneuvon käyttötarkoituksesta. 

Velvoitteen tehoste:
Siivouskehotteen tehostamiseksi lupajaosto tulee asettamaan yhteensä 12 000 euron kiinteän uhkasakon.

Ennen velvoitteen määräämistä ja tehosteen asettamista koskevan päätöksen tekemistä on asianosaista todisteellisesti kuultava (UhkasakkoL 22 §). Lupajaosto varaa asianosaiselle mahdollisuuden selityksen antamiseen asiasta ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavasta uhkasakosta. Kuuleminen suoritetaan erityistiedoksiantona.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja, noora.kalliomaki@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kiinteistöillä Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN.o 3: asuu kiinteistöjen omistaja Matti Rinne. Paikan päällä on suoritettu tarkastus 31.10.2022. Tilanne kiinteistöjen piha-alueilla on edelleen sama eli kiinteistöllä varastoidaan romuajoneuvoja aiheuttaen ympäristöön epäsiisteyttä. Siivouskehotteen käsittelyprosessi on alkanut 29.3.2017, jonka jälkeen autojen määrä on vaihdellut vuosien aikana yli 60 romuajoneuvosta noin 20 romuajoneuvoon. Pääosin romuajoneuvot ovat olleet henkilöautoja, mutta joukossa on ollut myös erikuntoisia pakettiautoja, linja-auto ja traktori. Tilanne kiinteistöillä ei ole korjaantunut, vaan yhä edelleen asianomainen varastoi romuajoneuvoja kiinteistöillä sekä Jumesniementieltä erkanevan tien varrella. 

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 § mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa tai häiritse ympäröivää asutusta. Elinympäristölautakunnan lupajaosto voi tehostaa maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annetun säännöksen perusteella antamaansa määräystä uhkasakolla (MRL 182 §).

Siivouskehotteen noudattamiseen on käsittelyn edellyttämän kuulemisen johdosta tullut lisäaikaa. Kiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN:o 3:6 omistajaa on kuultu ja omistaja on antanut vastineensa 30.3.2022 ja toivoi kirjeessä kolmea kuukautta lisäaikaa korjata tilanne. Tilanteen korjaamiseksi annettiin 5 kk lisäaikaa, ja tarkastuksella nähtiin, että tilanne ei ollut kiinteistöllä muuttunut. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja, noora.kalliomaki@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunnan lupajaosto kehottaa velvoitteen asettamispäätöksessään kiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN:o 3:77 omistajaa poistamaan em. piha-alueilla olevat romuajoneuvot sekä siivoamaan piha-alueet ylimääräisistä romuista ja jätteistä 2.5.2023 mennessä

 Asettamispäätöksen päävelvoite:
Kiinteistöjen Pajarinne RN:o 3:77, Rinne RN:o 3:21 ja Mäkelä RN:o 3:77 piha-alueiden siivoaminen: autonromujen poistaminen ja toimittaminen viralliseen vastaanottopaikkaan, josta saa romutustodistuksen. Mahdollinen muu jäte tulee toimittaa jäteasemalle ja kierrättää asianmukaisesti. Kiinteistönomistaja ei saa aiheuttaa maaperän tai pohjaveden saastumista (YSL 52 §) eikä kiinteistöä saa käyttää siten, että siitä aiheutuu kohtuutonta rasitusta lähellä asuville (NaapL 17 §).

Romutustodistukset ja kuitit ovat toimitettava valvontaviranomaiselle tarkastuksella, joka toteutetaan kiinteistöillä 3.5.2023 klo 13.00. Käynnistä peritään ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen valvontamaksu Tarkastus hallintopakkomääräysten valvomiseksi (YSL 175-176 §):t, joka on 300 euroa.  

Asettamispäätöksen päävelvoitteen tehoste:
Siivouskehotteen tehostamiseksi elinympäristölautakunnan lupajaosto asettaa yhteensä 12 000 euron kiinteän uhkasakon.

Mikäli kiinteistöllä tapahtuu omistajanvaihdos, on kiinteistön nykyinen omistaja velvollinen ilmoittamaan asiasta valvovalle ympäristönsuojeluviranomaiselle osoitteeseen kirjaamo@hameenkyro.fi.

Tarvittaessa lisätietoja antaa (HL 44 § mukaisesti): Ympäristötarkastaja, Noora Kalliomäki puh. 050 68 247

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kiinteistöjen Pajarinne 3:77, Rinne 3:21 ja Mäkelä 3:77 omistaja (erityistiedoksiantona)

Muutoksenhaku

Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Valitusaika
Valitus on tehtävä kirjallisesti kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen (3) päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jolloin tuomioistuimessa ei työskennellä, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä ja sen toimittaminen
Valituskirjelmään on liitettävä valituksen kohteena oleva päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä saantitodistus tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • valittajan nimi, ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
     

Valitukseen tulee liittää seuraavat asiakirjat:

  • päätös, johon haetaan muutosta valitusosoituksineen (alkuperäinen tai kopio)
  • tieto siitä, milloin päätös on annettu tiedoksi
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa
  • asiamiehen on liitettävä valitukseen valtakirja

Valituskirjelmä on valittajan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan nimi, ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle ennen valitusajan päättymistä. Valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ovat käytettävissä valitusajan viimeisenä päivänä ennen kello 16.15. Myöhästynyt valitus jätetään aina tutkimatta.

Valitusviranomainen
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
puh: 029 56 42210
faxi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeus perii asian käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).