Kunnanvaltuusto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Kuntastrategia 2023

HMKDno-2023-42

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kuntastrategian laadinnan käynnistys tapahtui valtuustoseminaarissa 12.5.2022 ja ensimmäinen julkinen tilaisuus aiheesta pidettiin 24.5.2022. Nykyinen strategia on hyväksytty vuonna 2018 ja sen päivitys ja ajantasaistaminen on katsottu ajankohtaiseksi. Uuden strategian tulee olla myös tiiviimpi ja nykyistä helpommin viestittävissä.

Kuntalain 37 § mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategia tulee tarkistaa vähintään kerran valtuustokaudessa. Sitoutuessaan strategiaan valtuustoryhmät sitoutuvat myös lautakuntatasolla toimimaan yleisen strategian mukaisesti. Kuntalain 38 § mukaan kuntaa johdetaan valtuuston hyväksymän kuntastrategian mukaisesti, joten se on siten keskeinen johtamisen väline ja ohjaa päätöksentekoa poliittisesti ja toiminnallisesti. Kuntalain 110 § mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Kuntastrategia ohjaa siten myös taloussuunnittelua.

Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Strategian päivitystä valmisteltaessa on kiinnitetty huomiota erityisesti seuraaviin kolmeen valtakunnallisen tason ja paikallisen tason muutokseen.

Perusturva ei enää kuulu kunnan organisaatioon, palvelutuotantoon eikä talouteen, mutta hyvinvointialueen toiminta kunnassa on yhteydessä kunnan omaan toimintaan edelleen monin tavoin. Hyvinvointialue on suurin työnantaja, työllistäjä, palveluiden ostaja ja tärkeä vuokralainen kunnalle. Kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminta ja yhdyspintatyö on tärkeää kaikille palvelualueille.

Työllisyys- ja TE-palvelujen siirtyminen vuoden 2024 lopussa valtiolta kuntavastuulle tulee myös lisäämään kunnan elinvoimatyön merkitystä huomattavasti. Toimintaympäristöstä tulee entistä monitahoisempi verkosto ja silloin yhteisellä ja ajantasaisella kuntastrategialla tulee olemaa suuri merkitys.

Paikallisesti suuri toimintaympäristön muutos on liikenteellisen rakenteen huomattavan suuri muutos, johon liittyy sekä edistettäviä mahdollisuuksia että torjuttavia uhkia. Tämä yhdistettynä yleisiin asumisen arvostuksen muutoksiin on Hämeenkyrön kannalta strateginen asia.

Laadintavaihe on syksyn 2022 aikana sisältänyt taustakyselyä, kaksi luottamushenkilötyöpajaa marraskuussa toiminta-ajatuksesta, tavoitetilasta ja arvoista sekä joulukuussa johtoryhmän tekemää luonnoksen valmistelua. Luonnos on tuotu julkiseen käsittelyyn ja kommentointiin tammikuussa. Keskeisiä linjauksia sisältöön tehtiin valtuustoseminaarissa 18.1.2023.

Hyvin olennaista on strategian vieminen käytäntöön ja sen ottaminen osaksi viestintää ja käytännön johtamista. Se tarkoittaa, että strategia ja sen arvot on kaikilla tasoilla tunnettava, ymmärrettävä ja sitouduttava toteuttamaan. Strategia tulee myös vaikuttamaan vuoden 2024 talous- ja toimintasuunnitelman laadintaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. keskustelee strategialuonnoksesta ja antaa ohjauksen strategian viimeistelyyn
  2. päättää strategiaesityksestä valtuustolle seuraavassa kokouksessaan 13.2.2023. 

Päätös

Hallitus keskusteli strategialuonnoksen viimeistelystä esityskuntoon. 

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Strategia on viimeistelty esityskuntoon.  

Hämeenkyrön kuntastrategia 2030 Vakaa ja verraton on liitteenä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrön kuntastrategian 2030 Vakaa ja verraton. 

Hallitus tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Hallitus 13.2.2023, 38 §

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrön kuntastrategian 2030 Vakaa ja verraton.

Päätös

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä teki esityksen: 

"Hämeenkyrön Kuntastrategia 2030 Vakaa ja verraton sivulle: Hämeenkyrön strategian olennaiset osat,  lisätään kohtaan 8 ONNISTUMISEN MITTARIT ensimmäiseksi kohdaksi Henkilöstön työhyvinvoinnin mittarit."

Valtuusto hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

lautakunnat

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000