Kunnanvaltuusto, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Valtuustoaloite 1/2024; Hämeenkyrön Pride-tapahtuman huomioiminen sateenkaariliputuksella

HMKDno-2024-101

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi
Tuomo Kallio, hyvinvointikoordinaattori, tuomo.kallio@hameenkyro.fi
Arttu Pentikäinen, kulttuurikoordinaattori, arttu.pentikainen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuutettu Mirka Löf sekä muita allekirjoittajia ovat jättäneet seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 19.2.2024.

"Aloite: Hämeenkyrön Pride- tapahtuman huomioiminen sateenkaariliputuksella.

Pride-tapahtumat ovat ihmisoikeustapahtumia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden ja yhtäläisten oikeuksien puolesta tehdyn työn kunniaksi. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistojen oikeuksien puolesta, syrjintää vastaan marssittiin Helsingissä ensimmäistä kertaa vuonna 1981. Marssista toiminta on laajentunut koko Suomeen ja sateenkaarilipuilla liputus on ehkä tunnetuin tapa osoittaa tukensa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Pride-tapahtumia järjestävät Suomessa Setan jäsenjärjestöt, yritykset, muut organisaatiot, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset. Pride-tapahtumat ovat ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia, jotka voivat kestää yhdestä päivästä reiluun viikkoon. Pirkanmaalla suurin Pride- tapahtuma on Manse Pride, joka järjestetään 10.-16.6.2024. Hämeenkyrössä ollaan järjestämässä ensimmäinen oma Pride- tapahtuma 14.6.2024.
   
Me aloitteen allekirjoittajat esitämme, että Hämeenkyrön kunta huomioisi Hämeenkyrön ensimmäisen Pride-tapahtuman sateenkaariliputuksella ja jatkaisi sateenkaariliputusta Pride- tapahtumien yhteydessä säännöllisesti myös tämän jälkeen.

Hämeenkyrössä 19.2.2024"

Pride-tapahtumat  

Pride-liike on kansainvälinen liike, jonka tarkoitus on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Se pyrkii edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta, hyväksyntää ja näkyvyyttä. Pride-tapahtumissa juhlitaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja vaaditaan edelleen muutosta kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Ne tarjoavat turvallisen tilan yhteisöjen yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamiseen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden lisäämiseen.

Kuntaliiton kyselyn mukaan vuonna 2023 noin puolet kyselyyn vastanneista kunnista liputtaa ja kaksi kolmasosaa tukee paikallista tapahtumaa.

Pride-lippu  

Pride-liikkeessä on käytössä monia erilaisia lippuja, joista jokainen symboloi erilaisia arvoja ja identiteettejä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa. Yksi yleisimmin käytetyistä lipuista on kuusivärinen lippu, joka tunnetaan myös nimellä sateenkaarilippu. Tämä lippu on tunnustettu symboli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisölle ja edustaa monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja ylpeyttä omasta identiteetistä.

Hämeenkyrön liputuskäytäntö ja liputuksen hinta

Kunnan kiinteistöjen liputussopimus on vuodelta 2000. Sopimuksessa on määritelty liputuksen kohteet, toiminta (lippujen hoito ja lipun hallussapito) ja muut tarpeen mukaiset sopimusasiat.

Sopimuksen mukaan hoidetaan arkipyhä- ja viikonloppuliputus. Sopimus koskee myös mahdollisesti kunnanjohtajan tai kunnanhallituksen määräämiä liputuksia.

Tällä hetkellä liputetaan viralliset liputuspäivät ja erikseen suositellut valtakunnalliset liputuspäivät esim. edesmenneen presidentin hautajaiset.

Kunta liputtaa 11 kohteessa. Voidaan liputtaa kaikissa kohteissa tai osassa kohteista.

Liputus yhteensä 10 kohteessa maksaa 276 euroa per kerta (alv 0).  Liputus hankitaan ostopalveluna. Liputuskohteita on Kyröskosken alakoulu, yhteiskoulu, kunnanvirasto, terveyskeskus, Kurjenmäen vanhainkoti, veteraanitalo, Kotorinne, Sasin päiväkoti, Mahnalan Ympäristökoulu ja Heinijärven koulu. Monitoimikeskus Sillan liputuksen hoitaa eri toimija ja se maksaa viikolla 290 euroa ja viikonloppuna 410 euroa.

Kunnalla on käytössään Suomen liput. Nuorisopalveluilla on yksi sateensaarilippu, joka on kooltaan 150 x 225 ja sopii Prikan lipputankoon. Lippu oli käytössä viime kesän Hämeenkyrö kuuluu kaikille -tapahtuman yhteydessä ja lipulla liputettiin koko Ikaalinen Pride-viikon ajan Prikassa.

Sateenkaariliput maksavat koon mukaan muutamasta kympistä reiluun sataan euroon. Esim. parvekelippu maksaa 15 euroa ja lipputankoon sopiva lippu 30 – 120 euroa.

Kunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyö  

Kunnanhallitus on hyväksynyt Hämeenkyrön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman 19.12.2022 § 295. Suunnitelma on yhdenvertaisuuslain 6 § mukainen suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelman mukaisesti tasa-arvoa edistävää työtä tehdään osana normaalia arjen työtä ja toimintaa. Suunnitelmassa nostetaan myös yhteistyö muiden toimijoiden kanssa tärkeäksi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoasioiden edistämisessä. Arkeen, rakenteisiin ja yhteistyöhön vietynä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on siis osa Hämeenkyrön kunnan toimintatapaa. 

Hämeenkyrön kuntastrategissa Vakaa ja verraton kunnan arvoiksi on hyväksytty empaattisuus, vastuullisuus ja osallisuus. Hämeenkyrö haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja kitkeä kaikenlaisen syrjinnän ja häirinnän julkisissa tiloissaan. Hämeenkyrön turvallisen tilan periaatteet eli Turvallinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille -periaatteet on hyväksytty kunnanhallituksessa 4.12.2024 § 310. Periaatteet ovat; luo myönteistä ilmapiiriä, ole avoin, kuuntele ja opi, puutu ja nauti.

Osana Hämeenkyrön kunnan yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyötä järjestettiin vuonna 2023 ensimmäinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille -tapahtuma. Tapahtuman teemana vuonna 2023 oli yhdenvertaisuus. Tapahtuma sai hyvän palautteen ja niitä järjestetään vuosittain. Vuoden 2024 Turvallinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille -tapahtuman teemaksi on valittu turvallisuus.

Miten aiotaan näkyä Pride-tapahtumassa  

Kunnan yhteyshenkilöksi Hämeenkyrö Pride -tapahtumaan on nimetty kulttuurikoordinaattori Arttu Pentikäinen ja hyvinvointikoordinaattori Tuomo Kallio. Yhteyshenkilöt osallistuvat tapahtuman valmisteluun asiantuntijan roolissa sekä tapahtumatuotannon että eri kohteiden mahdollisuuksien osalta. Hämeenkyrö Pride-tapahtuma ei eroa muista Hämeenkyrössä järjestettävistä tapahtumista eli päätökset osallistumisesta itse tapahtumaan tehdään vastuualueilla ja yksiköissä. Tapahtuman valmistelussa toteutetaan kunnan yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelman mukaista sekä lakisääteistä yhdenvertaisuusyhteistyötä muiden toimijoiden kanssa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden edistämiseksi.

Muita vaihtoehtoja

Lipputankoon laitettavan lipun lisäksi on myös muita vaihtoehtoja. On saatavissa seinälippuja, lippunauhoja, bannereita, kulkueviittoja ja tikulla olevia lippuja.

Joissakin kunnissa on maalattu penkkejä tai muita kunnan paikkoja sateenkaarivärein. 

Hämeenkyrön kunnan logon yhteydessä käytetään epävirallisissa yhteyksissä mukana punaista sydäntä. Pride-tapahtuman huomioimiseksi on mahdollista hankkia kunnan logo sellaisena, että siinä sydän on tehty sateenkaarivärein. 

Päätösvalta

Hallintosäännössä ei ole erikseen mainittu, kenelle kuuluu päätösvalta liputuksissa. Asian perusteella liputuksen hoitamiset kuuluvat elinympäristöpalvelujen kiinteistötoimelle.

Tässä on kyse periaateasiasta ja yleisen toimivallan perusteella asia kuuluu hallituksen päätösvaltaan. Tähän asiaan ei ole tehty valmista esitystä liputuksesta vaan hallitus päättää asian suoraan ilman esitystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus päättää Pride-liputuksen toteuttamisesta ja Pride-tapahtuman huomioimisesta. 

Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. saa tiedokseen hallituksen tässä pykälässä tekemän päätöksen liputuksesta,
  2. toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.


Asian käsittely:

Keskustelun kuluessa tehtiin kaksi esitystä: 

Esitys1. Rauno Mäki esitti, että liputetaan edellisen vuoden tapaan Prikan lipputangossa sateenkaarilipulla sekä käytetään Hämeenkyrö-logon yhteydessä olevaa sydäntä sateenkaarivärein väritettynä Pride-tapahtuman viikon ajan. 

Katariina Pylsy kannatti.

Esitys 2: Mirka Löf esitti, että Mäen esityksen lisäksi liputetaan Kyröskosken koululla, yhteiskoululla ja Monitoimikeskus Sillassa.   

Arja-Riitta Väre kannatti.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty kaksi esitystä ja asiasta on äänestettävä.

Hallitus hyväksi puheenjohtajan äänestystapaesityksen: Mäen esitys on Jaa ja Löfin esitys Ei.

Äänestyksessä Mäen esitys sai 7 ääntä ja Löfin esitys 2 ääntä.

Päätös

Hallitus hyväksyi Mäen esityksen äänestyksen jälkeen äänin 7-2. Pride-tapahtuma huomioidaan edellisvuoden tapaan liputtamalla Prikan lipputangossa sateenkaarilipulla sekä käytetään Hämeenkyrö-logon yhteydessä olevaa sydäntä sateenkaarivärein väritettynä Pride-tapahtuman viikon ajan.

Hallitus hyväksyi esityksen valtuustolle.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 78%

    Rauno Mäki, Kirsi Parhankangas, Esa Järvenpää, Timo Mäkelä, Katariina Pylsy, Päivi Hiltunen, Janne Mäkinen

  • Ei 2 kpl 22%

    Mirka Löf, Arja-Riitta Väre

Kuvaus

Hallitus 22.4.2024, 106 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. saa tiedokseen hallituksen 22.4.2024 tekemän päätöksen: Pride-​tapahtuma huomioidaan edellisvuoden tapaan liputtamalla Prikan lipputangossa sateenkaarilipulla sekä käytetään Hämeenkyrö-​logon yhteydessä olevaa sydäntä sateenkaarivärein väritettynä Pride-​tapahtuman viikon ajan
     
  2. toteaa valtuustoaloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Valtuustoaloitteen 1. allekirjoittaja, hyvinvointikoordinaattori Kallio, kulttuurikoordinaattori Pentikäinen, hallintopalvelusihteeri Myllymäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)