Kuvaus
Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on toimittanut 22.4.2025 Hämeenkyrön kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle lausuntopyynnön (LSSAVI/25855/2024) koskien Metsä Board Kyron tehtaan ympäristöluvan lupamääräyksen 11 mukaista teknistaloudellista selvitystä. Lausuntoa pyydetään 30.5.2025 mennessä. Hämeenkyrön kunnan hallintosäännön 113 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii elinympäristölautakunnan lupajaosto. Saman pykälän mukaisesti lupajaosto antaa ratkaisuvaltaansa liittyvät lausunnot.
Metsä Board Kyron tehtaan voimassa olevan ympäristöluvan (LSSAVI/1929/2019, nro 249/2020) lupamääräys 11 on seuraavanlainen:
Tehtaan toiminnasta aiheutuva melutaso yhdessä teollisuusalueen muun melun kanssa ei saa melulle altistuvien asuin- ja loma-asuinkiinteistöjen piha-alueella eikä muissa häiriintyvissä kohteissa ylittää nykyistä melutasoa, joka on mitattu ja mallinnettu vuonna 2017 (Ramboll, Metsä Board Oyj ja Hämeenkyrön Voima Oy, Kyröskoski, Meluselvitys, 1.11.2017). Toiminnasta aiheutuvan melun tavoitearvoina on, että melutaso ei ylitä päiväaikaan 07–22 ekvivalenttitasoa 55 dB (LAeq) ja yöaikaan 22–07 ekvivalenttimelutasoa 50 dB (LAeq). Mittaus- tai laskentatulokseen lisätään 5 dB ennen sen vertaamista raja-arvoon, jos melu on iskumaista tai kapeakaistaista.
Luvan haltijan tulee jättää lupaviranomaiselle 31.12.2024 mennessä teknistaloudellinen selvitys, jossa arvioidaan tarve edelleen vähentää toiminnasta aiheutuvaa ekvivalenttimelutasoa. Teknis-taloudellisessa selvityksessä tulee esittää soveltuvat tekniset ratkaisut ja niiden vaikutuksen melun leviämiseen ja melutasoihin. Selvityksessä tulee ottaa huomioon keskiäänitaso (LAeq) päivä- ja yöaikaan. Selvityksen perusteella lupaviranomainen voi täsmentää tai täydentää päätöksessä annettuja lupamääräyksiä.
Tehdyn teknistaloudellisen selvityksen pohjana on käytetty vuonna 2024 Metsä Board Kyron voimalaitoksen kanssa tehtyjä yhteismeluselvityksiä, joissa laitosten ympäristömelutasoa mitattiin kymmenestä melupisteestä, suoritettiin äänilähteiden melupäästömittaukset sekä päivitettiin melumallinnukset uusilla melupäästöarvoilla.
Vuonna 2017 melumittaukset tehtiin yhdeksästä mittauspisteistä. Mittauspisteiden keskiäänitasot olivat seuraavat järjestyksessä MP1-MP9 (suluissa mittausepävarmuus): 52(3) dB, 51(4) dB, 52(5) dB, 48(5) dB, 45(10) dB, 37(6) dB, 51(4) dB, 52(3) dB ja 53(2) dB. Vuonna 2017 kokonaismelun (kartonkitehdas + voimalaitos) päivätavoitearvon 55–60 dB melualueelle jäi 6 asuinrakennusta ja yli 60 dB ylittävälle tasolle yksi asuinrakennus. Yöajan 50–55 dB melualueelle jäi parikymmentä asuinrakennusta.
Vuonna 2024 melumittaukset tehtiin samoista yhdeksästä mittauspisteestä sekä yhdestä ylimääräisestä pisteestä. Mittauspisteiden keskiäänitasot olivat seuraavat järjestyksessä MP1-MP10 (suluissa mittausepävarmuus): 49(4) dB, 51(3) dB, 55(4) dB, 49(3) dB, 48(10) dB, 45(6) dB, 53(3) dB, 54(2) dB, 55(2) dB, 49(5) dB. Vuonna 2024 kokonaismelun (kartonkitehdas + voimalaitos) päivätavoitearvo 55 dB ylittyy kolmen asuinrakennuksen kohdalla. Yöaikaisen 50 dB tavoitearvon ylittävään melutasoon jää noin 4 asuinrakennusta.
Tehdasalueen päivä- ja yöajan keskiäänitasot ovat alentuneet vuodesta 2017. Kun yhteenlaskettu (tehdas + voimalaitos) ääniteho taso oli vuonna 2017 Lwa 119,3 db, oli se vuonna 2024 118,2 dB. Vuonna 2024 ympäristölupamääräyksessä asetetut meluraja-arvot (vuoden 2017 tulokset) eivät ylity. Lupamääräyksessä asetettuja tavoitearvoja ei saavuteta kaikilta osin. Päiväajan tavoitearvo (kartonkitehdas + voimalaitos) 55 dB ylittyy kolmen asuinrakennuksen kohdalla ja yöaikainen 50 dB:n tavoitetaso ylittyy 4 asuinrakennuksen kohdalla. Lisäksi tavoitearvon tasalla on noin kymmenkunta asuinrakennusta.
Teknis-taloudellisessa selvityksessä katsotaan, että tarvetta melutasojen edelleen alentamiselle tavoitearvojen saavuttamiseksi erillisin teknisin ratkaisuin ei nähdä melutason myönteisen kehityksen valossa tarpeelliseksi. Toimia ympäristömelutasojen edelleen alentamiseksi jatketaan ja melutasoa alennetaan esimerkiksi kunnossapitoa tehostamalla ja suunnitelmalla toiminnan tehostamiseksi. Kunnossapitotoimenpiteiksi esitetään mm. kartonkitehdasrakennuksen pohjoispään äänenvaimentimien huoltoa (pesu) kerran vuoteen ja tarvittaessa vaimentimen uusimista. Kartonkitehdas on aloittanut vuonna 2024 selvitystyön, jonka tarkoituksena on järjestelmien ja toimintojen optimointi. Selvitystyössä saadaan kehitysehdotuksia, joihin voi kuulua mm. laiteinvestointeja. Investoinneilla voi olla vaikutusta ympäristömelutasoihin, kun uudet laitteet ovat mahdollisesti hiljaisempina. Hankkeelle ei ole vielä aikataulua.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Heidi Kotiporo, ympäristötarkastaja, heidi.kotiporo@hameenkyro.fi
Elinympäristölautakunnan lupajaosto antaa seuraavan lausunnon:
Toiminnassa ei päästä vielä tavoitearvojen mukaiselle tasolle. Metsä Boardin tulee aktiivisesti jatkaa toiminnan kehittämistä niin että, melutasot saadaan tavoitearvojen mukaiselle tasolle myös niissä asuinrakennuksissa, joissa arvoja ei vielä saavuteta.
Lupajaosto katsoo, että teknis-taloudellinen selvitys on tehty lupamääräyksen 11 mukaisesti ja siinä on esitetty toimenpiteitä melutason alentamiseksi. Teknis-taloudellisessa selvityksessä on esitetty, että toimenpiteitä melutasojen alentamiseksi ovat kunnossapidon tehostaminen ja selvitystyö toiminnan tehostamiseksi. Kunnossapitoa tehostetaan esimerkiksi äänenvaimentimien vuosittaisella pesulla tai niiden vaihtamisella. Lupajaosto katsoo, että äänenvaimentimien puhtautta ja toimintakuntoa tulisi seurata säännöllisesti ainakin neljä kertaa vuodessa ja pesu tulisi suorittaa vähintään kerran vuodessa ja tarvittaessa. Myös muiden melupäästölähteiden, kuten esimerkiksi äänilähteen L47, toimintaa tulisi seurata säännöllisesti ja mikäli havaitaan, että melupäästöt kasvavat, asiaan tulisi puuttua viivytyksettä.
Selvitystyössä on tarkoitus laatia suunnitelma toiminnan tehostamiseksi (järjestelmien toimimisen optimointi, energian- ja sähkönkulutuksen minimointi, lämmöntalteenotto tehostaminen). Kehitysideat konkretisoituvat uusiksi laiteinvestoinneiksi ja sitä kautta hiljaisempiin laitteisiin. Selvitystyö on kannatettava ja siinä saadut kehitysideat voivat pidemmällä aikavälillä johtaa melutasojen alenemiseen. Kuitenkin hankkeen rinnalla on hyvä pohtia meluntorjuntatoimenpiteitä, joita voidaan suorittaa lyhyellä aikavälillä.