Kunnanhallitus, kokous 3.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Hyvän hallinnon ohjeet 2025

HMKDno-2025-34

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallintolain 2 luvussa säädetään hyvän hallinnon perusteista. Niihin kuuluvat hallinnon oikeusperiaatteet, jotka ohjaavat viranomaisten päätösharkintaa ja muuta asian käsittelyä. Säännökset velvoittavat viranomaisia järjestämään toimintansa niin, että hallinnossa asioiva saa asianmukaisesti hallinnon palveluita ja viranomainen suorittaa tehtävänsä mahdollisimman tuloksekkaasti.  Hämeenkyrön hyvän hallinnon ohje hyväksyttiin vuonna 2018. Nyt ohje on päivitetty. Ohjeen tarkoituksena on tukea hyvää johtamista ja selkeyttää hallinnon menettelytapoja. Kunnan hallintoa ohjaavat lait ja asetukset, hallintosääntö sekä toimielinten päätökset. 

Hyvä hallinto- ja johtamistapa tarkoittaa toimintatapojen ja -rakenteiden laatua, tehokkuutta, läpinäkyvyyttä ja tilivelvollisuutta. Hyvä hallintotapa edellyttää organisaatiorakenteen ja johdon eri tasojen selkeyttä. 

Hallinto on hyvää silloin, kun kunta toteuttaa laissa sille määrättyä tehtävää korkealaatuisesti ja kustannustehokkaasti, huolehtii palveluksessaan olevan henkilökunnan työhyvinvoinnista, pystyy mukautumaan muuttuvaan toimintaympäristöön ja vaatimuksiin sekä on sidosryhmäsuhteissaan luotettava ja yhteistyökykyinen kumppani. Ulospäin hyvä hallinto näkyy selkeinä, perusteltuina ja ymmärrettävinä päätöksinä. Läpinäkyvä ja oikeudenmukainen päätöksentekoprosessi vahvistaa luottamusta ja luo hyvän pohjan yhteistyölle.

Hyvän hallinnon periaatteiden noudattaminen koskee työssä kaikki kunnan viranhaltijoita ja työntekijöitä. 

Kunnan strategissa määritellyissä arvoissa empaattisuus tarkoittaa mm. ratkaisuja ihmisten ja yritysten tarpeisiin, asiaskaslähtöistä hallintoa ja ystävällistä palvelua. Osallisuusarvo tarkoittaa avointa viestintää ja aktiivista vuorovaikutusta. 

Kestävyys- ja talousvastuun tiedostava kunta -tavoitteen avaintavoitteeksi on määritelty hyvän hallinnon kehittäminen. 

Hallintosäännön 94 pykälän mukaisesti hallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvän hallinnon ohjeiden hyväksyminen kuuluu hallituksen toimivaltaan. 

Liitteenä on Hämeenkyrön kunnan hyvän hallinnon ohje.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan hyvän hallinnon ohjeen noudatettavaksi kaikessa kunnan toiminnassa. 

Päätös

Hyväksyttin. 

Tiedoksi

lautakunnat, esihenkilöjakelu, Helmen intra

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite:  Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero:  03 - 565 23000          

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Hämeenkyrön kunta
Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: (03) 565 23000