Kunnanhallitus, kokous 10.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Luottamushenkilöiden esteellisyys; keskusvaalilautakunnan kolmas täydennysvaali

HMKDno-2021-614

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Keskusvaalilautakunnan kolme varajäsentä Heljä Jännetyinen (3. kutsuttava varajäsen), Tanja Mäenpää (7. kutsuttava varajäsen) ja Johanna Martikainen (10. kutsuttava varajäsen) ovat ilmoittaneet keskusvaalilautakunnan sihteerille esteellisyydestään Hallintolain 28 § kohta 1 nojalla. Varajäsenien esteellisyyksien syynä ovat ehdokkaaksi asettuminen ja puolueen vaaliasiamiehenä toimiminen vuoden 2025 kuntavaaleissa.

Keskusvaalilautakunnan toimintaa koskevat kuntavaaleissa valtiollisia vaaleja tiukemmat esteellisyyssäännökset. Lautakunnan jäsen tai varajäsen, joka on ehdokkaana kuntavaaleissa, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn siitä lukien, kun häntä koskeva ehdokashakemus on annettu lautakunnalle. Sen sijaan jäsentä, joka on ehdokkaana aluevaaleissa, ei ole kielletty osallistumasta keskusvaalilautakunnan työskentelyyn. Aluevaalien ja kuntavaalien ehdokkaan puoliso tai muu läheinen, kuten lapsi, sisarus tai vanhempi, ovat myös esteellisiä keskusvaalilautakunnan päätöksenteossa hallintolain 28 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla. Puolueen tai valitsijayhdistyksen vaaliasiamies aluevaaleissa ja vaaliasiamies kuntavaaleissa eivät saa myöskään toimia keskusvaalilautakunnan jäsenenä tai varajäsenenä. 

Ensimmäinen lakisääteinen kokous, jossa esteellisyys vaikuttaa on 10.3.2025. Tällöin keskusvaalilautakunta tarkastaa kuntavaalien ehdokashakemuksia.

Tasa-arvolain soveltamisessa tarkastelu tehdään siten, että sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %.

Kunnanhallitus saa tarvittaessa määrätä väliaikaisen varajäsenen, jos lautakunnan jäsen on kuollut taikka estynyt tai esteellinen (Vaalilaki 14 §). 

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus nimittää keskusvaalilautakuntaan väliaikaiset varajäsenet esteellisten tilalle.

Päätös

Hallitus valitsi

  1. Jännetyisen tilalle Tomi Niirasen
  2. Mäenpään tilalle Jani Lahden
  3. Martikaisen tilalle Anna-Kaisa Immosen

 

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallitus valitsi kokouksessaan 3.3.2025, 42 § keskusvaalilautakunnan 10. varajäseneksi Anna-Kaisa Immosen. Valinnan jälkeen Anna-Kaisa Immonen on ilmoittanut puhelimitse 4.3.2025, että hän on esteellinen ko. tehtävään.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus nimittää keskusvaalilautakuntaan väliaikaisen varajäsenen esteellisen tilalle (10. kutsuttavan varajäsenen). 

Päätös

Hallitus valitsi Jaakko Laaksosen keskusvaalilautakunnan 10. varajäseneksi. 

Tiedoksi

Anna-Kaisa Immonen, valittu varajäsen, keskusvaalilautakunnan sihteeri Kuusela, hallintopalvelusihteeri Myllymäki, koulusihteeri Kosonen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite:  Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero:  03 - 565 23000          

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Hämeenkyrön kunta
Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: (03) 565 23000