Kuvaus
Etätyöllä tarkoitetaan Euroopan työmarkkinaosapuolten (UNISE / UEAPME, CEEP ja EAY) 16.7.2002 allekirjoittaman puitesopimuksen määritelmän mukaisesti sellaista työtä, joka voitaisiin tehdä työnantajan tiloissa, mutta joka on organisoitu tehtäväksi tai tehdään tietotekniikkaa käyttäen muualla.
Suomalaiset työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet etätyötä koskevan puitesopimuksen täytäntöönpanosta 23.5.2005. Työmarkkinajärjestöt pitävät puitesopimuksen periaatteita tärkeinä. Etätyö nähdään yritysten ja julkisen palvelun organisaatioiden keinona nykyaikaistaa työn organisointia ja työntekijöiden keinona sovittaa yhteen työ- ja vapaa-aikaa. Etätyötä voidaan tehdä työ- tai virkasuhteessa.
Työterveyslaitoksen mukaan etätyö edellyttää työntekijän, esihenkilön ja työnantajan välistä luottamusta, yhteistä suunnittelua ja sopimista sekä työntekijän itsenäisen työskentelyn tukemista. Etätyön onnistuminen edellyttää, että työkulttuuri ja johtaminen perustuvat kontrolloinnin sijasta luottamukseen. Etätyön tekemisen ei tarvitse olla joko tai -vaihtoehto, vaan useimmiten on kyse hybridityöstä.
Hämeenkyrön kunta suhtautuu työnantajana myönteisesti etätyön tekemiseen ja tukee etätyömahdollisuuksia niissä työtehtävissä, mihin etätyöskentely soveltuu.
Etätyön periaatteet Hämeenkyrön kunnassa -ohje on päivitetty edellisen kerran syksyllä 2021. Yhteistyötoimikunta on keskustellut etätyön periaatteiden päivittämisestä 30.1.2025 kokouksessa. Kunnan johtoryhmä on käsitellyt asiaa 26.11.2024, 21.1., 28.1. ja 4.2.2025.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi
Jaosto hyväksyy etätyöperiaatteiden päivityksen.