Kunnanvaltuusto, kokous 11.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Valtuustoaloite 6/2024; älypuhelinten ja älykellojen käytön kieltäminen koulupäivien ajaksi

HMKDno-2024-302

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuutettu Suvi Järvenpää sekä muut allekirjoittajat ovat jättäneet seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 10.6.2024:

lypuhelinten ja älykellojen käyttö kielletään koulupäivien ajaksi
Kohde: Hämeenkyrön peruskoulut (vuosiluokat 1-9)

Älylaitteiden luvaton käyttö oppituntien aikana häiritsee opetusta sekä lasten keskittymistä opetukseen. Jokapäiväinen puuttuminen älypuhelinten käyttöön vie opettajien aikaa sekä voimia ja on pois heidän varsinaisesta tehtävästään, opettamisesta.

Älypuhelimilla käytettävä sosiaalinen media sekä erilaiset pelit on rakennettu koukuttamaan ja rikkomaan keskittymiskykyä. Aikuisetkin kärsivät älypuhelinten aiheuttamisesta riippuvuuksista. Lapsilla koukuttuminen on vielä herkemmässä. Siksi on tärkeää suojella heidän kehittyviä aivojaan ja luoda säännöt, jotka tukevat heidän varsinaista työtään, koulunkäyntiä. Sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös paljon kiusaamista, henkistä väkivaltaa. Sosiaalinen media tutkitusti lisää lasten ahdistuneisuutta. Lisäksi älylaitteiden käyttö vähentää lasten kasvokkain tapahtuvaa viestintää sekä vähentää liikkuvuutta.

Hämeenkyrössä ei ole selkeitä, yhtenäisiä sääntöjä älypuhelinten käytöstä koulupäivien aikana. Tämän vuoksi esitämme, että sellainen sääntö luodaan: älylaitteiden käyttö kielletään peruskouluissa koulupäivien ajaksi. Tämä koskee myös välitunteja. Opettajat voivat harkinnan varaisesti sallia älylaitteiden väliaikaisen käytön opetustarkoituksessa.  

Koulupäivien aikaisella kiellolla ei tietenkään voida vaikuttaa vapaa-ajalla tapahtuvaan älylaitteiden käyttöön. Se on vanhempien vastuulla. Puututaan kuitenkin siihen mihin voimme, eli koulupäiviin. Moni vanhempi kokee sosiaalista painetta hankkia pienellekin koululaiselle älypuhelin, sillä pelkäävät, että lapsi jää ulkopuoliseksi, jos hänellä ei puhelinta ole ja kaikilla muilla on. Jos älypuhelimet ja -kellot ovat kielletty koulupäivien ajan, paine laitteen hankkimiseen saattaa vähentyä.    

Hämeenkyrössä 10.6.2024

Suvi Järvenpää
Arja-Riitta Väre
Jarmo Järvinen
Maarit Lepistö
Anna-Kaisa Immonen
Janne Kantti
Rauno Mäki
"

Valtuustoaloitteeseen sisältyvät saatesanat ovat pykälän oheismateriaalina.

Valtioneuvosto valmistelee muuttamaan perusopetuslakia siten, että mobiililaitteiden käyttämistä koulussa voidaan rajoittaa, lisätään aluehallintovirastojen toimivaltaa koulujen laillisuusvalvonnassa sekä lisätään opetuksen tavoitteisiin liikunnallinen elämäntapa. Arvioitu esittelyviikko on 50/24.

Yhteiskoulun järjestyssäännöt ovat nykyisen lainsäädännön mukaisia, kun niissä todetaan seuraavaa:

  • Mobiililaitteiden asiaankuulumaton käyttö oppituntien tai muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen aikana on kielletty.
  • Oppilaan on käyttäydyttävä hyvien tapojen mukaisesti, otettava toiset huomioon, työ- ja opiskelurauhaa on edistettävä ja kunnioitettava.
  • Oppilaalla on velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus häiriöttömään työskentelyyn ja oppimiseen, opettajalla opettamiseen ja muulla henkilöstöllä töidensä tekemiseen.


Opetushallitus toteaa, että koulut ja oppilaitokset voivat jo nykylainsäädännön mukaan kieltää järjestyssäännöissään puhelimen käytön oppituntien aikana. Omaa puhelinta voi käyttää silloin, kun opettaja antaa siihen luvan. Puhelimen häiritsevää käyttöä on kaikki se, mikä ei liity oppituntiin tai opettajan antamiin tehtäviin. 

Puhelimen käyttö voidaan sallia myös silloin, jos oppilaalla tai opiskelijalla on terveyteen tai oppimiseen liittyviä erityistarpeita, joissa puhelinta tarvitaan. Näistä sovitaan erikseen koulun tai oppilaitoksen kanssa. 

Nykylainsäädäntö sallii sen, että opettaja käskee oppilasta tai opiskelijaa laittamaan puhelimensa esimerkiksi taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse. Kännykkäparkkia voidaan myös käyttää, mutta sen on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kännyköiden poiskeräämistä koskevan ratkaisun perusteella perustuttava vapaaehtoisuuteen. Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voivat ottaa oppilaalta opetusta tai oppimista häiritsevän puhelimen pois, vaikka järjestyssäännöissä ei kieltoa olisikaan.

Kaikilla koulutusasteilla oppilas tai opiskelija voidaan määrätä myös poistumaan luokasta, jos hän ei kehotuksista huolimatta laita puhelinta pois, vaan jatkaa sillä oppitunnin häiritsemistä.

Välitunnilla puhelimen käyttöä voidaan rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan, sillä välttämätön yhteydenpito esimerkiksi huoltajaan on sallittava. Koko päivän kestävä kännykkäkielto ei siis vielä nykyään ole mahdollista.

Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät päättävät järjestyssäännöistä ja puhelimen käytön rajoituksista. Järjestyssäännöissä otetaan huomioon oppilaiden ja opiskelijoiden ikä ja kehitystaso. Aikuisten koulutuksissa järjestyssäännöt voivat olla erilaiset kuin nuorten oppivelvollisuuskoulutuksissa. 

Kännyköiden haitoista huolimatta digitaalisten välineiden ja sovellusten käyttäminen on osa opetussuunnitelman mukaista opetusta eri asteilla. Opetushallituksen näkemyksen mukaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa on myös yhdenvertaisuuskysymys, että kaikki oppilaat ja opiskelijat pääsevät kouluissa ja oppilaitoksissa harjoittelemaan laitteiden käyttöä maksuttomasti. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

1. Hämeenkyrön perusopetuksen järjestyssäännöt päivitetään alkuvuodesta 2025 vastaamaan loppuvuodesta 2024 valmistuvaa lainsäädäntöä koskien mobiililaitteiden käyttöä perusopetuksessa.

2. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta 9.10.2024, 97 §

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. hyväksyy sivistyslautakunnan päätöksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen

  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.  

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Hallitus 28.10.2024, 251 §

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että se

  1. hyväksyy sivistyslautakunnan päätöksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.  

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aloitteen 1. allekirjoittaja, sivistyslautakunta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)