Hyvinvointijaosto, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Valtuustoaloite 5/2024; tapahtumapäivän järjestämisen edistäminen

HMKDno-2024-301

Valmistelija

  • Mika Koskela, vapaa-aikapäällikkö, mika.koskela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuutettu Janne Mäkinen jätti valtuuston kokouksessa 10.6.2024 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

"Jokaisen kuntalaisen, niin lapsen, nuoren, aikuisen kuin ikäihmisenkin terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä kannustuksena sosiaaliseen kanssakäymiseen esitän, että Hämeenkyrön kunta edesauttaa aktiivisesti tapahtumapäivän järjestämistä, jossa paikalliset urheiluseurat ja muut yhdistykset voisivat tuoda kattavasti esille eri harrastusmahdollisuuksia Hämeenkyrössä. Nyt jo runsaassa liikunta- ja urheilutarjonnassa yksilö- ja joukkuelajien lisäksi kunnassamme toimii monia yhdistyksiä ja kerhoja, moottoriurheilu eli lajeissa, poliittinen ja uskonnollinen toiminta, kyläyhteisöt sekä monet muut tahot, joiden toiminnan pariin tulisi kannustaa kuntalaisia ja näin lisätä yhteisöllisyyttä ja estää syrjäytymistä.

Hämeenkyrössä 10.6.2024

Janne Mäkinen, valtuutettu (PS)"

 

Hämeenkyrön kunta on aloittanut yhdistysfoorumien järjestämisen, joiden tarkoituksena on kartoittaa kunnan alueella toimivia yhdistyksiä ja niiden toimintaa sekä selvittää, minkälaista yhteistyötä ja tukea nämä yhdistykset tarvitsevat kunnalta. Yhdistysfoorumit tarjoavat yhdistyksille mahdollisuuden verkostoitua keskenään ja kunnan kanssa, sekä jakaa tietoa ja kokemuksia.

Valtuustoaloitteeseen viitaten, kunnalla on valmiudet esimerkiksi järjestää seuraava yhdistysfoorumi avoimena tapahtumana, johon kaikki kuntalaiset voivat osallistua. Tapahtumassa paikalliset urheiluseurat, yhdistykset ja muut toimijat saisivat esitellä toimintaansa ja kannustaa kuntalaisia mukaan. Tavoitteena olisi täten lisätä kuntalaisten tietoisuutta harrastusmahdollisuuksista sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja ehkäistä syrjäytymistä.

Haasteena tässä on varmistaa, että tapahtuma houkuttelee paikalle mahdollisimman laajasti kuntalaisia. Yhdistystoiminnan esittelyn voisi liittää osaksi jotakin olemassa olevaa, suosittua tapahtumaa, joka jo lähtökohtaisesti kerää suuren yleisön. Tämä voisi esimerkiksi olla osa jotain kunnan vuosittaista tapahtumaa, toripäivää tai muuta yleisötapahtumaa. Näin saavutettaisiin paras mahdollinen näkyvyys ja osallistujamäärä, mikä osaltaan edistäisi aloitteen tavoitteiden toteutumista.

Liikuntapalvelut ovat järjestäneet yhteistyössä seurojen kanssa harrastepäivää, jossa sai tutustua eri lajeihin ja seurojen toimintaan. Koronavuosina käytäntö katkesi, mutta vuonna 2023 järjestettiin seurojen kanssa yhteistyössä harrastepäivä Landefestin yhteydessä. Liikuntapalvelut  pitää kiinni tästä tapahtumasta ja jatkaa harrastepäivän järjestämistä.Seuraavaa harrastepäivää on suunniteltu keväälle 2025.  

Kirjasto- ja nuorisopalvelut järjestävät myös erilaisia tapahtumia vuosittain. Tapahtumiin on aina ilmainen pääsy kaikille. Vapaa-aikapalveluiden tavoitteena on järjestää tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille kuntalaisille. Vapaa-aikapalvelut ottavat mielellään vastaan tapahtumatoiveita.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mika Koskela, vapaa-aikapäällikkö, mika.koskela@hameenkyro.fi

Hyvinvointijaosto esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

  1. Vapaa-aikapalvelut jatkaa harrastepäivien järjestämistä ja muuta terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävää toimintaa  yhteistyössä urheiluseurojen ja muiden yhdistysten kanssa.
  2. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Hyväksyttiin. Hyvinvointijaosto lisäsi vielä aloitevastaukseen maininnan seuraparlamentin ja kulttuuriparlamentin toiminnasta.

Tiedoksi

kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)