Elinympäristölautakunta, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Elinympäristölautakunnan lausunto kaavaluonnoksesta; Ranta-Niskalan asemakaava ja asemakaavan muutos (Yli-Niskala)

HMKDno-2019-468

Valmistelija

  • Sari Hietala-Karlsson, toimistopäällikkö, sari.hietala-karlsson@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 20.5.2024 §128 päättänyt asettaa Ranta-Niskalan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen (Yli-Niskala) luonnosvaiheen nähtäville ja pyytää siitä lausuntoa.

Kaavoitus koskee kiinteistöjä 108-421-1-39, 108-421-3-136 Niskanniemi ja 108-421-3-205 Käpylä. Asemakaavan muutos koskee Käpylän asemakaavan (19.6.2000) maa- ja metsätalous- sekä urheilu- ja virkistyspalvelualuetta. Ranta-asemakaavan muutos koskee Yliniskalan rantakaavan (25.9.1971) osaa korttelista 1 sekä maa- ja metsätalousaluetta. Kaavalle on ollut tarve löytää alueen identiteettiä kuvaava nimi. Peltoalueen historiallinen tausta Yli-Niskalan tilan viljelymaana ja rannan sekä satama-alueen sisältyminen kaava-alueeseen ovat pohjana nimeämisille. Kaava-alueesta käytetään jatkossa nimeä Ranta-Niskalan asemakaava ja asemakaavamuutos ja uudesta osoitetusta tiealueesta Ranta-Niskalan raitti.

 Alueelta on laadittu luontoselvityksiä vuosina 2014-2019 ja niissä on havaittu alueella liito-oravien papanapuita, pesä- ja levähdyspaikaksi sopivia kolopuita sekä papanoita ja esitetty ehdottomasti säästettäväksi elinympäristön ydinalue. Alueen luontoarvot sijoittuvat sen rantametsiin. 

Kunnan virkatyönä on valmistunut selvitys alueen rakennetusta ympäristöstä ja maisemasta, joka on kaava-aineiston liitteenä. Maisemallisesti rakentamisen kannalta arimmat alueet ovat Kyrösjärven ja Pappilanjoen rantametsät sekä Yli-Niskalan talouskeskuksen lähiympäristö. Peltojen pusikoitumisen myötä näkymät Yli-Niskalan päärakennukselta pelloille ja vesistöön ovat suurelta osin hävinneet, mutta talouskeskus on selkeä alueen dominantti, jonka asema maisemassa tulee huomioida. Suunnittelusuosituksena on että puustoisuus vesistöä ja entistä peltoa rajaavana tekijänä tulee säilyttää maisemassa. Kaavan ehdotusvaiheessa on tarkoitus laatia alueelta rakennettavuusselvitys ja mallintaa alue 3D-mallinnusohjelmalla sekä laatia havainnekuvia maisemavaikutusten arvioinnin tueksi.

Syksyllä 2023 valmistui asemakaavatasoinen arkeologisen inventointi alueesta, laatija Mikroliitti OY. Tuloksena oli, että kaava-alueelta ei havaittu uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä tai muitakaan suojeltavaksi katsottavia arkeologisia jäännöksiä. Aiemmin alueelta on tunnettu Yli-Niskalan talouskeskuksen länsipuolella historiallinen asuinpaikka, joka on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Alue on huomioitu ja osoitettu kaavassa s-merkinnällä.

Kaavaluonnoksessa alueen pinta-ala on 5,85 hehtaaria ja kokonaisrakennusoikeus 4620 kem2, aluetehokkuus n. 0.08, 8 % kokonaispinta-alasta on mahdollista rakentaa. Kaavassa muodostuu asuin- ja erillispientalojen korttelialuetta, lähivirkistysaluetta, katualuetta sekä venesatama- ja venevalkama-aluetta. Kaavassa osoitetaan lisäksi luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue (rantametsä), muu kulttuuriperintökohde (historiallinen asuinpaikka), ajoyhteys ja johtoa varten varattu alueen osa. Ohjeellisina merkintöinä osoitetaan lähivirkistysalueelle ulkoilureittejä sekä uima- ja grillipaikka.

Alueelle muodostuu 13 uutta erillispientalotonttia (AO) ja kaksi uutta asuinpientalotonttia (AP) esimerkiksi paritaloille. AO-tonttien pinta-alat ovat 1087 -1444 m2 ja AP-tonttien 2275 -2563 m2. Erillispientalotontin kokonaisrakennusoikeus on 300 kem2 ja asuinpientalotontin kokonaisrakennusoikeus on 360 kem2. Asuinrakennusten kerrosluku rinnemaastossa vaihtelee I – ½ k I u 2/3. Talousrakennusten kerrosluku on 1. Alueelle tulee arviolta 17 uutta asuntoa ja n.50 asukasta sekä yksittäisiä työpaikkoja asuntojen yhteyteen.

Lähivirkistysalueista (VL) rantametsä säilytetään pääosin nykyisellään ja arvokkaat luontokohteet on osoitettu luo-1 merkinnällä. Olemassa olevaa ulkoilupolkua ja venesatamaan johtavaa ajoyhteyttä voidaan parantaa. Rantaan voidaan toteuttaa pienimuotoisina rakennelmina esimerkiksi uima-, grilli- ja kalastuspaikka. Historiallinen asuinpaikka on osoitettu s-merkinnällä ja säilytetään luonnonniittynä. Hoidettua puistomaisempaa aluetta voidaan rakentaa Pappilanjoen rannan poukaman läheisyyteen. Ranta-Niskalan raitin alkupään lähivirkistysalueilla on yhdyskuntateknisen huollon linjoja ja rakenteita, alueelle voi sijoittaa myös esimerkiksi alueellisen jätepisteen tai lumenkaatoa.

Ohjeellisena ulkoilureittinä on osoitettu yhteys Ranta-Niskalan raitilta Suvantopolulle. Kaavaluonnoksessa esitetyn Ranta-Niskalan raitin pituus on noin 440 metriä. Ranta-Niskalan raitin päästä Laivataival- tielle on jalankululle ja polkupyöräilylle varattu tieyhteys, jolla huoltoajo sallitaan.  Kyrösjärven rantaan on osoitettu venesatama (LV) ja venevalkama-alueita (LV-1). Alueelle voidaan rakentaa uusia laitureita ja järjestellä soutuvenepaikkoja. Kaavan yleismääräyksillä ohjataan muun muassa tonttien hulevesien käsittelyä ja pinnoitteita sekä autopaikkojen lukumäärää.

Elinympäristöpalveluissa on tutustuttu kaavaluonnoksen materiaaliin ja todettu, että tässä vaiheessa viranhaltijoilla ei ole lausuttavaa kaavaluonnoksesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunnalla ei ole tässä vaihessa lausuttavaa kaavaluonnoksesta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kunnanhallitus, kaavoitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)