Elinympäristölautakunta, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Pirkanmaan ELY-keskuksen lausuntopyyntö tiesuunnitelmasta Maantien 2623, 2624 ja 13145 jalankulku- ja pyörätie välille Miharinlammentie - Sasintie, Hämeenkyrö

HMKDno-2023-519

Valmistelija

  • Jari Luoma, yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.luoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Pirkanmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on laatinut liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain LjMTL, 503/2005) mukaisen tiesuunnitelman maantien 2623, 2624 ja 13145 jalankulku- ja pyörätie välille Miharinlammentie - Sasintie, Hämeenkyrö.
ELY-keskus pyytää, että Hämeenkyrön kunta antaa ELY-keskukselle lausunnon tiesuunnitelmasta ja sitä vastaan tehdyistä muistutuksista.

ELY-keskus pyytää Hämeenkyrön kuntaa ilmoittamaan tai ottamaan kantaa lausunnossaan seuraaviin asioihin:

- Onko tiesuunnitelmassa otettu huomioon (valtakunnallisen ja) alueellisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteiden toteutuminen kunnan alueella?
Vastausesitys: Kyllä on.

- Kunnan lausunnon ajankohtana voimassa olevat tai valtuuston hyväksymät oikeusvaikutteiset yleis-, asema- ja ranta-asemakaavat, sekä ovatko kaavat yhdenmukaisia tiesuunnitelman kanssa. Jos kaavoitustilanteessa on tapahtunut muutoksia nähtäville asetettavassa suunnitelmassa kuvatusta, pyydetään kuntaa yksilöimään muuttuneet kaavat lausunnossaan.
Vastausesitys: Alueen voimassa olevat kaavat ovat mukana suunnitelma-aineistossa. Vireillä olevassa Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkylä -osayleiskaavassa on osoitettu kävelyn ja pyöräilyn reitti Miharista Sasiin ja reitti on sama kuin laadittavassa tiesuunnitelmassa.
Vireillä olevan osayleiskaava löytyy nettisivulta Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma -osayleiskaava - Hämeenkyrö (hameenkyro.fi). Kaava on tarkoitus viedä valtuuston hyväksymiskäsittelyyn kevään 2024 aikana.

- Onko kunnalla huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin tukimuureihin tai muihin merkittäviin rakenteisiin?
Vastausesitys: Ei ole.

- Onko kunnalla huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin asemakaava-alueen ulkopuolisiin maantien rakentamisen ajaksi varattavien yksityisten teiden tekemiseen ja käyttöön?
Vastausesitys: Ei ole.

- Osallistuuko kunta maantien tekemisestä aiheutuviin rakentamis- ja kunnossapitokustannuksiin tiesuunnitelman kustannusarviossa ja kustannusjakoehdotuksessa esitetyllä tavalla? Hankkeen kokonaiskustannukset on arvioitu 2 754 224 euroksi (MAKU-ind. 145; 2015 = 100, alv 0 %), josta kunnan osuudeksi esitetään 1 144 536 euroa.
Vastausesitys: Kunta osallistuu valtuuston päättämien määrärahojen puitteissa kustannuksiin.

- Onko kunta valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen korvauksetta tietarkoituksiin?
Vastausesitys: Ei ole. Korvaukset määritellään tietoimituksessa.

- Sitoutuuko kunta siihen, että ELY-keskus toimii hankkeen urakkasopimuksen mukaisena rakennuttajana myös tiehankkeen aiheuttamien välttämättömien katujärjestelyiden osalta?
Vastausesitys: Kyllä sitoutuu.

- Suostuuko kunta vastaamaan hankkeen toimesta alueelle rakennettavan tievalaistuksen käyttö- ja kunnossapitokustannuksista?
Vastausesitys: Kyllä suostuu.

Kunnan vastine saatuihin palautteisiin (8 kpl).

Tiesuunnitelman maantien 2623, 2624 ja 13145 jalankulku- ja pyörätie välille Miharinlammentie - Sasintie laatimiseen osallistuvien tahojen on otettava huomioon kaikki saadut muistutukset ja pyrittävä siihen, että mikäli se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista
niin suunnitelmaa vielä päivitetään muistutuksissa esiin tulleilla asioilla.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta antaa Hämeenkyrön kunnan lausunnon tiesuunnitelmasta vastausesitysten mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY, yhdyskuntatekniikan päällikkö