Valmistelija
Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja, noora.kalliomaki@hameenkyro.fi
Kuvaus
Vaasan hallinto-oikeus on lähettänyt vastinepyynnön 14.3.2022 (Dnro 153/03.04.04.04.19/2022) elinympäristölautakunnan lupajaostolle. Hallinto-oikeus varaa tilaisuuden antaa kirjallisen vastineen lupajaoston 15.12.2021 § 25 päätöstä koskevasta valituksesta 2.5.2022 mennessä.
Laitoksen toiminnalla on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä ympäristölupapäätös nro 110/2011/1, Dnro LSSAVI/158/04.08/2011, joka on tullut lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä heinäkuussa 2012 (päätös 21.6.2012 nro 12/0464/2, Dnro 01749/11/507). Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä on tarkennettu ympäristöluvan määräystä 20. Ympäristöluvan mukaan laitoksen kentän rakentamisessa on voinut hyödyntää betonijätettä.
Muutosluvassa (ympäristölautakunta 16.12.2015 § 58) myönnettiin lupa tuhkan hyötykäyttöön käsittelylaitoksen varastokentän rakenteessa sekä toiminnallista muutosta vastaanotettavien ja käsiteltävien jätteiden määrässä.
Muutosluvassa (lupajaosto 15.12.2021 § 25) hyväksyttiin enintään 19 990 tonnia tavanomaiseksi luokiteltua jätettä sekä 49 990 tonnia pysyväksi luokiteltua jätettä. Em. jätemäärät sisältävät varastokentän rakenteessa hyödynnettävät materiaalit (betonimurske ja tuhka). Lisäksi myönnettiin lupa pientuojien asbestijätteen vastaanotolle ja välivarastoinnille. Vuotuinen määrä on enimmillään 49 tonnia pakattua asbestijätettä. Haetut määrät ovat maksimimääriä, jolla varaudutaan yksittäisiin suuriin hankkeisiin. Normaalitoiminnan määrät eivät kasva nykyisestä. Lupa myönnettiin myös jätteenkäsittelykentän laajentamiseen määräalalle tilasta Pieksa (108-409-12-6) n. 0,5 ha. Laajennusalueen rakentamisen kestoksi on arvioitu 3-4 vuotta. Laajennusaluetta tullaan käyttämään välivarastointialueena.
Viimeisen muutoshakemuksen täydennyksenä ollut melumallinnus osoittaa meluvallien toimivuuden asuinrakennusten suuntaa sekä haketuksen/murskauksen läheisyydessä sijaitsevien varastokasojen merkityksen laajennusalueen pohjoispuolella olevan loma-asunnon suuntaan. Lisäksi lupamääräyksin varmistetaan, ettei toiminnasta aiheudu missään vaiheessa meluhaittaa naapureille. Melun leviämistä melulle altistuvien kiinteistöjen suuntaan voidaan tehokkaasti vaimentaa melutorjuntatoimin niin, että luvassa määrätyt melurajat alittuvat melulle altistuvissa kohteissa. Kun vielä otetaan huomioon ympäristöluvassa määrätyt meluavien toimintojen toiminta-aikarajoitukset, melusta ei voida katsoa aiheutuvan kohtuutonta rasitusta lähiympäristön asutukselle, kun lupamääräyksiä noudatetaan. Kyseessä on toiminnassa oleva käsittelylaitos, joka toiminnan muutoksella pyrkii varautumaan valtakunnallisten kierrätystavoitteiden saavuttamiseen ja kehittämiseen paikallisella tasolla.
Valituksessa esitetään muutosta seuraaviin lupamääräyksiin:
-
Meluavien työvaiheiden toiminta-aika rajoitetaan arkisin 7.00 – 16.00 väliselle ajalle alkuperäisen luvan mukaisesti.
-
Lupaa on tarkennettava siten, että murskaus/haketuspaikan välittömään läheisyyteen on rakennettava kiinteät meluesteet varastokasojen lisäksi, koska se on ainoa tapa varmistaa, että melueste on koko ajan paikalla. Alueelta poistettu kaikki puusto, luvan edellyttämä 10 m leveä kasvillisuus/puuvyöhyke on myös poistettu (25.1.2022).
-
Alkuperäisen luvan vaatimus hallin rakentamisesta ja rakennuspurkujätteen käsittelystä sisätiloissa olisi samalla keino vähentää ympäristöön kulkeutuvaa melua.
Päätösehdotus
Esittelijä
Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja, noora.kalliomaki@hameenkyro.fi
Lupajaosto antaa vastineensa Vaasan hallinto-oikeudelle JST Kuljestuspalvelut Oy:n ympäristöluvasta tehdystä valituksesta seuraavasti:
Valittajat ovat valituskirjelmässään esittäneet seuraavat vaatimukset/toteamukset:
1. Meluavien työvaiheiden toiminta-aika rajoitetaan arkisin 7.00 – 16.00 väliselle ajalle alkuperäisen luvan mukaisesti.
Hakija on ympäristölupahakemuksessaan hakenut laitoksen toiminta-ajaksi arkisin klo 7:00 - 22:00, lauantaisin klo 7:00 - 18:00. Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä laitos on suljettu. Melua aiheuttavat toiminnot kuten murskaus ja haketus toteutetaan vain arkisin klo 7:00 - 20:00 ja talviaikaan 1.10. - 31.3. tarvittaessa lauantaisin klo 8:00 - 16:00.
Lupajaosto on lupapäätöksessä päättänyt toimintaa koskevissa yleisissä määräyksissä kohdassa 2 seuraavasti:
Laitos saa olla toiminnassa ja avoinna arkisin maanantaista perjantaihin klo 7-21 ja lauantaisin klo 8-15. Arkipyhinä laitoksella ei saa olla toimintaa.
Puu- ja energiajätteen hakettamista voidaan suorittaa enintään viiden viikon aikana vuodessa maanantaista perjantaihin klo 7.00-19.00 välisenä aikana. Murskaus on kielletty 1.6.-31.7. välisenä aikana.
Betoni- ja tiilijätteen murskausta voidaan suorittaa enintään viiden viikon aikana vuodessa klo 7.00-19.00 välisenä aikana. Murskaus on kielletty 15.6.-31.7. välisenä aikana.
Puu- ja energiajätteen hakettamista ja betonin murskausta ei saa suorittaa samanaikaisesti ja yhteensä enintään 10 viikkoa.
Lupajaoston vastine:
Lupamääräyksin annettua kellonaikaa ei ole tarpeen muuttaa. Uusimpien lupamääräysten mukaan meluavia toimenpiteitä saa tehdä vain viitenä viikkona talviaikaan. Alkuperäisessä luvassa (2012) ei ollut muita aikarajoituksia muuta kuin kellonajan osalta. Nyt meluavia toimenpiteitä saa tehdä vain 5 viikon aikana ja on kiellettyjä 1.6.-31.7. välisenä aikana.
2. Lupaa on tarkennettava siten, että murskaus/haketuspaikan välittömään läheisyyteen on rakennettava kiinteät meluesteet varastokasojen lisäksi, koska se on ainoa tapa varmistaa, että melueste on koko ajan paikalla. Alueelta poistettu kaikki puusto, luvan edellyttämä 10 m leveä kasvillisuus/puuvyöhyke on myös poistettu (25.1.2022).
Lupajaosto on lupapäätöksessä päättänyt toimintaa koskevissa yleisissä määräyksissä kohdassa 20 varastointikentän rakentamisesta ja betonimurskeen ja tuhkan hyödyntämisestä kentän rakenteessa seuraavasti:
Varastointikentän rakentaminen on aloitettava meluvallin (vähintään viisi metriä korkea ja pohjastaan 20 metriä leveä) rakentamisella alueen pohjoisosaan ja edelleen suunnitelman mukaisesti alueen ympärille. Laitosalueen ympärille meluvallin ulkopuolelle on jätettävä näkösuojaksi vähintään 10 metriä leveä kasvillisuus-/puuvyöhyke käsittelemättä. Lisäksi laitosalueen ympärillä oleviin ja rakennettaviin meluvalleihin tulee vallin valmistumisen jälkeen viipymättä istuttaa puustoa. Meluvallien rakenteessa saa käyttää vain puhtaita pintamaita alueelta. Mikäli alueen pintamaat eivät riitä, saa rakenteeseen käyttää muualta tuotuja puhtaita maa-aineksia, joiden puhtaudesta on esitettävä todisteet sekä tieto alkuperästä ja määristä.
Varastointikentän rakentaminen eri vaiheissaan tulee dokumentoida valokuvin. Kentän osa-alueiden valmistumisesta on ilmoitettava lupaviranomaiselle sekä koko kentän valmistuttua on suoritettava lupaviranomaisen tarkastus. Käsittelyalueen ja uuden laajennusalueen välistä meluvallia ei saa kokonaisuudessaan poistaa ennen kuin uusi meluvalli on rakennettu varastointialueen ympärille. Mikäli meluvalli alueiden välistä joudutaan työteknisesti poistamaan ennen uuden meluvallin valmistumista, ei laitosalueella saa suorittaa haketusta tai murskausta.
Lisäksi lupajaosto on lupapäätöksessä päättänyt toimintaa koskevissa yleisissä määräyksissä kohdissa 21 – 24 Melu ja tärinä seuraavasti:
Laitosalueen normaalista toiminnoista aiheutuva melutaso ei saa päiväaikaan ylittää lähimmillä asumiseen käytettävillä alueille ekvivalenttitasoa 55 dB (LAeq) eikä loma-asumiseen käytettävillä alueilla ekvivalenttitasoa 45 dB (LAeq). Poikkeuksellisissa tilanteissa melutasot eivät saa yöaikaan ylittää VNp 993/1992 2 § 2 momentin arvoja.
Melun leviämistä on rajoitettava meluvalleilla tai vastaavilla melua vaimentavilla esteillä sekä varastointikasoilla siten, että lupamääräyksessä 21 määrätyt melun raja-arvot eivät ylity. Mikäli melutaso ylittyy, tulee toiminnanharjoittajan ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin meluhaitan vähentämiseksi.
Luvan saajan on selvitettävä laitoksen melutasot lähimpien asuin- ja lomakiinteistöjen piha-alueella, kun laajennusalueen meluvalli on rakennettu. Selvityksen on katettava meluavimmat työvaiheet kuten haketus, murskaus (betonin pulverointi), jätteiden lajittelu, purku ja lastaus jne. Melumittaukset on tehtävä ympäristöministeriön ohjeen 1/1995 'Ympäristömelun mittaaminen' mukaisesti.
Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa tiedotekirjeellä tai tekstiviestillä lähimmille naapureille kolme vuorokautta ennen alueella suoritettavia haketusjaksoja.
Lupajaoston vastine:
Hakija on esittänyt rakentavansa laajennusosan pohjoislaitaan 6 m korkean meluvallin, jota parhaillaan rakennetaan sekä myös alueen muita meluvalleja parannetaan parhaillaan.
Tehtyjen leviämislaskelmien perusteella merkittävin yksittäinen tekijä melun leviämisen kannalta ovat varastokasat. Kun murskaustoiminta tehdään varastokasojen lähellä ja takana, ehkäistään melun leviämistä haluttuun suuntaan erittäin tehokkaasti ja näin ollen on mahdollista päästä melun raja-arvoihin myös loma-asutuksiksi luokitelluilla kiinteistöillä. Kiinteät meluvallit eivät yksistään ole riittävät melusuojauksen kannalta. Lisäksi alueen pohjoisosaan istutettava 10 m leveä suojakaista ja meluvalleihin istutettava puusto antavat näkösuojaa. Meluntorjuntatoimenpiteiden riittävyys on varmistettava meluselvityksellä laajennusalueen meluvallin valmistuttua. Varastointialue ja koko toiminta-alueen meluntorjuntatoimet tullaan tarkistamaan valmistumisen jälkeen, että melun leviämisen ehkäisytoimet ovat tehty niin kuin määräyksissä on määrätty.
Yleisissä määräyksissä kohdassa 20 on vaadittu laitosalueen ympärille meluvallin ulkopuolelle jätettävä näkösuoja, vähintään 10 metriä leveä kasvillisuus-/puuvyöhykealue, on tietokatkoksen johdosta tullut metsänhakkuun yhteydessä hakatuksi 21.1. – 24.1.2022 välisenä aikana.
Hakkuusta on saatu selvitys Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaalta 24.1.2022:
Hakkuusopimuksessa sovittiin alueen avohakkuusta. Tieto vaadittavasta 10 metrin suojakaistasta alueen reunalla ei tavoittanut hakkuun suorittajaa. Kirjallista ohjetta kyseisestä suojakaistasta hakkuun teettäjä ei ole saanut. Myöskään maanomistajalla ei ole kirjallista dokumenttia tarvittavasta suojavyöhykkeestä. Asiasta on puhelimitse keskusteltu ja asia on jäänyt muistin varaan. Tarkkoja ohjeita ei ole annettu.
Tästä tiedonkulun katkoksesta johtuen tarvittavaa suojavyöhykettä ei ole jätetty.
Kuitenkin hakkuussa poistettu 10 metrin suojakaista tullaan metsittämään tulevana keväänä istutuskauden alkaessa.
3. Alkuperäisen luvan vaatimus hallin rakentamisesta ja rakennuspurkujätteen käsittelystä sisätiloissa olisi samalla keino vähentää ympäristöön kulkeutuvaa melua.
Lupajaosto on lupapäätöksessä päättänyt toimintaa koskevissa yleisissä määräyksissä kohdassa 7 seuraavasti:
Jätteiden vastaanotto, lajittelu ja käsittely on toteutettava tiiviillä (esim. asfaltti) pohjalla tai asfaltoidulla alueella, jonka vedet on ohjattu vesien käsittelyjärjestelmään. Purkubetonin ja valmiin betonimurskeen varastointi voidaan suorittaa murskepohjalla. Rakennuspurkujätteen ja kierrätyspolttoaineiden leviäminen laitosalueella on estettävä tehokkaasti. Estämisessä voidaan vaihtoehtoisesti käyttää peittämistä, kattamista ja tiivistä aitaamista, hallirakennetta, paalaamista, pakkaamista tai varastointia peitetyillä lavoilla.
Lupajaoston vastine:
Halli hankaloittaa toimintaa, eikä itsessään pidätä melua. Siksi vaihtoehto vaatimukset, jotka ovat mainittu muutosluvassa (lupajaosto 15.12.2021 § 25 lupamäärysten kohta 16 Varastointi): Peittäminen, kattaminen ja tiivis aitaaminen, hallirakenne, paalaaminen, pakkaaminen tai varastointi peitetyillä lavoilla ovat riittäviä toimia. Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunnossa (5.5.2021) mainitaan varastokasojen tärkeydestä, mitkä ovatkin kaikkien tehokkaimpia melun leviämisen estämiseksi meluvallien ja puuston suojavyöhykkeen lisäksi, jotta melu tasot pysyvät sallitulla tasolla laajennuksenkin jälkeen. Melu tasoa tulee tarkkailla jatkuvasti ja ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin, mikäli sallitut melurajat ylittyvät.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.