Sivistyslautakunta, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Valtuustoaloite 15/2023; Hämeenkyrön kunnan ja Tuomi Logistiikan välisen sopimuksen purkaminen

HMKDno-2023-549

Valmistelija

  • Liisa Neronen, talous- ja hallintopäällikkö, liisa.neronen@hameenkyro.fi
  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuutettu Esa Järvenpää on jättänyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 11.12.2023:

"Valtuustoaloite Hämeenkyrön kunnan ja Tuomi Logistiikan välisen sopimuksen purkamiseksi

Koulujen syyslukukausi on nyt lopuillaan. Koulukyydityksissä on ollut suuria ongelmia koko syyslukukauden ajan, tänä aikana Tuomi Logistiikka ei ole saanut koulukyytijärjestelmää Hämeenkyrössä toimivaksi lupauksistaan huolimatta. On selvää, että näin ei tapahdu jatkossakaan, vaan ongelmat tulevat jatkumaan. Valtuustoaloitteena esitän, että Hämeenkyrön kunnan ja Tuomi Logistiikan välinen sopimus puretaan kokonaan mahdollisimman nopeasti, lisävahinkojen estämiseksi. Hämeenkyrön kunnan tulee palkata vakituiseen virkaan logistiikkainsinööri tai vastaava ammattilainen viimeistään maaliskuulla 2024 suunnittelemaan ja toteuttamaan Hämeenkyrön kunnan kaikki kuljetukset, ovat ne sitten henkilö- tai muita kuljetuksia sekä suunnittelemaan ja järjestämään Hämeenkyrön kunnan ajoneuvokaluston käyttöä. Tavoitteena tämän toiminnan aloittaminen 1.8.2024.

Esa Järvenpää, Hämeenkyrössä 11.12.2024 Valtuutettu

Tuomi Logistiikka Oy:n kanssa tehdyn sopimuksen jatkamista pitää arvioida sen perusteella, kuinka sopimuksen mukaiset palvelut ovat toteutuneet. Kunta on määritellyt palvelutason ja Tuomi Logistiikka on toteuttanut palvelut tämän mukaisesti. Nykyiset oppilaskuljetukset on järjestetty nykyisen lainsäädännön ja kunnan kuljetusperiaatteiden mukaisesti.

Kuljetusoppilaiden huoltajille 1.2.–12.2.2024 toteutettu asiakaskysely lähetettiin 511 oppilaan huoltajalle. Kyselyyn vastasi 218 huoltajaa. Kyselyn vastaukset ovat oheismateriaalina. 

Huoltajilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa kuljetuksiin. Vastanneista huoltajista 52 % ei ole toivonut muutoksia kuljetusjärjestelyihin. Toivottuja muutoksia kyselyn mukaan oli 120 kappaletta. Kysymykseen Oliko toive kuljetusjärjestelyjen muutoksiin huomioitu saatiin vastaus Täysin samaa mieltä 50 kappaletta ja Jokseenkin samaa mieltä 27 kappaletta. Vapaasanaisista vastauksista käy ilmi, että tyytymättömyyden aiheuttajana saattoi olla kunnan linjaus eikä Tuomi Logistiikan ajojärjestelyn toteutus. Monet toivotut muutokset olisi mahdollista toteuttaa kunnan linjauksen tai kuljetustilauksen muutoksella Tuomi Logistiikan sopimuksen puitteissa. 

Kunnan tekemiä linjauksia ovat olleet muun muassa itsemaksavien oppilaiden kuljetus, mahdollisuus kaverikuljetuksiin ja kuljetuksen rajaaminen kodin ja oppilaitoksen väliseen matkaan. Ennen hankintapäätöstä tehdyssä riskiarvioinnissa kuljetuskustannusten kasvu oli merkittävä riski. Kuljetuspalvelutilaus tehtiin ensisijaisesti kuljetusoikeuden saaneille oppilaille kustannusten nousun hillitsemiseksi. Toisen asteen opiskelijoita varten toivottiin autoihin vapaita paikkoja sivistyslautakunnan linjauksen mukaisesti. Näin toteutettuna kuljetusten kustannukset pysyivätkin talousarvion puitteissa.  

Kunnan linjausten muutoksesta on mahdollista neuvotella Tuomi Logistiikan kanssa, kun suunnitellaan palvelutilausta lukuvuodelle 2024–2025.  Saadun palautteen perusteella on jo virinnyt kehittämiskohteita.

Hämeenkyrön kunnalla ei ole sellaista ajoneuvokalustoa, jolla oppilaskuljetukset voitaisiin järjestää. Valtuustoaloitteen 9/2017 vastausta valmisteltaessa työryhmä selvitti kuljetusmahdollisuutta kunnan omana toimintana. Vastauksessa (Kunnanvaltuusto 11.6.2028 § 15) todettiin, ettei oppilaskuljetus kunnan omana toimintana ole taloudellisesti mielekästä. Kuljetukset on jatkossakin perusteltua järjestää yksityisten liikennöitsijöiden ajamana ja Tuomi Logistiikalta hankittuna ajojärjestelyjen ostopalveluna.   

Oheismateriaalina on kuljetusselvitys Hämeenkyrön henkilökuljetusten järjestelyistä ja kustannuksista sekä asiakaskyselyn tulokset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

  1. Hämeenkyrön kunnan ja Tuomi Logistiikka Oyn välistä sopimusta jatketaan toistaiseksi.
  2. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi

 

Asian käsittely

Keskustelun aikana Sami Vesikko teki seuraavan muutosesityksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen:

Aloitetaan selvitys Tuomi Logistiikan sopimuksen irtisanomisesta kevään aikana. Lautakunta määrää sivistysjohtajan selvittämään vaihtoehdot Tuomi Logistiikan sopimuksen irtisanomisen seurauksista ja eurovaikutuksista. Sopimuksen irtisanominen tuodaan kevään aikana lautakunnan päätettäväksi. Selvitetään myös mitä parannuksia nykyisten sopimusten puitteissa voidaan vaatia ja näiden eurovaikutukset. Aloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Mervi Koponen kannatti esitystä. Puheenjohtaja totesi, että on tullut kannatettu muutosesitys ja seuraa äänestys. Lautakunta hyväkstyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi, pohjaesitys on Jaa, Vesikon muutosesitys Ei

Päätös

Sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen 4-5 Sami Vesikon muutosesityksen mukaisesti:

Sivistyslautakunta esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

  1. Aloitetaan selvitys Tuomi Logistiikan sopimuksen irtisanomisesta kevään aikana. Lautakunta määrää sivistysjohtajan selvittämään vaihtoehdot Tuomi Logistiikan sopimuksen irtisanomisen seurauksista ja eurovaikutuksista. Sopimuksen irtisanominen tuodaan kevään aikana lautakunnan päätettäväksi. 
  2. Selvitetään myös mitä parannuksia nykyisten sopimusten puitteissa voidaan vaatia ja selvitetään näiden eurovaikutukset.
  3. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 4 kpl 44%

    Eeva Harhala, Tommi Hollo, Hannele Nordfors, Hannamaija Oinonen

  • Ei 5 kpl 56%

    Jarmo Järvinen, Mervi Koponen, Joni Mäensivu, Sami Vesikko, Eeva Mäkinen

Tiedoksi

kunnanhallitus