Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 310 Valtuustoaloite 7/2023; turvallisen tilan periaatteiden hyväksyminen ja vastaus valtuustoaloitteeseen

HMKDno-2023-310

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuuston kokouksessa 12.6.2023 Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja joukko muita allekirjoittajia jätti seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite turvallisemman tilan periaatteiden laatimisesta, käyttöön ottamisesta ja niihin sitoutumisesta Hämeenkyrön kunnassa ja kunnan järjestämissä tapahtumissa

Turvallisemman tilan periaatteiden tarkoituksena on taata, että kaikki kunnan toiminta on syrjinnästä ja häirinnästä vapaata. Turvallisemman tilan periaatteet koskevat niin fyysisissä tiloissa kuin esimerkiksi verkossa tapahtuvaa toimintaa. Tavoitteena on, että jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi, tervetulleeksi ja hyvinvoinvaksi kunnan tiloissa ja tilaisuuksissa. Turvallisemman tilan periaatteiden avulla tehdään näkyväksi, miten omalla toiminnallaan jokainen voi huolehtia toisten ihmisten hyvinvoinnista, viihtyvyydestä ja turvallisuuden tunteesta. Kun periaatteet ovat julkisesti kaikkien tiedossa, on tapahtumiin osallistuvien henkilöiden helpompi luottaa siihen, että tapahtumissa on pyritty luomaan yhdenvertainen ja turvallinen tila. Kaikkeen häiritsevään ja epäasialliseen käytökseen tulee puuttua välittömästi.

Liitteenä Yk-liiton luomat turvallisemman tilan periaatteet.

Liite 1. Turvallisemman tilan periaatteet (Suomen Yk-liitto)

  • Kunnioita toisen henkilökohtaista, fyysistä ja psyykkistä tilaa. Kunnioita itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muistat, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa tarvittaessa myös itsellesi.
  • Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta tai stereotypioiden ylläpitämisestä.
  • Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä.
  • Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti.
  • Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä.
  • Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.
     

Hämeenkyrön kuntastrategissa Vakaa ja verraton kunnan arvoiksi on hyväksytty empaattisuus, vastuullisuus ja osallisuus. Hämeenkyrö haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja kitkeä kaikenlaisen syrjinnän ja häirinnän julkisissa tiloissaan. Turvallisen tilan periaatteet tai pelisäännöt on hyväksytty käyttöön monissa järjestöissä ja kunnissa. 

Hyvinvointikoordinaattori sekä talous- ja hallintojohtaja ovat valmistelleet Turvallinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille  -periaatteet.

Valmistelussa on kuultu kuntalaisia Silta-foorumissa. Nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvosto saivat kertoa kommenttinsa. Periaatteet ovat olleet myös palvelualueiden johtoryhmien käsittelyssä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy Turvallinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille -periaatteet.

Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. toteaa hallituksen hyväksyneen Turvallinen Hämeenkyrö kuuluu kaikille -periaatteet
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

valtuuston listalle

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)