Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 27.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Poikkeaminen 108-415-6-23 Kuusikko II, määräala

HMKDno-2023-315

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka:
Hämeenkyrö (108), Lemakkala (415), Kuusikko II, määräala

Osoite: Mäkelä-Haavistontie 218, 39150 Pinsiö

Koordinaatit: 23523809, 6832411

Kiinteistön pinta-ala on 23,08 hehtaaria, josta määräala noin 1,2 ha. Rakennuspaikka sijaitsee Pentinmaalla Mäkelä-Haavistontien varressa Pirttijärven itäpuolella. Vuokrasopimuksen mukainen määräala ei ulotu rantaan asti, raja on noin 50 metrin etäisyydellä Pirttijärvestä. Määräala on rakentamaton, alueella on nuorta koivikkoa. Alueella ei ole keskitettyä vesihuoltoa.

Hakemuksen syy:

Haetaan lupaa rakentaa 1,5 kerroksinen noin 168 kem2 kokoinen asuinrakennus ja noin 81 kem2 suuruinen autotalli. Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä 249 kem2.  

Rakentamisrajoitus, josta poiketaan:
MRL 16 §:n ja kunnan rakennusjärjestyksen 32-33 §:n mukainen suunnittelutarvealue. Rakennusjärjestyksen 29 §:n mukaisesti ”Ranta-alueelle voi rakentaa asemakaavan tai oikeusvaikutteisen yleiskaavan perusteella. Uuden rakennuksen rakentaminen muulle ranta-alueelle vaatii poikkeusluvan.”

Hakijan perustelut:

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa noin 168 neliön kokonaispohjapinta-alaltaan oleva 1,5 kerroksinen asuinrakennus ja noin 81 neliöinen autotalli kiinteistöltä 108-415-6-23 vuokratulle alueelle. Vuokrasopimuksessa sovittu määräala on noin 1,2 hehtaaria ja se sijaitsee karttaliitteen mukaisesti rajoittuen Mäkelä-haavistontiehen, vuokraajien mailla olevaan metsäautotiehen ja naapurin perikunnan maihin. Rakennettava asuinkiinteistö tulisi olemaan 1.5 kerroksinen omakotitalo.

Rakennettava kiinteistö sijaitsee Hämeenkyrön kunnan ympäristömääräyksen mukaan: "Tehostetun käsittelyn alueella jolla tarkoitetaan vesistöjen lähi- ja vaikutusalueita olosuhteista riippuen 200 metrin, 500 metrin, kilometrin tai valuma-alueen rajan etäisyydellä rannasta, jätevesikuormitukselle herkkiä luontokohteita ja muita pilaantumiselle herkkiä alueita, joissa ympäristöön johdettavien talousjätevesien käsittelyn puhdistustason tulee olla hyvä." (Hämeenkyrön kunnan ympäristösuojelumääräykset, 2015)

Rakennettavasta kiinteistöstä on rantaan n. 90 metriä, kiinteistö/tontti ei rajoitu rantaan. Rannan ja kiinteistön välillä on runsas määrä metsää, joka edesauttaa alueen vesistöjen puhtaana pitoa. Rakennettavan kiinteistön jätevesien käsittely on suunniteltu 3-osaisen saostussäiliön ja imeytyskentän avulla. Imeytys kentän suunta on suunniteltu sijoitettavan pois päin vesistöstä. Kiinteistön jätevesin puhdistukseen tarkoitettu saostuskaivo imeytyskentällä on myös ylimitoitettu suurempaan tarpeeseen, jolla toivomme edesauttavamme ympäristön puhtaanapitoa vielä paremmin.

Lausunnot:  
Hakija on kuullut naapurikiinteistöt 108-415-5-35, 108-415-5-62, 108-415-5-63, 108-415-6-11, 108-415-6-24 ja 108-415-6-25, joilla ei ole huomautettavaa hankkeesta.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Uusi rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa maaseutualueeksi merkitylle alueelle. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Uusi rakennuspaikka on myös kasvutaajamien kehittämisvyöhykettä. Määräalan eteläpuolelle on osoitettu yhdysvesijohdon yhteystarve (Ikaalinen-Tampere) sekä uusi moottoriväylä (valtatie 3 Elovainio-Sasi), joka on noin 0,5 km etäisyydellä määräalan rajasta.

Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (oikeusvaikutteinen, hyväksytty 2.11.2015): Strategisessa yleiskaavassa alueella ei ole kehittämismerkintöjä.

Alueella ei ole voimassa olevaa osayleiskaavaa tai asemakaavaa.

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §)

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset.

1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikka sijaitsee Pirttijärven ranta-alueella Pentinmaan kylässä, määräalan raja sijaitsee lähimmillään noin 50 metrin etäisyydellä rannasta. Rakennuspaikan koko täyttää rakennusjärjestyksen 2000 m2 kokovaatimuksen asuinrakennuksen rakennuspaikaksi. Alueelle on tarkoitus rakentaa 1,5 kerroksinen noin 168 kem2 kokoinen asuinrakennus ja noin 81 kem2 suuruinen autotalli. Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä 249 kem2. Suunniteltu asuinrakennus sijaitsee noin 90 metrin etäisyydellä rannasta ja muut rakennukset kauempana, joten rakentamisen ei katsota vähentävän Pirttijärven vapaata ranta-aluetta. Kiinteistön emätila Ylipentti 108-415-6-1 ei ole käyttänyt rantarakentamisoikeutta Pirttijärvellä (rantaviivaa noin 153 metriä), joten rakentaminen ei vaaranna maanomistajien tasapuolista kohtelua.  

Mäkelä-Haavistontien varressa on alle kilometrin etäisyydellä rakennuspaikasta parikymmentä asuinrakennusta. Suurin osa on rakennettu 2000-luvun alkupuolella, muutama yksittäinen on vanhempaa rakennuskantaa. Alueella on lähes 50 asukasta, joten vakituinen asuminen tukee kylärakennetta.

Voimassa olevan maakuntakaavan kasvutaajamien kehittämisvyöhykkeitä koskevassa kehittämissuosituksessa todetaan, että alueelle suuntautuvaa asuin- ja työpaikkarakentamista on ensisijaisesti ohjattava taajama-alueille ja kyliin, joten hanke ei ole maakuntakaavan vastainen. Alueella ei ole voimassa olevaa tai vireillä olevaa kaavaa, jolle hanke aiheuttaisi haittaa.

2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla ei ole tunnettuja luontoarvoja, eikä hanke muutoinkaan vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Luonnontilaisen, rakentamisesta vapaan tai virkistyskäyttöön tarkoitetun rantaviivan määrään poikkeamisen myöntämisellä ei ole vaikutusta.

3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla ei ole rakennuksia tai tiedossa olevia kulttuurihistoriallisia arvoja.

4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisen edellytysten kohdassa 1) on tuotu esille hankkeen vaikutuksia lähiympäristössä. Rakennuspaikan vesihuolto on mahdollista hoitaa kiinteistökohtaisesti kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi laki edellyttää poikkeamiselle erityistä syytä.

Erityiseksi syyksi voidaan hyväksyä rakennuspaikan sijainti alueella, jonka naapurustossa on jo nykyisellään vakituista asumista ja kylärakennetta, jolloin vaikutus alueen muuhun maankäyttöön on vähäinen.

Edellisen tarkastelun perusteella laissa esitetyt poikkeamisen edellytykset täyttyvät.

Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §)

1) Rakentaminen ei saa aiheuttaa haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Haitta kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

2) Rakentamisen tulee olla sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta.

Kiinteistökohtaisen vesihuollon rakentamisessa tulee noudattaa kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä.

Rakennuspaikalle on raskaan- ja pelastusliikenteen kestävä tieyhteys. Hämeenkyrön kuntakeskuksen palvelut sijaitsevat noin 17 km etäisyydellä rakennuspaikasta. Mahnalan koululle on etäisyyttä noin 10 km ja Sasin päiväkodille noin 7 km. Ylöjärven Metsäkylän palvelut sijaitsevat noin 6 km etäisyydellä. Koulukyyti on mahdollista alueella Pentinmaantien kautta. Alueelta on julkisen liikenteen pysäkille VT3 varteen n.3,0 km, josta on yhteys sekä Ylöjärven että Hämeenkyrön keskustaan. Palvelujen saatavuus on tyydyttävä.

3) Rakentamisen tulee olla sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se saa vaikeuttaa erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Vaikutukset rakennetun ympäristön suojelemista ja luonnonsuojelua koskevien tavoitteiden saavuttamisesta on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

Edellisen tarkastelun perusteella hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Sille ei ole myöskään estettä MRL 136 §:n perusteella.

Sovelletut lainkohdat: MRL 16 §, 136 §, 137 § ja 171 §.
Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 29 §, 30 § ja 31 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset sekä MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella, joten vakituisen asuinrakennuksen rakennuslupa on mahdollista myöntää rakennuspaikalle. Rakennuslupa on haettava kahden vuoden kuluessa päätöksen voimaantulosta.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Liitteet:             asemapiirros, ympäristökartta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset sekä MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella eikä sille ole estettä MRL 136 §:n perusteella, joten asuinrakennuksen rakennuslupa on mahdollista myöntää rakennuspaikalle.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaka, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).