Kunnanvaltuusto, kokous 20.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Äänestysaluejaon muutos

HMKDno-2022-323

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Vaalilain 8 §:n mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueiden pinta-alasta tai asukasmäärästä ei vaalilaissa ole tarkempia määräyksiä. Valtuusto päättää äänestysalueista.

Hämeenkyrön kunnassa on tällä hetkellä kaksi äänestysaluetta: 001 Kirkonkylä ja 002 Kyröskoski. Nämä ovat voimassa vaalien varsinaisena vaalipäivänä, jolloin kuntalainen voi äänestää vain omassa äänestysalueessaan. Kuntalainen voi äänestää ennakkoon missä tahansa omasta äänestysalueesta riippumatta.

Vaalilain 8 § 2 momentin mukaan valtuuston päätös äänestysalueista tulee voimaan kalenterivuoden alussa, jos päätös on tehty ja siitä on ilmoitettu Digi- ja väestötietovirastolle eli DVV:lle viimeistään edellisen vuoden elokuussa. Vuoden 2023 kevätkaudelle tehty päätös äänestysaluejaon muutoksesta ehtii voimaan vuonna 2024 järjestettävissä presidentivaalissa ja europarlamenttivaalissa.  Digi- ja väestötietovirastolle ilmoitettu valtuuston päättämä äänestysaluejako on voimassa toistaiseksi kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä siihen saakka, kunnes sitä vaalilain määräämän järjestyksen mukaisesti uudestaan muutetaan.

Äänestysaluejakomuutos vaikuttaa varsinaisen äänestyspäivän äänestyspaikkaan. Äänestysaluejakopäätös ei määritä äänestysalueen varsinaisen vaalipäivän vaalihuoneiston sijaintia, vaan kunnanhallitus päättää sen erikseen. Päätös ei myöskään vaikuta ennakkoäänestyspaikkoihin, vaan niistäkin määrää kunnanhallitus erillisellä päätöksellä kaikkien toimitettavien vaalien yhteydessä erikseen.

Kun vaalipäivän äänestysaluejakoa uudistetaan, samalla voidaan kunnanhallituksessa vaalikohtaisesti tarkastella ja mahdollisesti lisätä ennakkoäänestyspaikkojen määriä ja paikkoja.

Useissa aiemmissa vaaleissa ongelmalliseksi on osoittautunut löytää kaikille äänestysalueille riittävä määrä jäseniä vaalilautakuntiin. Etenkin kunta- ja aluevaaleissa esteellisyyssäännökset saattavat aiheuttaa käytännössä ongelmia vaalilautakuntien jäseniä ja varajäseniä valittaessa ja jäsenten saamisessa on osittain ollut haasteita. Jokaiselle äänestysalueelle nimetään kuntalaisista vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, 3 varsinaista jäsentä ja käytännössä 6 varajäsentä. 

Äänestysalueiden jako on aiheuttanut tilanteita, joissa äänestäjiä on saapunut vaalipäivänä väärälle äänestyspaikalle ja heidät on pitänyt ohjeistaa äänestämään oikeaan äänestyspaikkaan.

Ennakkoäänestyksen yleistymisen myötä vaalipäivän äänien laskeminen on nopeutunut. Keskusvaalilautakunnalle saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat lajitellaan äänestysalueiden mukaiseen järjestykseen ja asiakirjoille tehdään myös valmistava tarkastus. Äänestysalueiden määrän vähentäminen tehostaisi ja nopeuttaisi asiakirjojen käsittelyyn päivittäin käytettävää työaikaa.

Hallitus kävi valmistelevan keskustelun äänestysaluejaosta keväällä 2022 ja linjasi, että valmistelu voi edetä. 

Oheismateriaalina on vaikutusten ennakkoarviointi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. äänestysaluejakoa muutetaan 1.1.2024 alkaen siten, että äänestysalueet 001 Kirkonkylä ja 002 Kyröskoski yhdistetään yhdeksi äänestysalueeksi
  2. uuden äänestysalueen nimeksi tulee 001 Hämeenkyrön äänestysalue
  3. ne kunnan äänioikeutetut, joita ei ole merkitty väestötietojärjestelmässä asuvaksi minkään kiinteistön (rakennuksen ja huoneiston) kohdalle, kuuluvat äänestysalueelle 001 Hämeenkyrön äänestysalue.

 

Asian käsittely

 

Keskustelun kuluessa Esa Järvenpää teki muutosesityksen: äänestysalueiden määrää ei muuteta. Heidi Tulonen kannatti esitystä.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu esitys ja asiasta on äänestettävä. Hallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi, pohjaesitys on Jaa ja Järvenpään esitys on Ei. 

 

Päätös

Hallitus hyväksyi pohjaesityksen äänestyksen jälkeen äänin 6-3.

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. äänestysaluejakoa muutetaan 1.1.2024 alkaen siten, että äänestysalueet 001 Kirkonkylä ja 002 Kyröskoski yhdistetään yhdeksi äänestysalueeksi
  2. uuden äänestysalueen nimeksi tulee 001 Hämeenkyrön äänestysalue
  3. ne kunnan äänioikeutetut, joita ei ole merkitty väestötietojärjestelmässä asuvaksi minkään kiinteistön (rakennuksen ja huoneiston) kohdalle, kuuluvat äänestysalueelle 001 Hämeenkyrön äänestysalue.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 67%

    Päivi Hiltunen, Kirsi Parhankangas, Pasi Eloranta, Rauno Mäki, Janne Mäkinen, Timo Mäkelä

  • Ei 3 kpl 33%

    Esa Järvenpää, Heidi Tulonen, Raija Westergård

Kuvaus

Hallitus 6.3.2023, 53 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että

  1. äänestysaluejakoa muutetaan 1.1.2024 alkaen siten,​ että äänestysalueet 001 Kirkonkylä ja 002 Kyröskoski yhdistetään yhdeksi äänestysalueeksi
  2. uuden äänestysalueen nimeksi tulee 001 Hämeenkyrön äänestysalue
  3. ne kunnan äänioikeutetut,​ joita ei ole merkitty väestötietojärjestelmässä asuvaksi minkään kiinteistön (rakennuksen ja huoneiston) kohdalle,​ kuuluvat äänestysalueelle 001 Hämeenkyrön äänestysalue.
     

Asian käsittely

Keskustelun kuluessa tehtiin muutosesitys: Hämeenkyrön SDP:n valtuustoryhmä esitti, että äänestysalueiden määrää ei muuteta, vaan äänestysalueet 001 Kirkonkylä ja 002 Kyröskoski pidetään ennallaan. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannatti esitystä.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty hallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys ja asiasta on äänestettävä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi. Pohjaesitys on JAA ja Hämeenkyrön SDP:n valtuustoryhmän esitys on Ei.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 11 Jaa-ääntä ja 24 Ei-ääntä.  Puheenjohtaja totesi Hämeenkyrön SDP:n valtuustoryhmän esityksen tulleen valtuuston päätökseksi. 

Päätös

Valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen SDP:n valtuustoryhmän esityksen äänin 24-11.  Äänestysaluejakoa ei muuteta. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 11 kpl 31%

    Rauno Mäki, Risto Linnainmaa, Tuomas Potila, Jouni Lampinen, Heikki Uusitalo, Aki Tainio, Pasi Eloranta, Kirsi Parhankangas, Tiina Jokela, Päivi Hiltunen, Janne Mäkinen

  • Ei 24 kpl 69%

    Esa Järvenpää, Arja-Riitta Väre, Mirka Löf, Kati Seppä, Janne Kantti, Raija Westergård, Anna-Kaisa Immonen, Mervi Koponen, Heidi Tulonen, Maarit Lepistö, Juhani Vatajaniemi, Tommi Hollo, Hannamaija Oinonen, Timo Mäkelä, Mauri Lepola, Vilho Ponkiniemi, Sami Vesikko, Johanna Martikainen, Jarmo Kalliola, Johanna Leppänen, Katariina Pylsy, Mira Card, Timo Sasi, Suvi Petäjäjärvi

Tiedoksi

keskusvaalilautakunnan sihteeri Knutti

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000