Kunnanhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Vuokrauspäätöksen purkaminen,  Sumeliuksen alueen rakentaminen Kyröskosken asemakaava-alueen korttelissa 57d

HMKDno-2018-557

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Hietala-Karlsson, toimistopäällikkö, sari.hietala-karlsson@hameenkyro.fi
Pasi Rantanen, maankäyttöinsinööri, pasi.rantanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 17.6.2019 § 105 Maan myynti; Sumeliuksen alueen rakentaminen Kyröskosken asemakaava-alueen korttelissa 57d määräalojen myynnistä asuntorakentamista varten, perustettavien yhtiöiden lukuun, joita edustaa Teemu Varheenmaa Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy:stä. Myyntiehdoissa todettiin, että varaus- ja myyntipäätös raukeaa ilman erillistä päätöstä, mikäli ostajasta johtuvista syistä kauppakirjaa ei ole allekirjoitettu 4.6.2020 mennessä. Kauppakirjaa ei allekirjoitetettu ko. päivämäärään mennessä, joten kunnanhallituksen tekemä varaus- ja myyntipäätös on rauennut. 

Teemu Varheenmaa Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy:sta on ollut kuntaan yhteydessä, koska Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy haluaisi vuokrata kyseisen tontin luhtitalon rakentamista varten.

Vuokra-alue sijaitsee Matinkujan ja Häijääntien välissä. Alueella on voimassa kunnanvaltuuston 25.3.1991 hyväksymä asemakaava. Asemakaavassa kortteliin 57d on osoitettu kaksi kerrostalotonttia. Kerrostalotonttien suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Pro-Rakennus Oy on laatinut luonnokset, jossa alueelle toteutettaisiin 16 luhtitalohuoneistoa kaavan tontille 1. Kaavassa sallittu rakentamisen määrä on n.900 k-m2. Pro-Rakennus Oy on toimittanut rakennuslupahakemuksen kuntaan Lupapiste.fi palveluun 19.2.2021. Jotta rakennuslupahakemus voidaan käsitellä, on tontin vuokrasopimus ensin allekirjoitettava, sekä kohteelle tulee määritellä vuokraehdot ja antaa valtuutus tarvittavien lupien hakuun.

Vaikutusten arviointi: hanke lisää luhtitalona uudentyyppistä ja erikokoista vuokra-asuntotarjontaa Kyröskoskelle. Yritysvaikutusten kannalta monipuolistaa paikkakunnalla toimivaa yrityskantaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus vuokraa perustettavien yhtiöiden lukuun, joita edustaa Teemu Varheenmaa, luhtitalojen rakentamista varten n. 3220m2 suuruisen maa-alueen seuraavilla ehdoilla.

Vuokra-alue muodostuu seuraavista määräaloista
- n. 960m2 suuruinen määräala tilasta 108-408-15-0, Eero
- n. 933m2 suuruinen määräala tilasta 108-408-13-0, Simeon
- n. 1326m2 suuruinen määräala tilasta 108-408-14-0, Lauri

ja em. määräaloista tulee muodostaa asemakaavan mukainen tontti.

  1. Tontti vuokrataan Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy:lle  asemakaavan mukaiseen asumiskäyttöön maanvuokralain (258/66) 3. luvun tarkoittamalla tavalla, luhtitalon rakentamista varten.  
     
  2. Vuosivuokra on 6% rakennuspaikalle määritellystä myyntihinnasta (45750 euroa), eli vuokra on 2745 euroa vuodessa ja se suoritetaan etukäteen vuosittain. Vuosivuokra sidotaan elinkustannusindeksiin.
     
  3. Vuokra-aika on 50 vuotta.
     
  4. Vuokralainen sitoutuu rakentamaan voimassa olevan asemakaavan, rakennusjärjestyksen, rakentamismääräyskokoelman ja hyväksyttyjen rakennuslupapiirustusten mukaisen asuinrakennuksen, joka kohtuudella täyttää tontille osoitetun rakennusoikeuden kolmen (3) vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta lukien siihen valmiuteen, että rakennusvalvontaviranomainen voi hyväksyä sen käyttöönottokatselmuksessa. Muussa tapauksessa vuokrasopimus purkautuu, eikä maksettuja vuokria palauteta vuokralaiselle.
     
  5. Rakennuspaikan vuokraoikeutta ei ole oikeus siirtää kolmannelle osapuolelle ennen kuin rakennettavaksi tarkoitetulle asuinrakennukselle on suoritettu hyväksytty rakennusvalvontaviranomaisen käyttöönottokatselmus.
     
  6. Vuokralaisella on oikeus ostaa vuokra-alue itselleen vuokranantajan määrittelemällä hinnalla, joka perustuu puolueettoman AKA kiinteistönarvioijan lausuntoon vuokra-alueen ostohetken arvosta ja kunnan ostohetkellä voimassa oleviin vuokra-aluetta koskeviin tontinvuokraus- ja myyntiperiaatteisiin.
     
  7. Vuokra-alue vuokrataan määräalana. Vuokraaja vastaa lohkomiskuluista kokonaisuudessaan. Vuokra-alue tulee lohkoa omaksi kiinteistökseen, joka muodostaa asemakaavan mukaisen tontin.
     
  8. Vuokralainen on velvollinen maksamaan tontista menevän kiinteistöveron.
     
  9. Vuokralainen on velvollinen noudattamaan vuokralaisen kanssa myöhemmin laadittavan vuokrasopimukseen kirjattavia vuokra-alueen käyttöä ja hallintaa koskevia tarkentavia ehtoja.
     
  10. Hallitus oikeuttaa maankäyttöinsinöörin sopimaan muista vuokrasopimuksen ehdoista ja allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.
     
  11. Nämä vuokrausperusteet ovat voimassa solmittavan vuokrasopimuksen voimassaolon ajan.  

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallitus päätti 8.3.2021 vuokrata tontin perustettavan yhtiön lukuun Pirkanmaa Pro-Rakennus Oy:lle.  

Tontinvuokraukseen liittyi ehto, jossa vuokralainen sitoutui rakentamaan asuinrakennuksen kolmen vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta.  

Teemu Varheenmaa on ilmoittanut sähköpostilla 3.3.2023 kunnanjohtajalle, että Pro-rakennus Oy:llä ei ole mahdollisuutta aloittaa hanketta tänä vuonna.  Vuokrasopimusta tontista ei ole allekirjoitettu. 

Hallintosäännön 97 § mukaisesti hallituksen ratkaisuvaltaan kuuluu kiinteän omaisuuden vuokraaminen (yli 10 vuoden ajaksi). 

Kartta alueesta on pykälän oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus purkaa tekemänsä tontinvuokrauspäätöksen. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Teemu Varhenmaa, Pro-Rakennus Oy (teemu@pro-rakennus.fi), maankäyttöinsinööri Hannunen, toimistopäällikkö Hietala-Karlsson