Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Poikkeaminen Koivurinne, 108-403-8-54, Kelhäjärventie 93

HMKDno-2022-417

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka

Hämeenkyrö (108), Heinijärvi (403), tila 8:54 Koivurinne, rekisteröity 12.5.1978 
Osoite: Kelhäjärventie 93 
Koordinaatit: 23505544, 6826709

Kiinteistön pinta-ala on 17,6 hehtaaria ja sillä on noin 90 metriä Kelhäjärven rantaviivaa. Kyseessä on rakentamaton metsätalouskiinteistö. Alueella ei ole vesijohtoa tai viemäriä. Kiinteistölle on kulkuyhteys Kelhäjärven yksityistietä pitkin.

Hakemuksen syy

Haetaan lupaa taukotuvan rakentamiseksi pääosin metsätyötarpeisiin. Kiinteistölle haetaan yksikerroksisen taukotilan ja varastotilojen rakennusoikeutta yhteensä 64 kem².  Suunnitellun rakennuksen etäisyys on lyhimmillään noin 45 metriä rantaviivasta.

Rakentamisrajoitus, mistä poiketaan
Poikkeaminen rantakaavan mukaisesta rakennuksen etäisyydestä rannasta.  Maatalousalue. Alueelle saa rakentaa vain maa- ja metsätalouteen liittyviä rakennuksia vähintään 100 metrin etäisyydelle rannasta.

Hakijan perustelut
’Rakennetaan taukotupa metsätyö yms. tarpeita varten.  Rakennetaan yksikerroksinen, puuverhoiltu taukotupa, huolto, varasto ja pesutiloin. Kaadetaan puita rakennuspaikalta vain välttämätön määrä. Tiestö on pääosin jo olemassa, olemassa oleva tie ja metsäautotie menee rakennuspaikalle asti. Kantatilalla on metsää kyseisellä paikalla eikä lainkaan tauko tai muita huoltotiloja metsäalueilla. Rakennus on 42m2 ja erilliset varastotilat 18m2. Rakennus sijoitetaan kallion päälle ja rakennetaan tuulettuvalla alapohjalla. Rakennuksen lyhin sijainti kiemurtelevaan rantaviivaan noin 45m, pisin mittaus 93m ja keskiarvo noin 59m, rakennus on metsän suojassa, niin tieltä kuin muilta mahdollisilta mökeiltä tai järveltäkin katsoen.

Paikka sijaitsee alueen korkeimmalla kohdalla, kallion päällä, jolloin lumi/ sadevesien valuma ei aiheuta kosteusongelmia ja valuminen tapahtuu luonnollisesti eikä maanmuokkaustöitä tarvitse tehdä metsänpohjan kustannuksella. Kantatilalla ei ole taukotupaa tai muitakaan rakennuksia kyseisillä metsäalueilla. Poikkeuslupaa haetaan rakennuksen sijoittamiselle tähän nimenomaiseen paikkaan.  Rakennuspaikan vieressä olevat mökit ovat suojassa ja sukulaisten omistuksessa. Lisäksi he pystyvät tarvittaessa valvomaan taukotupaa.

Rakennus tullaan rakentamaan paikallisin voimin käyttäen paikallisia urakoitsijoita ja tavarantoimittajia, kannattaen paikallista yritystoimintaa kaikin tavoin näin vaikeina aikoina.

Haetaan poikkeuslupaa rakennuspaikalle. Lyhin etäisyys säännösten mukaan on käsittääkseni 100m ranta viivasta, mutta se ei ihan täyty tässä tapauksessa juuri rakennuksen järkevän sijoittamisen vuoksi. Rakennuksen sijoittaminen kallion päälle on yksinkertaisin ja helpoin, koska tiestö ja sähköliittymä on valmiina rakennuspaikalle tai sen välittömässä läheisyydessä, paikka on korkeimmalla kohdalla valumavesiä ajatellen. Lisäksi tiestö kestää perille asti hyvin kesällä ja talvella.

Mikäli rakennuspaikkaa viedään taaemmas, kallio laskee melko jyrkästi alaspäin ja metsän pohja muuttuu soiseksi tai muuten pehmeäksi eikä olemassa olevaa tiestöä voi käyttää, vaan pitäisi tehdä uusi metsäautotie ja karsia puustoa enemmän.

Taukotuvan rakentaminen on ajankohtaista, jotta ikääntyvä isäntä pystyy metsätöitä tehdessään lepäämään, syömään ja tekemään muuta huoltoa paikalla ja huoltamaan varusteet paikanpäällä. Kantatilalla ei ole mitään muita tupia tai paikkoja näillä alueilla.’

Kiinteistö sijaitsee haja-asutusalueella noin 15 km etäisyydellä Hämeenkyrön keskustasta. Kelhäjärven rannassa on maatilan talouskeskuksia sekä loma-asutusta. Hakemuksen mukaan taukotuvalla käytetään kantovettä, joka johdetaan jätevetenä kivipesään tai harmaavesisuodattimeen.

Lausunnot 

Kunta on kuullut 20.1.2023 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistöt Levo 403-8-31, Kukonnokka 403-8-48 ja Mäntyrinne 403-8-49. Ensimmäisessä kuulemiskirjeessä olleen virheellisen päivämäärän vuoksi kirjeet lähetettiin uudelleen 21.2.2023. Hakija on kuullut naapurikiinteistöt Oravanpesä 403-8-53 ja Havurinne 403-8-44.

Kiinteistön 403-8-49 omistajat eivät puolla hakemusta, koska rantakaavan mukaisesti rakennusten sijainti on oltava yli 100 metriä rannasta ja koska rantakaavan alueella ei ole kaadettavaa puustoa tai metsää. Huomautuksen mukaan ranta-alue ei sovellu työmaa-alueeksi. Muut naapurit eivät ole antaneet hankkeesta huomautettavaa.

Kaavatilanne

Pirkanmaan maakuntakaava 2040

Kiinteistö sijoittuu maakuntakaavassa maaseutualueeksi merkitylle alueelle. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Yleiskaavat

Koko kuntaa koskevassa strategisessa yleiskaavassa alueelle ei ole osoitettu merkintöjä. Alueella ei ole voimassa olevia osayleiskaavoja.

Rantakaava

Kelhäjärventien länsipuolelle on laadittu Kelhäjärven rantakaava, joka on tullut voimaan 28.10.1976. Rantakaavassa alue on osoitettu maatalousalueeksi. Alueelle saa rakentaa vain maa- ja metsätalouteen liittyviä rakennuksia vähintään 100 metrin etäisyydelle rannasta. Kiinteistön rannan puoleiselle alueelle on osoitettu rantakaavatiealueita kaikkien tien vaikutusalueen maanomistajien yhteiskäyttöön.

Rakennusjärjestys

30 § Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön
Rakennettaessa ranta-alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen. Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen kasvillisuus pääosin säilyttää ja rantapuuston käsittelyssä vain harventaminen on sallittua. Rakennusten etäisyyden rantaviivasta ja sijainnin rakennuspaikalla tulee olla sellainen, että maiseman luonnonmukaisuus mahdollisuuksien mukaan säilyy. Muun kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee kuitenkin, mikäli edellä olevasta vaatimuksesta tai ranta-alueelle laaditusta MRL 72§ mukaisesta kaavasta ei muuta johdu, olla vähintään 20 metriä, ja asuinrakennuksen alimman lattiatason tulee olla vähintään 1 metri keskivedenkorkeuden yläpuolella. Suositeltu alin lattiataso rantarakentamisessa Kyrösjärvellä on +85.50(N60+). Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 25 m², saa rakennuspaikalla rakentaa kuitenkin vähintään 15 metrin etäisyydelle rantaviivasta, ellei alueen kaavamääräyksestä muuta johdu. Rakennuspaikalle alle 10 metrin etäisyydelle rantaviivasta ei saa rakentaa grillikotia, huvimajoja, katoksia tai muita sellaisia rakennelmia. Rakennusvalvontaviranomainen voi kuitenkin erityisistä syistä myöntää poikkeuksen rantaviivan läheisyyteen sijoitettavalle, alaltaan enintään 30 m² suuruiselle venevajalle, kun se soveltuu ympäristöön ja maisemaan.

31 § Rakentamisen määrä ranta-alueella
Muun kuin loma-asunnon rakennuspaikan rakennusoikeus määritellään asemakaavassa, oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa tai poikkeusluvalla.

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §)

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset.

1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Metsätaloutta palvelevan taukotuvan paikka sijaitsee ranta-alueella, jossa on molemmin puolin loma-asuntoja. Kiinteistön leveys rannan suuntaisesti on lyhimmillään noin 45 metriä, taukotuvan kohdalla noin 85 metriä. Taukotuvan etäisyys rantaviivasta on lyhimmillään 45 metriä ja pisimmillään niemen nokkaan noin 95 metriä. Ranta-asemakaavan vaatimus 100 metristä ei täyty. Asemapiirroksen mukaiset etäisyydet naapurikiinteistöjen rajoista ovat riittäviä. Poikkeamisella ei ole haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikutusta naapuritilojen rakentamiseen.

Taukotupa sijoittuu verrattuna läheisiin loma-asuntoihin taemmas rantaviivasta ja osittain niiden taustamaastoon. Jotta rantakaavan mukainen maatalousalueen vapaa rannan käyttö säilyy huolimatta poikkeamisesta rakentamisetäisyydestä, edellytetään luvassa tarkentavien lisäehtojen noudattamista. Jokamiehen oikeuksiin perustuva kulkuyhteys rantaan tulee säilyttää ja tilan ranta-asemakaava alueelle ei saa sijoittaa taukotuvan lisäksi muita rakennelmia. Taukotuvan ja rannan välistä suojapuustoa on säilytettävä.

Kaavan toteuttamiselle ei aiheudu haittaa johtuen vähäisestä rakentamisesta ja erityisestä syystä.

2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Alueella ei ole tunnettuja luontoarvoja, eikä hanke muutoinkaan vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Luonnontilaisen, rakentamisesta vapaan tai virkistyskäyttöön tarkoitetun rantaviivan määrään poikkeamisen myöntämisellä ei ole vaikutusta.

3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Kiinteistöllä ei sijaitse rakennuksia eikä sillä ole tunnettuja kulttuuriympäristöarvoja.

4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeaminen ranta-asemakaavan 100 metrin etäisyysvaatimuksesta voi johtaa tilanteeseen, jossa maanomistajien tasapuoliseen kohteluun perustuen M-alueille haetaan lisääntyvästi maa- ja metsätaloutta palvelevia rakennuksia sallittua lähemmäksi rantaa. Tällöin on vaarana, että kaava toteutuisi toisin kuin on suunniteltu ja rakentamisen vaikutus järvi- ja rantamaisemaan olisi suurempi kuin kaavaa laadittaessa on arvioitu. Poikkeamisen erityinen syy on rakentamiseen sopivampi maaperä ja vastaavia tilanteita ei oletettavasti ranta-asemakaava alueelle sisälly useita.

Rakennuksen ja lähialueen suunnittelussa on rakennuslupavaiheessa kiinnitettävä erityistä huomiota sen sopeutumiseen maisemaan ja naapuritiloihin. Rakennusten ja rakenteiden väreinä on käytettävä tummia maastonmukaisia värejä. Rakennus sijoittuu metsänpeitteiselle alueelle eikä peltoalueelle, jolle merkittävä määrä kaavan M-alueesta on osoitettu. Poikkeamisella ei ole merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia sen sijoittuessa metsäalueelle eikä vähäinen rakentaminen aiheuta muita vaikutuksia.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi laki edellyttää poikkeamiselle erityistä syytä.

Erityiseksi syyksi voidaan hyväksyä hakijan esittämä alueen maaperä ja topografia. Edellisen tarkastelun perusteella laissa esitetyt poikkeamisen edellytykset täyttyvät. Esitetty sijoituspaikka on rakentamiseen soveltuvaa maaperää, hiekkamoreenia, kun taas taustamaasto on maaperältään savea. Maaperä olosuhteisiin vedoten poikkeaminen ja sijoitus on perusteltua.

Sovelletut lainkohdat: MRL 16 §, 58 §, 72 § ja 171 §.
Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 30 § ja 31 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset, joten yksikerroksisen taukotuvan rakennuslupa on mahdollista myöntää asemapiirroksen mukaiselle paikalle.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 171§ poikkeamisen edellytykset. Edellä esitetyin perusteluin lautakunta hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla:

- Maatalousalueella jokamiehen oikeuksiin perustuva kulku rantaan on säilytettävä.

- Tilan ranta-asemakaavoitetulle alueelle ei saa sijoittaa taukotuvan lisäksi muita rakennuksia.

-Rakennuksen ja lähialueen suunnittelussa on rakennuslupavaiheessa kiinnitettävä erityistä huomiota sen sopeutumiseen maisemaan ja naapuritiloihin. Rakennusten ja rakenteiden väreinä on käytettävä tummia maastonmukaisia värejä. Rakennuksen sijoittelussa tulee huomioida asemapiirroksen mukainen etäisyys naapurirajoihin.

- Alueen topografia ja rantaviiva on pidettävä mahdollisimman luonnonmukaisena. Tilalla tulee rantavyöhykkeen puusto pääosin säilyttää ja rantapuuston käsittelyssä vain harventaminen on sallittua.

- Jätevesisuunnitelma tulee esittää ja hyväksytään rakennusluvan yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätöksen antaminen ja voimassaolo
Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 03.04.2023 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 03.05.2023. 

Päätös on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava tässä ajassa rakennuslupaviranomaiselta. Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Päätöksestä peritään elinympäristölautakunnan 5.4.2022 hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 500 €/hakemus (+ lisäksi mahdolliset kuulemiskustannukset).

Tiedoksi

Hakija, huomautuksen jättänyt, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus)