Elinympäristölautakunta, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Elinympäristön hyvinvointikysely

HMKDno-2023-63

Valmistelija

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen on kunnan perustehtävä. Hyvinvoinnin edistäminen on siten edelleen kunnan kaikkien toimialojen yhteinen tehtävä. Parhaimmillaan kunnan kaikki sektorit ovat mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Voimassa olevan kuntastrategian yksi strateginen päämäärä on hyvinvoiva hämeenkyröläinen ja työn alla olevassa päivittyvässä kuntastrategiassa on tavoitteena jatkaa aktiivista ja monipuolista hyvinvointityötä.

Elinympäristöpalvelut huolehtii perusrakennepalvelujen, infrastruktuurin ja koko fyysisen ympäristön kokonaisuudesta, joka muodostaa kunnan yhden hyvinvointityön kivijaloista. Osana kunnan hyvinvointikertomustyötä palvelualue asetti talousarviotavoitteeksi vuodelle 2022 ”Kokemustiedon kerääminen kuntalaisilta rakennetun ympäristön hyvinvointivaikutuksista”. Toimenpiteeksi asetettiin: ”Toteutetaan sähköinen kysely, jonka perusteella tehdään esitykset vuoden 2023 talousarvioon hyvinvoinnin parantamiseksi.”

Yhdyskuntasuunnitteluun kuuluu olennaisesti kokemusperäisen tiedon hyödyntäminen ja karttapohjaisella toteutuksella päästään tarkastelemaan nimenomaan fyysiseen ympäristöön kiinnittyvää hyvinvointitietoa. Hyvinvointitietoa tuottaa kyselyssä erityisesti osio, missä ihmiset merkitsivät kartalla kokemistaan mieluisista ja epämieluisista paikoista. Kyselyyn sisällytettiin palvelualueen tarpeisiin liittyviä muitakin osia, joita voidaan hyödyntää muun muassa kuntamarkkinoinnissa, alueiden siistimisessä ja yhdyskuntasuunnittelussa erityisesti raskaalta liikenteeltä vapautuneen vanhan valtatien varressa.

Kysely toteutettiin karttapohjaisella Maptionnaire -työkalulla 2.11.-30.11.2022. Kyselyyn vastasi 402 henkilöä. Vastausaineisto on laaja ja tarkempi paikkatietopohjainen tarkastelu aineiston hyödyntämiseksi on aloitettu.

Hämeenkyrön hyvinvointikyselyn tulosraportti on esityslistan oheismateriaalina ja se esitellään kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää

merkitä Hämeenkyrön hyvinvointikyselyn tulokset tiedoksi
että tuloksia hyödynnetään elinympäristöpalveluissa yhdyskuntasuunnittelussa ja eri toimenpiteiden toteuttamisessa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)