Sivistyslautakunta, kokous 25.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Henkilökuljetusten järjestäminen 2023

HMKDno-2023-37

Valmistelija

  • Liisa Neronen, talous- ja hallintopäällikkö, liisa.neronen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Oppilaskuljetusten sopimuskaudet päättyvät 31.7.2023. Kuljetusten hankinta on sivistyslautakunnan päätösvaltaan kuuluva asia. Vuoden 2022 oppilaskuljetuskustannusten toteuma on noin 988.000 euroa.  

Tuomi Logistiikalta on pyydetty tarjous ajojärjestelyn ja kilpailutuksen kokonaishankinnasta. Hankintaa puoltaa sähköisen ajonhallintajärjestelmän ja logistiikkaosaamisen puuttuminen kunnassa. Puhtaiden autojen direktiivi tuo omat haasteensa kuljetusten toteuttamiselle. Kuljetusten hallinnointi kunnassa on riskialtista siihen varatun vähäisen henkilöstöresurssin perusteella. Lisäksi Tuomen hallinnoimaa sote-kuljetusta on mahdollista hyödyntää kuljetusten toteutuksessa, mikä saattaa laskea kunnan henkilökuljetusten kokonaiskustannuksia. Paikallisten yrittäjien on mahdollista osallistua palvelujen tuottamiseen sillä erotuksella, että sopimuskumppani on kunnan sijasta Tuomi Logistiikka.

Oheismateriaalina on Tuomi Logistiikan tarjouksen sisältämä diaesitys ajojärjestelyistä, vaikutusten ennakkoarviointi ja riskien arviointi. Mikäli kuljetusten hankintaa jatketaan nykyiseen tapaan, sivistyspalvelut aloittaa kilpailutuksen mahdollisimman pian Tuomi Logistiikalta hankittuna palveluna.  

Palvelun hankinta kuuluu hankintarajoista tehdyn päätöksen perusteella sivistyslautakunnalle (Sivistyslautakunta 1.9.2021 91 §). Hallintonsäännön § 92 mukaan palvelujohtaja päättää useampaa kuin yhtä vastuualuetta koskevista sopimuksista ja sitoumuksista lautakunnan ohjeiden mukaisesti.

Kunnanhallituksen 23.1.2023 kokouksessa esitetään, että kunnanhallitus antaa palveluliikenteen kilpailutuksen sivistyslautakunnan hoidettavaksi ja päätettäväksi. Palveluliikennepäätökset ja toiminnan järjestäminen hoidetaan sivistyspalveluissa osana muita henkilökuljetuksia.

Lausunto asian ratkaisemiseksi, talous- ja hallintopäällikkö Liisa Neronen: 

Sivistyslautakunta päättää, että

  1. henkilökuljetusten ajojärjestelyt hankitaan Tuomi Logistiikalta 1.8.2023 alkavien kuljetusten osalta.
  2. sivistysjohtaja neuvottelee, hyväksyy ja allekirjoittaa sopimuksen Tuomi Logistiikan kanssa

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta päättää talous- ja hallintopäällikön lausunnon mukaisesti.

Asian käsittely

Keskustelun aikana Jouni Lampinen teki muutosesityksen, että ajojärjestelyt hoidetaan nykyiseen tapaan omana toimintana. Sami Vesikko kannatti. Puheenjohtaja totesi,että seuraa äänestys. Sivistysjohtajan pohjaesitys on jaa, Lampisen muutosesitys ei. Äänestyksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että päätökseksi tuli  sivistysjohtajan esitys äänin 5-3, yksi äänesti tyhjää.

Päätös

Lautakunta hyväksyi sivistysjohtajan esityksen äänestyksen jälkeen 5-3, yksi äänesti tyhjää.

Sivistyslautakunta antoi yksimielisen valmisteluohjauksen: lukiolaiset otetaan huomioon kuljetusten suunnittelussa. Lukiolaisille ei suunnnitella omia kuljetuksia, mutta varataan tilaa Hämeenkyrön oppilaskuljetuksiin.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 5 kpl 56%

    Tommi Hollo, Arja-Riitta Väre, Hannele Nordfors, Hannamaija Oinonen, Tiina Jokela

  • Ei 3 kpl 33%

    Sami Vesikko, Jouni Lampinen, Mervi Koponen

  • Tyhjä 1 kpl 11%

    Jari Takala

Tiedoksi

Talous- ja hallintojohtaja, Tuomi Logistiikka