Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Oikaisuvaatimus; Pirkanmaan ELY-keskus, Purkulupa 22-148-P

HMKDno-2022-520

Valmistelija

  • Timo Mäkelä, rakennustarkastaja, timo.makela2@hameenkyro.fi

Kuvaus

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös:
Hämeenkyrön rakennusvalvonnassa tehdyllä rakennustarkastajan päätöksellä 22-148-P § 168, päätöspäivä 03.11.2022, antopäivä 07.11.2022, on myönnetty MRL 127 § tarkoittama rakennuksien purkamislupa kiinteistöllä  08-416-0001-114, osoitteessa Maisematie 801, Sasi, sijaitseville asuinrakennukselle ja kahdelle talousrakennukselle.

Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Sasi-Mahnala-Laitilan osayleiskaava vuodelta 1992.

Kiinteistöllä 108-416-1-114 osoitteessa Maisematie 801, rakennuksiin ei kohdistu voimassa olevalla kaavalla osoitettuja suojelumääräyksiä, eikä suoraan lain nojalla annettua suojelupäätöstä.

Vireillä olevan osayleiskaavan yhteydessä rakennukset on inventoitu ja inventointitiedot ovat lupapäätöksen liitteissä kaavoituksen lausunnon mukana. Purkamislupapäätös ja lupapäätöksen muut liitteet ovat asian oheismateriaalina.

Oikaisuvaatimus:
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristö ja luonnonvarat on toimittanut Hämeenkyrön kunnan kirjaamon sähköpostiin  21.11.2022 päivätyn oikaisuvaatimuksen osoitteena Hämeenkyrön kunta Elinympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimus on saapunut viimeiseen määräaikaan 21.11.2022 mennessä mutta väärään osoitteeseen. Oikaisuvaatimus olisi pitänyt tulla Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvontaan osoitettuna rakennustarkastajalle  joka toimittaa sen viipymättä elinympäristölautakunnan lupajaostolle käsiteltäväksi.

Väärällä osoitteella tullut oikaisuvaatimus liitteineen on asian oheismateriaalina ja käsitellään kuitenkin elinympäristölautakunnan lupajaoston kokouksessa koska on tehty Hallintolain § 21 mukainen asiakirjan siirto oikeaan osoitteeseen.

Toimivalta:
MRL 127 § mukaisen purkamislupapäätöksen toimivalta on kunnan hallintosäännön perusteella delegoitu toimielimeltä viranhaltijalle, joten muutoksenhakuun sovelletaan MRL 187 § säännöksiä oikaisuvaatimuksesta. Oikaisuvaatimuksen käsittelee kunnan rakennusvalvontaviranomaisena toimiva toimielin, eli elinympäristölautakunnan lupajaosto.

Asian käsittely:
MRL 187 § mukaisesti oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.
MRL 127 § mukaisen purkamislupapäätöksen valitusoikeudesta säädetään MRL 192 § 2.mom. seuraavasti:
Valitusoikeus maisematyölupaa ja rakennuksen purkamislupaa koskevasta päätöksestä on:
1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
2) kunnan jäsenellä; sekä
3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa.

Valitusoikeus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä on myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä. Jos rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista, valitusoikeus rakennusluvasta on myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella.

Yleislakina valitusoikeudesta säädetään laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019), jonka 7 § mukaisesti mm.
 ”Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.”

Saman lain 3 §, suhde muuhun lainsäädäntöön, ohjaa lain suhdetta erityislakien säännöksiin seuraavasti: ”Jos muussa laissa on tästä laista poikkeavia säännöksiä, niitä sovelletaan tämän lain asemesta”

Kun samasta asiasta säädetään sekä yleislaissa, että erityislaissa, tulee erityislain säännös ensisijaisesti sovellettavaksi, syrjäyttäen yleislain säännöksen. Em. yleislain 3 § säännös ohjaa lakien keskinäistä suhdetta tarkentaen, että erityislain säännöstä sovelletaan ko. yleislain asemesta, jolloin yleislain säännöstä ei tule soveltaa erityislain rinnalla ja samanaikaisesti erityislain säännöstä täydentävänä tai laajentavana.

Laki rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010), 4 §, viranomaiset:
”Rakennusperinnön säilyttämisen yleinen kehittäminen ja ohjaus kuuluu ympäristöministeriölle.
Rakennusperinnön säilyttämistä tämän lain nojalla edistävät ja valvovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja Museovirasto
. Museovirasto toimii asiantuntijana rakennusperinnön säilyttämiseen liittyvissä kysymyksissä.”

MRL 192 § 2.mom. kohdan 1 mukaisella asianosaisen valitusoikeudella tarkoitetaan yleisesti esim. luvan hakijaa tai rakennuksen tai kiinteistön omistajaa, tai muuta vastaavaa tahoa, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Rakennusperinnön säilyttämisen osalta toimivaltaisista viranomaistahoista ELY-keskukselle on annettu valitusoikeus yksilöidysti MRL 192 § 3. mom. nojalla ja valitusoikeus on laissa rajattu koskemaan vain valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä rakennuksia.

Nämä nyt purkuluvassa käsittelyssä olleita vanhan pientilan rakennuksia ei ole luokiteltu inventoinneissa tai muissa yhteyksissä valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviksi rakennuksiksi.Lupa-asiaan liittyvää oikaisuvaatimusta ratkaistaessa valitusoikeutta ei voida laissa tarkoitettuun nähden tapauskohtaisella harkinnalla rajoittaa eikä laajentaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Mäkelä, rakennustarkastaja, timo.makela2@hameenkyro.fi

Edellä esitetyin perustein, kunnan rakennusvalvontaviranomaisena, elinympäristölautakunnan lupajaosto jättää tutkimatta Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristö ja luonnonvarat, oikaisuvaatimuksen purkamislupapäätöksestä 22-148-P § 168 pvm 03.11.2022, koska oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole MRL 192 §  perustuvaa valitusoikeutta purkamislupa-asiassa, johon oikaisua on haettu. 

Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL 132/1999) § 192
Hämeenkyrön kunnan hallintosääntö § 113
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätöksen antaminen
Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 19.12.2022 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 18.1.2023. 

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, purkamisluvan hakija