Kunnanvaltuusto, kokous 9.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Valtuustokauden 2025-2029 luottamushenkilövalinnat, valtuuston valitsemat

HMKDno-2025-156

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Toimielinten toimikausi alkaa pääsääntöisesti,​ kun pöytäkirja on asetettu nähtäville. Toimielinten valinnoissa on otettava huomioon tasa-​arvolain määräys,​ jonka mukaisesti kumpaakin sukupuolta on oltava vähintää 40 % toimielimen jäsenmäärästä. Kaikki liitteessä olevat valinnat eivät ole tasa-​arvolain tarkoittamia toimielinvaaleja (uskotut miehet). Liitteessä on kerrottu tarkemmin kunkin toimielimen valintaperusteet.

Kuntalaki 32

Toimielimen jäsenten toimikausi ja valitseminen
Toimielimen jäsenet valitaan valtuuston toimikaudeksi,​ jollei valtuusto ole päättänyt,​ että heidän toimikautensa on valtuuston toimikautta lyhyempi,​ tai jäljempänä toisin säädetä. Jos toimielin valitsee jaoston jäsenet,​ se päättää samalla heidän toimikaudestaan. 

Kunnanhallituksen,​ tarkastuslautakunnan,​ muiden lautakuntien ja valiokuntien jäsenet valitaan kesäkuussa pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Kuntalaki 33

Valtuusto tai muu valinnasta vastaava toimielin valitsee jäseniksi valituista toimielimen puheenjohtajan ja tarpeellisen määrän varapuheenjohtajia. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat valitaan samassa vaalitoimituksessa,​ jollei valtuusto ole päättänyt puheenjohtajamallista.

Kuntalaki 69

Kunnan luottamushenkilöitä ovat valtuutetut ja varavaltuutetut,​ kunnan toimielimiin valitut jäsenet,​ kunnan kuntayhtymän toimielimiin valitsemat jäsenet sekä muut kunnan luottamustoimiin valitut henkilöt. Tehtävänsä perusteella kunnan toimielimen jäseneksi valittu kunnan viranhaltija tai työntekijä ei kuitenkaan ole kunnan luottamushenkilö.

Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Kunnan valtion luottamustoimeen valitsemaan henkilöön sovelletaan,​ mitä kunnan luottamushenkilöstä säädetään.

Kuntalaki 70

Luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö,​ joka on suostunut ottamaan toimen vastaan. Valtuustoehdokkaaksi voidaan asettaa vain henkilö,​ joka on antanut kirjallisen suostumuksensa valtuutetun toimen vastaanottamiseen.

Luottamushenkilön tai henkilön,​ joka on ehdolla muuhun luottamustoimeen kuin valtuutetuksi,​ on valtuuston tai asianomaisen toimielimen pyynnöstä esitettävä selvitys seikoista,​ joilla voi olla merkitystä hänen vaalikelpoisuutensa arvioinnissa.

Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle.

Kuntalaki 71

Yleinen vaalikelpoisuus
Vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö:

  1. jonka kotikunta kyseinen kunta on;​
  2. jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna,​ jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan;​ ja
  3. jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.


Kuntalaki 82

Palkkiot ja korvaukset
Luottamushenkilölle maksetaan:

  1. kokouspalkkiota;​
  2. korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista,​ joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta,​ lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä;​
  3. matkakustannusten korvausta ja päivärahaa.


Luottamushenkilölle voidaan myös maksaa palkkiota määräajalta sekä muita erillispalkkioita.

Kunta voi luottamushenkilöltä saadun valtuutuksen perusteella periä tälle maksetusta palkkiosta tuloverolain (1535/1992) 31 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetun luottamushenkilömaksun,​ jonka kunta tilittää puolueelle tai puolueyhdistykselle. Perittyjen luottamushenkilömaksujen määrä on ilmoitettava kunnan tilinpäätöksessä. Maksujen määrät hyväksytään hallintosäännössä.

Kuntalaki 79

Luottamustoimen hoitaminen
Luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan,​ joksi hänet on valittu,​ ja sen jälkeenkin siihen saakka,​ kunnes toimeen on valittu toinen. Kesken toimikautta avoimeksi tulleeseen luottamustoimeen on valittava jäljellä olevaksi toimikaudeksi uusi luottamushenkilö.

Toimeen valitun luottamushenkilön on myös hoidettava tointaan siihen saakka,​ kunnes asia on lopullisesti ratkaistu,​ jos:

  1. luottamushenkilövaalista tehdään valitus;​
  2. eroa ei ole myönnetty;​ tai
  3. kunnanhallitus on 96 §:n nojalla jättänyt valtuuston vaalipäätöksen täytäntöön panematta.


Hallitus valitsee lisäksi ensimmäisessä kokouksessaan kunnan edustajia yhtiöihin,​ yhteisöihin ja säätiöihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää 9.6.2025 kokoontuvalle valtuustolle, että se toteuttaa luottamushenkilövaalit toimikaudekseen sekä määrää puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat samaksi ajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Kuvaus

Hallitus 19.5.2025, 126 §

Päätösehdotus

Hallitus esittää 9.6.2025 kokoontuvalle valtuustolle, että se toteuttaa luottamushenkilövaalit toimikaudekseen sekä määrää puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat samaksi ajaksi.

Päätös

Valtuusto suoritti luottamushenkilövaalin. Valinnat ovat pykälän liitteessä.

Tiedoksi

valitut, kuntayhtymät ym., hallintopalvelusihteeri Myllymäki, hallintosuunnittelija Kuusela, tietohallintopäällikkö Peltola, tietohallintosuunnittelija Vuorihuhta, henkilöstösuunnittelija Viitanen

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000