Kunnanvaltuusto, kokous 24.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Valtuustoaloite 3/2021; muistomerkki Paavo Yrjölälle Koskilinnan liikuntapuistoon

HMKDno-2021-104

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Liisa Neronen, elämänlaatupalvelujen esimies, kirjastotoimenjohtaja, liisa.neronen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kokoomuksen valtuustoryhmä on jättänyt seuraavan valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 22.2.2021.

"Muistomerkki Paavo Yrjölälle Koskilinnan liikuntapuistoon

Esitämme, että kunta kilpailuttaa muistomerkin olympiavoittaja Paavo Yrjölälle.

Perustelu:

Paavo Yrjölän syntymästä tulee 120 vuotta 2022 ja hänen kymmenottelun kultamitalistaan Amsterdamin olympialaisissa 100 vuotta 2028. Yrjölän saavutukset ovat kohottaneet Suomen ja näin myös Hämeenkyrön mainetta.

Hän oli yleisurheilun moniottelija. On syytä korostaa hämeenkyröläisille esikuvan merkitystä lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastusten virittämiseksi.

Koskilinnan alue on keskeinen, jossa kuntalaiset kokoontuvat kulttuuri- ja urheiluharrastuksissaan.

Kunta saa yleistä julkisuutta ja mielenkiintoa jo muistomerkin kilpailutusvaiheessa.

Kunnan valtuusto on aina korostanut Hämeenkyrön näkyvyyden merkitystä. Tällä hankkeella saamme sitä runsaasti, kunhan toteutus tehdään ammattimaisesti.

Olympiavoitto ei ole tänä päivänä kovinkaan todennäköinen suomalaisille yleisurheilussa. 

Korostamme näin Paavo Yrjölän saavutuksia konkreettisesti keskeisellä paikalla Hämeenkyrössä.

Mainittakoon, että Paavo Yrjölän poika Matti Yrjölä asuu Kyröskoskella ja on myös legenda yleisurheilussa. Hän on myös erinomainen esikuva yleisurheilussa kuulantyöntäjänä ja valmentajana."

Aloite on osoitettu toimialan perusteella sivistyslautakunnan käsittelyyn.

Muistomerkit ovat yleensä patsaita, muistolaattoja tai kunnianosoituksen kohteen mukaan nimettyjä paikkoja. Hämeenkyröläisiä merkkimiehiä on kunnioitettu myös tien nimillä, muun muassa Arvo "Poika" Tuominen ja Frans Emil Sillanpää ovat saaneet nimikkotiensä. Paavo Yrjölällä on tällä hetkellä muistolaatta Timin kylällä Yrjölän kotitilan läheisyydessä.

Liikunta ja urheilu ovat keskeisesti mukana kunnan tarjoamissa palveluissa. Painopiste on kuitenkin hyvinvointia ja terveyttä edistävässä liikunnassa, ei niinkään kilpaurheilun edistämisessä. Olympialaisilla ja muulla huippu-urheilun areenoilla on vankka asema kansallisessa urheilutoiminnassa. Kunnan palvelut keskittyvät hyvinvointitehtävään ja mahdollisimman monen kuntalaisen saavutettavissa olevien harrastusmahdollisuuksien edistämiseen. Kunnan rahoituksella kannattaa rakentaa liikuntapaikkoja ja siten kannustaa mahdollisimman montaa kuntalaista harrastamaan liikuntaa.

Muistomerkin mainitaan aloitteessa saavan yleistä julkisuutta ja mielenkiintoa. Julkisuuskynnyksen ylittävät patsashankkeet ovat monesti saaneet nimenomaan kielteistä julkisuutta tai olleet taideskandaaleja. Madeiralla sijaitsevalle Cristiano Ronaldon näköispatsaalle naurettiin ympäri maailmaa. Jyväskylän kaupungin rahoittama Matti Nykäsen patsas ”Höyhen” (2022) on herättänyt eripuraa, vaikka kaupunkilaiset osallistettiin teoksen valintaan.

Patsas taidemuotona on vanhenemassa. Nouseva julkinen taide on valotaidetta, ympäristötaidetta, digitaidetta tai muuten ajassa elävää taidetta. Vaikka merkkihenkilöitä on syytä muistaa ja kunnioittaa, ja esikuvia aina tarvitaan, patsaat kalskahtavat monen korviin poliittisten johtajien, etenkin diktaattoreiden vaatimalta epäterveeltä henkilöpalvonnalta.

Monet viimeaikaiset patsaat ja muistomerkit, esimerkiksi Juha Miedon ”Legenda” (Kurikka, 2020), Tapio Rautavaaran ”Kulkurin ja joutsen” (Helsinki, 2000) ja "Evakkoäiti" (Helsinki, 2015) ovat yksityisten rahoittamia hankkeita. Mikäli Paavo Yrjölän patsas todella halutaan Hämeenkyröön, jokin muu taho kuin kunta voi käynnistää kansalaiskeräyksen patsaalle ja neuvotella muistomerkin mahdollisesta sijoituksesta kunnan Elinypäristöpalvelujen kanssa. Juha Miedon patsas maksoi 130.000 euroa, Matti Nykäsen patsas 140.000 euroa, "Evakkoäiti" 150.000 euroa ja Tapio Rautavaaran patsas nykyrahaksi muutettuna 172.000 euroa.

Koskilinnan ja Jäähallin alueelle suunnitellaan laajaa ja monipuolista koko perheen liikuntakeskusta, josta löytyy muun muassa liikennepuisto, piknik-alue, skeittiparkki ja padel-kenttä nykyisten nurmikenttien, tenniskentän ja juoksuradan lisäksi. Hankehaku ja rakentamisen kilpailuttaminen osalle aluetta on jo alkanut. Ison, kunnan vetovoimaa lisäävän virkistysalueen nimeäminen Paavo Yrjölän Urheilupuistoksi kunnioittaa urheilijasuuruutta ja tuo hänen nimensä positiivisesti niin kartoille kuin alueen tarjonnasta nauttivien kuntalaisten mieliinkin.

Lausunto asian ratkaisemiseksi, elämänlaatupalvelujen esimies Liisa Neronen:

Sivistyslautakunta esittää vastaukseksi valtuustoaloitteeseen hallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Kyröskosken uudistettu liikunta-alue nimetään muistomerkkinä Paavo Yrjölän Urheilupuistoksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta päättää elämänlaatupalvelujen esimiehen lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Sivistyslautakunta 28.4.2021, 39 §.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. Kyröskosken uudistettava liikunta-alue nimetään Paavo Yrjölän urheilupuistoksi, sivistyslautakunta tekee vielä erillisen päätöksen nimen julkaisemisesta
  2. aloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Kuvaus

Hallitus 17.5.2021, 120 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että

  1. Kyröskosken uudistettava liikunta-​alue nimetään Paavo Yrjölän urheilupuistoksi,​ sivistyslautakunta tekee vielä erillisen päätöksen nimen julkaisemisesta
  2. aloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aloitteen 1. allekirjoittaja, sivistyslautakunta, hallintopalvelusihteeri Myllymäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)