Kuvaus
Tampereen kehyskunnat ovat tehneet hyvin tiivistä yhteistyötä vuodesta 2006 asti osana Tampereen seudullista yhteistyötä. Kehyskuntien tietohallintoyhteistyössä on mukana Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi. Kunnat ovat yhteistyössä valmistelleen päivitetyn sopimuksen kehyskuntien tietohallinnon yhteistyön tekemisestä. Edellinen sopimus on allekirjoitettu vuonna 2015.
Sopimuksen tarkoituksena on määrittää kuntien välinen yhteistyö tietohallinnon kehyskunnallisesta johtamisesta ja muusta yhteistyöstä kuntalain 49.1 §:n tarkoittamalla tavalla. Sopimuksella tavoitellaan kehyskuntien yhteisten tietohallintohenkilöresurssien mahdollisimman tehokasta hyödyntämistä sekä kehyskuntien tietohallintopalveluiden, tietojärjestelmien ja toimintatapojen yhtenäistämistä ja kehittämistä. Sopimuksessa sovitaan myös osapuolien toisilleen tuottamista tietohallinnon palveluista.
Sopimuksessa on täsmennetty muun muassa kehyskuntien tietohallinnon ohjausryhmän keskeisiä tehtäviä ja vastuita, sopimuksen irtisanomisen vaikutuksia sekä kustannusten jakoa vahinkotilanteissa. Sopimukseen on lisätty kirjaukset tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta, ja tähän liittyen valtuutus henkilötietojen käsittelyyn yhteisessä ympäristössä.
Kehyskuntien välistä tietohallintoyhteistyötä on suunniteltu uudistettavaksi 1.1.2026 alkaen siten, että tietohallintoon muodostetaan uusi, keskitetty tietohallinnon asiantuntijayksikkö, joka ottaa haltuunsa kehyskunnille yhteisten ja erikseen sovittujen tietohallintopalveluiden kehittämisen ja hallinnan. Tämä uusi yksikkö tulee toimimaan kehyskuntien tietohallintojohtajan alaisuudessa päätoteuttajakunnassa Ylöjärvellä.
Keskitettyyn tietohallintoon on suunniteltu tietohallintojohtajan lisäksi 8 muuta vakanssia. Tehtävät on ensivaiheessa tarkoitus täyttää kehyskuntien tietohallintohenkilöstöön kohdistuvan sisäisen hakumenettelyn kautta.
Kuntakohtaiset henkilöstö- ja kustannusvaikutukset selviävät sisäisen hakumenettelyn jälkeen, jolloin syntyy kokonaiskuva kuntakohtaisista vaikutuksista. Siirtyvien henkilöiden suora kustannus poistuu työnantajakunnilta, mutta jatkossa päätoteuttaja veloittaa kustannukset kunnilta asukaslukujen suhteessa. Keskitetyssä tietohallinnossa tulisi olemaan n. viiden henkilöresurssin verran kunnista siirtyvää työtä ja n. kolmen henkilöresurssin verran uusia kyvykkyyksiä. Kunnista siis poistuu kahdeksan työntekijää ja työtä siirtyy keskitettyyn organisaatioon viiden henkilöresurssin verran. Tämän vuoksi kunnat mahdollisesti päätyvät tekemään yhteensä kolmen henkilön verran korvausrekrytointeja. Tämä riippuu siitä, miten jäljelle jäävä työ organisoidaan.
Kehyskuntien tietohallinnon organisoitumismallin lisäksi myös tietohallinnon toimintamallia päivitetään modernimmaksi siirtämällä painopistettä perustason tietohallintopalveluista (mm. työasemahallinta, käyttäjätuki, palvelinhallinta, tietoliikennepalvelut) toiminnan kehittämisen tukemiseen ja digitalisaation johtamiseen. Näihin uusiin palveluihin kuuluu mm. tietoturvatuki kunnille, järjestelmällinen yhteistyö toimialojen kanssa heidän kehitystarpeisiinsa vastaamiseksi, projektisalkun ja projektin hallinta sekä vahvistettu resursointi ja osaaminen ulkoisten palvelutoimittajien hallintaan.
Suunnitellun muutoksen tavoitteena on mahdollistaa seudullisen ICT-strategian mukainen vahvempi ja sujuvampi tietohallintoyhteistyö. Lisäksi muutoksen tarkoituksena on hyödyntää tietohallinnon henkilöresursseja mahdollisimman tehokkaasti, hyödyntää yhä yhtenäisempiä tietojärjestelmiä ja toimintatapoja taloudellisten hyötyjen ja synergiaetujen saavuttamiseksi.
Hallintosääntö, hallituksen ratkaisuvalta 97 §, kohta 13: hallituksen ratkaisuvaltaan kuuluu sopimusten ja muiden sitoumusten solmiminen, milloin muu viranomainen ei tee päätöstä.
Muutoksen taustaa, tavoitteita ja hyötyjä on kuvattu tarkemmin oheismateriaalissa.