Kuvaus
Kokoomuksen valtuustoryhmä (Johanna Leppänen, aloitteen 1. allekirjoittaja) on jättänyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 26.9.2022:
"Hämeenkyrön kunta on osa HINKU-verkostoa, jonka tavoitteena on edistää laadukkaita ja kestäviä liikennemahdollisuuksia sekä työvoiman saantia. Vähähiilisen Hämeenkyrön viiden lupauksen joukossa ovat muun muassa lupaus varmistaa vähäpäästöisen liikenteen kasvun mahdollistaminen ja autottoman liikkumisen mahdollisuuksien lisääminen, sekä kestävien elämäntapojen edistäminen.
Suomalaisten fyysisen aktiivisuuden kokonaismäärä on pudonnut historian alhaiselle tasolle. Liikunnan puute näkyy kunnissa suorina ja epäsuorina kansantaloudellisina kustannuksina, kuten sairaanhoitomenoina, tuottavuuden laskuna ja työkyvyttömyytenä. Liikunta lisää tutkitusti työssä jaksamista ja vähentää stressiä, ja säännöllisesti liikkuva työntekijä voi paremmin ja tekee parempaa tulosta. Työsuhdepyörä mahdollistaa yhä useammalle keinon kulkea työmatkat laadukkaalla sähköpyörällä, ja työmatkapyöräilyn edistäminen on eräs tapa lisätä säännöllistä arkiliikuntaa. Sähköpyörän käyttö madaltaa lisäksi kynnystä pyöräillä pidempääkin matkaa. Myös polttoainekustannusten lisääntyminen on houkutellut miettimään muita tapoja liikkua, ja pyöräily on hyvä keino vähentää työmatkakustannuksia. Verovapaa työsuhdepyörä on siis erinomainen mahdollisuus sekä työntantajalle että työntekijälle. Kustannusvaikutuksiltaan se on melko neutraali, sillä yleinen käytäntö on, että pyöräedun verotusarvo vähennetään työntekijän bruttopalkasta kokonaan tai osittain, jolloin kokonaispalkkakustannus ei nouse.
Useissa Pirkanmaan kunnissa työsuhdepyörä on jo käytössä, ja havaittu hyväksi keinoksi lisätä työhyvinvointia ja työtyytyväisyyttä. Terveyden edistäminen, hyvinvointi ja ilmastotalkoisiin osallistuminen ovat erinomainen syy hankkia verovapaa työsuhdepyörä.
Hämeenkyrön Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että Hämeenkyrön kunta selvittää työsuhdesähköpyörän käyttöönottoa kunnan työntekijöille ja laatii käytännön, joka mahdollistaa pyöräedun kaikille kunnan työntekijöille tasapuolisesti."
Työsuhdepolkupyörä on ollut viime aikoina esillä monen kunnan asialistalla. Pirkanmaan alueella edun hankkimiseen ovat osallistuneet yhteistuumin Kangasala, Orivesi, Lempäälä, Pirkkala, Vesilahti ja Nokia. Myös Ikaalisissa on otettu käyttöön työsuhdepyöräetu. Tilastollisesti työsuhdepolkupyöräedun käyttöönoton jälkeen edun saajat ovat tuplaantuneet vuosittain ja suosion nähdään olevan edelleen kasvussa.
Työsuhdepyöräedulla on myönteinen vaikutus työntekijöiden hyvinvoinnin lisääntymiselle ja sitä pidetään ympäristömyönteisenä työmatkaliikkumisena. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tekemän selvityksen mukaan pyöräilyn edistäminen vähentää työnantajien kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä, koska aktiivisesti liikkuvilla työntekijöillä on vähemmän sairauspoissaoloja. Selvityksen mukaan yhden euron pyöräilyinvestoinneilla voidaan saavuttaa kahdeksan euron hyödyt. Käytännössä tämä hyöty voi ilmetä monin tavoin, kuten esimerkiksi vähentyneinä terveydenhoitokustannuksina. Polkupyöräliiton teettämän tutkimuksen mukaan kyselyyn vastaajista noin 40 % ilmoitti pyöräedun lisänneen pyöräilyä tavanomaisella pyörällä, kun taas sähköpyörää käyttävistä vastaajista 60 % oli lisännyt pyöräilyä lumettomana aikana. Samanaikaisesti 52 % vastaajista ilmoitti vähentäneensä auton käyttöä.
Työsuhdepolkupyörä on yksi työsuhde-etuuksista, joka tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden käyttää polkupyörää työmatkoihin ja vapaa-ajalla. Työsuhde-edun piiriin kuuluvat polkupyörät ja sähköpyörät, joista sähköpyörä on ollut Pyöräliiton mukaan suositumpi valinta. Työnantajana voit tarjota polkupyöräetua työntekijöille kahdella tavalla, joko leasing-sopimuksella tai ostamalla pyörän omaksi ja tarjoamalla sen työntekijän käyttöön.Työsuhdepolkupyörän leasing-sopimuksen ehdot ja siihen sisältyvät edut riippuvat sopimuksen yksityiskohdista sekä leasing-yrityksestä, jonka kanssa sopimus on tehty. Sopimus voi sisältää kohdan, jonka mukaan työntekijä voi lunastaa polkupyörän sopimuskauden päätyttyä.
Polkupyöräetu voidaan joko maksaa työntekijälle tai viranhaltijalle palkan lisäksi tai sitten polkupyöräetu sisältyy hänen bruttopalkkaansa. Vuonna 2024 polkupyöräetu on työntekijälle tai viranhaltijalle verovapaata tuloa 1200 euroon asti vuodessa. Usein työsuhdepyöräetuun kuuluu itse pyörän lisäksi myös varustelut kuten valot, lukitus, nastarenkaat, pyöräilykypärä, määräaikaishuollot sekä varkausvakuutus.
Hyödyt työntekijälle tai viranhaltijalle:
- Työsuhdepolkupyörä on verovapaa etu, mikä tarkoittaa, että työntekijä ei maksa siitä veroa.
- Polkupyöräily on hyvä tapa liikkua ja ylläpitää kuntoa.
Työnantaja hyötyy työsuhdepolkupyöräedun tarjoamisesta:
- Työnantajalle aiheutuvat kustannukset ovat vähennyskelpoisia.
- Työsuhdepolkupyörän tarjoaminen kannustaa työntekijöitä liikkumaan enemmän ja edistää siten heidän terveyttään ja hyvinvointiaan.
- Polkupyöräily on ympäristöystävällinen tapa liikkua, ja työsuhdepolkupyörän tarjoaminen on osoitus kiinnostuksesta huomioida ilmasto- ja kestävyystavoitteet.
Vaikka työsuhdepolkupyörä tarjoaa monia etuja, siitä voi aiheutua myös joitakin haasteita työnantajalle:
- Hallinnolliset tehtävät kuten sopimusten tekeminen ja seuranta lisäävät työnantajan työmäärää.
- Työsuhdepolkupyörän liittyy kustannuksia. Yhden työsuhdepolkupyörän kustannus on noin 11–14 euroa/kk ilman työnantajan omia hallinnollisia kustannuksia, jos polkupyöräetu (esim. 100 €/kk) sisältyy työntekijän tai viranhaltijan bruttopalkkaan.
Mikäli työsuhdepyöräetu otetaan käyttöön, on etua tarjottava henkilöstölle tasapuolisesti. Tämän lisäksi on tärkeää määrittää selkeät ehdot ja edellytykset polkupyöräedulle. Huomioon on otettava mm. onko etu määräaikainen vai toistaiseksi voimassa ja missä tilanteessa etu voi poistua tai miten sen voi lopettaa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi
Hallitus esittää valtuustolle, että valtuusto
- saa tiedokseen selosteosan vastauksen selvityksenä työsuhdesähköpyöräedusta
- saa tiedokseen, että työsuhdepyöräedun tarjoamista selvitetään vuoden 2025 talousarvion laadinnan yhteydessä
- toteaa valtuustoaloitteen loppuunkäsitellyksi.