Elinympäristölautakunta, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Kadunpitopäätös, Hämeenkyrönväylän hallinnolliset muutokset

HMKDno-2024-403

Valmistelija

  • Jari Luoma, yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.luoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrönväylän tiesuunnitelmassa (tiesuunnitelman hyväksymispäätös 3194/0720/2011, 27.5.2016) on määritelty teitä joissa vastuu tien omistuksesta, hoidosta ja ylläpidosta siirtyy valtiolta Hämeenkyrön kunnalle. 
Kyseiset tiealueet ovat voimassa olevalla asemakaavalla ja -muutoksella osoitettu kaduksi. Maantie 13133:n (Kylmäojantie) loppuosa noin 500 m jää vielä pois kadunpitopäätöksestä, koska sitä ei ole vielä kaavamuutoksella osoitettu kaduksi.
Kadunpitopäätös tehdään liitteissä esitettyjen alueiden mukaisesti (alueet on korostettu keltaisella värillä yleiskartassa).
Maankäyttö- ja rakennuslain 86a §:n mukaan maantie, joka on asemakaavassa osoitettu kaduksi, muuttuu kunnan tekemällä kadunpitopäätöksellä kaduksi. Maantie lakkaa kadunpitopäätöksen tultua voimaan ja maantien tiealue siirtyy samalla kunnan omistukseen.

Kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuus siirtyy kunnalle kadunpitopäätöksen myötä.

Hämeenkyrön kunnan hallintosäännön mukaisesti elinympäristölautakunta päättää MRL:n 86a § mukaisista kadunpitopäätöksistä.

Kadunpidon järjestäminen kuuluu pääosin kunnalle. Kiinteistölle kuuluvista kadunpitoon liittyvistä velvollisuuksista säädetään kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa-​ ja puhtaanapidosta annetussa laissa 669/1978 (kunnossapitolaki).

Tontinomistajan velvollisuutena on:
-​ Pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjunnasta jalkakäytävällä.
-​ Tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit sekä pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru vapaana lumesta ja jäästä.
-​ Pitää kunnossa tontille johtava kulkutie.
-​ Pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka. Katualueeseen kuuluvan enintään 3 metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan,​ tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueella roskien poistaminen,​ muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pitäminen.
-​ Ilmoittaa kunnalle tai poliisille havaitsemistaan liikennettä vaarantavista kuopista ja muista vastaavista puutteista sekä ryhtyä väliaikaisiin toimiin liikenteen varoittamiseksi sillä alueella,​ jonka tontinomistaja on velvollinen pitämään puhtaana.
-​ Kunnossapitolaissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat,​ kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja sitä koskeva kunnan päätös (kadunpitopäätös) on tehty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää tehdä kadunpitopäätöksen oheismateriaalina esitetyistä tiealueista (Ahrolantie, osa Kylmänojantietä, Ristamäentie, osa Valtakatua ja osa Häijääntietä) voimassa olevan asemakaavan katualueen mukaisesti.
Tästä päätöksestä ja siihen perustuvasta kadunpitovelvollisuuden alkamisesta ilmoitetaan kadun tai sen osan varrella sijaitsevien kiinteistöjen omistajille tai haltijoille siten kuin kuntalain 139 §:ssä säädetään.

Kiinteistönomistajien velvollisuutena on tiedottaa päätöksestä mahdollisia vuokralaisiaan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Päätöksen vaikutusalueen kiinteistönomistajat, toimistosihteeri Vataja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista
sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä,
joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,
yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan elinympäristölautakunta.

Postiosoite: Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero:  03 - 565 23000