Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 6.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Poikkeaminen ja suunnittelutarveratkaisu, 108-426-3-7 Pinsiön koulu

HMKDno-2024-343

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka:
Hämeenkyrö (108), Sasi (426), Pinsiön koulu 3:7, rekisteröity 21.5.1920

Osoite: Sasintie 585-8, 39150 Pinsiö

Koordinaatit: 23523600, 6829503

Rakennuspaikka sijaitsee Ylä-Pinsiön kylällä entisen koulun kiinteistöllä. Kiinteistön pinta-ala on 1,367 hehtaaria. Kyseessä on uusi asuinrakennuspaikka, jolla sijaitsee aiemmin koulurakennuksena toiminut varastorakennus 555 m2. Kiinteistö on pääosin mäntymetsää, länsiosassa entisen koulurakennuksen ympärillä on avointa piha- ja varastoaluetta. Itäosassa rakennuspaikan läpi kulkee Pinsiön koulutien yksityistie, jolla läpikulku on estetty puomilla. Kulku rakennuspaikalle tapahtuu Sasintien nykyisen Pinsiön koulutien liittymän kautta. Alue kuuluu vesihuollon toiminta-alueeseen (Tampereen Vesi).

Hakemuksen syy:

Haetaan lupaa rakentaa enintään kaksikerroksinen enintään 240 kem2 suuruinen asuinrakennus.  Kiinteistöllä sijaitsee 555 m2 suuruinen varasto-/talousrakennus (entinen koulurakennus). Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä enintään 795 kem2.  

Rakentamisrajoitus, josta poiketaan:
Kiinteistö sijaitsee Pinsiönkankaan osayleiskaavan Palvelujen ja hallinnon alueella. Alue on kunnan rakennusjärjestyksen 32 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta. Rakennusjärjestyksen 27 §:n mukaan rakennuspaikalle sallittu rakennettava kerrosala saa olla asuinkiinteistössä korkeintaan 500 kerros-m2.

Hakijan perustelut:

Asuinrakennuksen rakentaminen max 240 neliötä. Kahteen tasoon niin että alempi kerros toiselta sivultaan maanpaineseinä. Jätevesille umpisäiliö 10 kuutiota ja oma porakaivo.

Sadevedet johdetaan maastoon. Tieliittymä Pinsiön koulutielle, joka näiltä kohdin on omalla tontilla.   Rakennuksesta ei ole vielä tarkempaa kuvaa ennenkö selviää saadaanko myönteinen päätös.

Lausunnot:  
Kunta on kuullut 14.8.2024 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistön 980-428-8-56 Esala sekä 19.8.2024 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistön 108-426-3-298 Linnea borealis. Hakija on kuullut naapurit 108-426-3-199 Vesiharju, 108-426-3-309 Pinsiön koulun tarkkis, 980-428-8-9 Joenpää ja 980-428-8-44 Joenpää 2. Hankkeesta jätettiin yksi huomautus, jossa vastustetaan poikkeamislupahakemusta, koska alue sijaitsee pohjavesialueella, josta pumpataan vettä länsi-Tampereen asukkaille, koska Koulutien liittymä Sasintielle on vaarallinen, koska harju on monimuotoinen kokonaisuus kasveineen ja eläimineen ja koska asuinrakennus estää maatalouskoneiden ajon Pinsiön koulutietä pitkin, jolloin ne siirtyvät täysin ennestään vaaralliselle Pinsiönkankaantielle. Lisäksi kysytään, onko soraharju ainoa oikea paikka asuintalolle.

Lausunto on pyydetty kunnan ympäristötarkastajalta sekä Tampereen Vesi Oy:ltä. Ympäristötarkastaja on ilmoittanut 27.8.2024 ettei hänellä ole tässä vaiheessa lausuttavaa. Tampereen Vesi Oy on antanut 2.10.2024 liitoskohtalausunnon, jonka mukaan uusi rakennus voidaan liittää nykyiseen tonttivesijohtoon.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Uusi rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa virkistysalueeksi ja maaseutualueeksi merkittyjen alueiden rajalle. Virkistysaluemerkinnällä osoitetaan seudullisesti merkittävät taajamiin liittyvät virkistysalueet ja/tai taajamien ekologisen verkoston kannalta erityisen tärkeät alueet. Alueella voi sijaita olemassa olevia vakituisia tai lomarakennuspaikkoja. Suunnittelumääräys: Alue varataan yleiseen virkistykseen ja ulkoiluun. Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on turvattava virkistyskäyttöedellytyksien säilyminen ja kehittäminen, alueen hyvä saavutettavuus sekä osoitettava maakuntakaavakartalle merkittyjen ulkoilureittien jatkuvuus virkistysalueella. Alueen suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota ympäristön laatuun, alueen ominaisuuksiin ekologisen verkoston osana sekä merkitykseen luonnon monimuotoisuuden kannalta. Maaseutualuemerkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä. Lisäksi alue on kasvutaajamien kehittämisvyöhykettä, matkailun ja virkistyksen kehittämisen kohdealuetta, tärkeää vedenhankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta sekä teknisen huollon kehittämisen kohdealuetta (pohjavesialue), johon kuuluu erityismääräys. Erityismääräyksen 16 suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistuttava siitä, etteivät Pinsiön-Matalusjoen (FI0356004) Natura-alueen läheisyydessä suoritettavat toimenpiteet yksin tai yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vesitalouteen kohdistuvien haitallisten vaikutusten vähentämiseen. Rakennuspaikan läpi on osoitettu myös yhdysvesijohto Hämeenkyrö-Mihari-Pinsiönkangas, mutta maastossa johtolinja sijaitsee Sasintien varressa tiealueella.

Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (hyväksytty 2.11.2015): Strategisessa yleiskaavassa Pinsiön koulun alue on luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeää aluetta, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokasta harjumaisemaa (alueen tarkemmassa suunnittelussa on edistettävä maisema-alueen arvojen säilyttämistä) ja pohjavesialuetta. Lisäksi alueella on kohdemerkintä Taidekaava lähialueineen (Strata). Strateginen merkintä maankäytön kehittämisen osalta on luontomatkailun kehittämisvyöhyke; Alueella kehitetään erityisesti luontomatkailupalveluita ja luontomatkailun toimintaedellytyksiä huomioiden alueiden luonnonympäristö, erityisesti Natura 2000-alueet, maisema, elinkeinot ja kulttuurikohteet sekä pohjaveden suojelu. Strateginen yleiskaava on oikeusvaikutteinen kehittämistavoitteita koskevien merkintöjen osalta.

Pinsiönkankaan osayleiskaavassa (hyväksytty 20.6.1983) alue on osoitettu palvelujen ja hallinnon alueeksi.

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.

Rakennusjärjestys

Kohdassa Rakentaminen asemakaava-alueen ulkopuolella

27 § Rakentamisen määrä: Rakennuspaikalle sallittu rakennettava kerrosala saa olla enintään 15 % rakennuspaikan pinta-alasta, asuinkiinteistössä kuitenkin korkeintaan 500 kerros-m².

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §)

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset.

1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikka sijaitsee Ylä-Pinsiön kylällä entisen koulun alueella. Kyseessä on uusi asuinrakennuspaikka, jonka koko täyttää rakennusjärjestyksen 2000 m2 kokovaatimuksen asuinrakennuksen rakennuspaikaksi. Alueelle on tarkoitus rakentaa enintään kaksikerroksinen enintään 240 kem2 suuruinen asuinrakennus. Rakennuspaikalla sijaitsee ennestään 555 m2 suuruinen entinen koulurakennus, joka nykyään on varasto- ja talousrakennuksena. Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä enintään 795 kem2. Rakennusjärjestyksen 27 § mukainen rakentamisen määrä asuinkiinteistöllä on korkeintaan 500 kem2. Koulun alueelta on aiemmin lohkottu kaksi asuinrakennuspaikkaa, joilla entiset koulurakennukset on muutettu asuinkäyttöön.

Koulun alueella ei ole enää julkisten palvelujen tarvetta ja koulun muiden rakennusten muuttaminen asuinkäyttöön ei luo edellytyksiä matkailuelinkeinoille. Rakennuspaikalla ei ole virkistyskäyttöä, sen pohjoispuolella ylärinteessä on harjun suuntainen polku. Rakennuspaikan itäosassa on harjun poikki Pinsiön koulutie -yksityistie, jonka läpiajo on Sasintien läheisyydessä katkaistu puomilla. Ajoyhteys uudelle asuinrakennukselle on yksityistien kautta. Rakennuspaikka sijaitsee maakuntakaavan Arvokas geologinen muodostuma, Pinsiönkangas-Ketunkivenkangas -alueen rajalla. Lupaehdoissa määrätään rakennuspaikan korkeusasemien ja puuston säilyttämisestä. Rakennuspaikan läheisyydessä Sasintien varressa on Hämeenkyrön ja Ylöjärven puolella yhteensä kymmenkunta asuinrakennusta ja Hämeenkyrön puolella alle 1 kilometrin etäisyydellä asuu vakituisesti noin 70 henkilöä.  

Alueella ei ole voimassa olevaa tai vireillä olevaa kaavaa, jolle hanke aiheuttaisi haittaa. Alue on rakennettua kyläaluetta, ei virkistysaluetta. Suunniteltu rakentaminen täydentää kylärakennetta eikä siitä ole haittaa alueiden käytön muulle järjestämiselle tai kaavoitukselle.

2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla ei ole tunnettuja luontoarvoja. Rakennuspaikan eteläpuolella, Sasintien toisella puolella, on Pinsiön-Matalusjoen Natura2000 -alue lähimmillään noin 160 metrin etäisyydellä asuinrakennuksen rakennuspaikasta. Sasintien etelälaidassa on oja ja kaksi asuinrakennuspaikkaa Ylöjärven puolella, jotka jäävät valuma-alueella rakennuspaikan ja Natura2000-alueen väliin. Asuinrakennuksen jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Lupaehdoissa edellytetään hulevesien viivyttämistä rakennuspaikalla. Hanke ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla ei ole tiedossa olevia kulttuurihistoriallisia arvoja. Asuinrakennus sijaitsee ylärinteessä lähimmillään noin 50 metrin etäisyydellä Sasintiestä. Asuinrakennuksen ja Sasintien välissä on puustoa. Suunniteltu rakentaminen on mittakaavaltaan kyläympäristöön sopivaa.

4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisen edellytysten kohdassa 1) on tuotu esille hankkeen vaikutuksia lähiympäristössä. Entisen koulun läheisyydessä oleva kyläalue on rakennettu muuta ympäröivää maaseutua tiiviimmin. Rakennuspaikan kokonaisrakennusoikeus (795 kem2) ylittää rakennusjärjestyksessä esitetyn asuinkiinteistön kerrosalan (500 kem2). Rakennuspaikan tehokkuudeksi muodostuu e=0.06, mikä vanha suuri koulurakennus (nykyinen varasto- ja talousrakennus) huomioiden voidaan pitää kohtuullisena ja hyväksyttävänä. Lupaehtojen mukaan uusia rakennuspaikkoja entisen koulun alueelle ei enää voida muodostaa (osayleiskaavan PY-alue). Rakennuspaikka sijaitsee pohjavesialueella ja kuuluu vesihuollon toiminta-alueeseen (Tampereen Vesi). Tampereen Vesi on liitoskohtalausunnossaan todennut, että uusi rakennus voidaan liittää nykyiseen tonttivesijohtoon. Hakemuksessa esitetty kiinteistökohtainen porakaivo edellyttää kunnan ympäristötarkastajan myöntämää vapautusta vesihuollon toiminta-alueen liittymävelvollisuudesta. Jätevedet kootaan umpisäiliöön. Asuinrakennuksen rakentaminen ei aiheuta merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi laki edellyttää poikkeamiselle erityistä syytä.

Erityisenä syynä voidaan pitää kylärakenteen täydentämistä ja uusien asukkaiden myötä kylän elinvoimaisuuden ylläpitämistä. 

Edellisen tarkastelun perusteella laissa esitetyt poikkeamisen edellytykset täyttyvät.

Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §)

1) Rakentaminen ei saa aiheuttaa haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Haitta kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

2) Rakentamisen tulee olla sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta.

Rakennuspaikka liitetään keskitettyyn talousvesijärjestelmään tai vaihtoehtoisesti rakennetaan oma porakaivo. Jätevedet kootaan umpisäiliöön. Rakennuspaikalle kuljetaan Sasintieltä erkanevaa yksityistietä, Pinsiön koulutie. Yhden asuinrakennuksen aiheuttamalla liikennemäärällä ei ole merkittävää vaikutusta alueen liikenteeseen. Lupaehtojen mukaan Pinsiön koulutien läpikulku tiekunnan osakkaille tulee säilyttää. Hämeenkyrön kuntakeskuksen palvelut sijaitsevat noin 20 km etäisyydellä rakennuspaikasta ja Ylöjärven Elovainion palvelut noin 8 km etäisyydellä. Sasin päiväkodille matkaa on noin 5 km ja Mahnalan koululle noin 9 km. Alueella ei ole julkista liikennettä koulukuljetuspalveluita lukuun ottamatta. Tilattava palveluliikenne liikennöi Pinsiöstä Hämeenkyrön keskustaan kerran viikossa.

3) Rakentamisen tulee olla sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se saa vaikeuttaa erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Rakentamisella ei ole merkittävää maisemallista vaikutusta, koska alueelle jää suojapuustoa. Vaikutukset rakennetun ympäristön suojelemista ja luonnonsuojelua koskevien tavoitteiden saavuttamisesta on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

Edellisen tarkastelun perusteella hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Sille ei ole myöskään estettä MRL 136 §:n perusteella.

Sovelletut lainkohdat: MRL 16 §, 136 §, 137 § ja 171 §.
Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 27 §, 32 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 171 §:n mukaiset poikkeamisen edellytykset sekä MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella, joten vakituisen asuinrakennuksen rakennuslupa enintään 240 kem2 suuruiselle asuinrakennukselle on mahdollista myöntää rakennuspaikalle. Rakennuspaikalla on pääosin säilytettävä puusto sekä piha-alue luonnonmukaisissa korkeusasemissaan. Kattopinnoilla ja vettä läpäisemättömillä pinnoilla muodostuvat hulevedet tulee viivyttää rakennuspaikalla ja johtaa hallitusti viheralueille siten, ettei niistä aiheudu vaaraa rakennuksille omalla tai naapurirakennuspaikalla. Rakennuspaikalla on huomioitava myös rakentamisen aikainen hulevesien hallinta. Rakennuslupavaiheessa on esitettävä tarkempi hulevesisuunnitelma. Rakentaminen ei saa estää yksityistien tiekunnan osakkaiden kulkua Pinsiön koulutiellä. Entisen koulun alueen rakennuspaikkojen kokonaismäärä tulee tämän asuinrakennuspaikan rakentamisen myötä käytetyksi.

Rakennuslupa on haettava kahden vuoden kuluessa päätöksen voimaantulosta.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Liitteet:             asemapiirros, ympäristökartta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset sekä MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella eikä sille ole estettä MRL 136 §:n perusteella, joten asuinrakennuksen rakennuslupa enintään 240 kem2 suuruiselle asuinrakennukselle on mahdollista myöntää rakennuspaikalle.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla:

·         Rakennuspaikan piha-alue on pääosin säilytettävä luonnonmukaisissa korkeusasemissaan.

·         Rakennuspaikan puusto on pääosin säilytettävä.

·         Kattopinnoilla ja vettä läpäisemättömillä pinnoilla muodostuvat hulevedet tulee viivyttää rakennuspaikalla ja johtaa hallitusti viheralueille siten, ettei niistä aiheudu vaaraa rakennuksille omalla tai naapurirakennuspaikalla. Rakennuspaikalla on huomioitava myös rakentamisen aikainen hulevesien hallinta. Rakennuslupavaiheessa on esitettävä tarkempi hulevesisuunnitelma.

·         Rakentaminen ei saa estää yksityistien tiekunnan osakkaiden kulkua Pinsiön koulutiellä.

·         Entisen koulun alueen (osayleiskaavan PY-alue) rakennuspaikkojen kokonaismäärä tulee tämän asuinrakennuspaikan rakentamisen myötä käytetyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 11.11.2024 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 11.12.2024 

Päätös on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava tässä ajassa rakennuslupaviranomaiselta. Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Päätöksestä peritään elinympäristölautakunnan 5.4.2022 hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 500 €/hakemus (+ lisäksi mahdolliset kuulemiskustannukset).
 

 

 

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus), huomautuksen jättänyt

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).