Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 2.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Suunnittelutarveratkaisu 108-426-1-33 Kuusisto ja 108-426-1-30 Kukkula, määräalat

HMKDno-2024-375

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka:
Hämeenkyrö (108), Sasi (426), Kuusisto 1:33, rekisteröity 23.10.1930 ja Kukkula 1:30 rekisteröity 8.10.1930, määräalat

Osoite: Sasintie 48, 39130 Sasi

Koordinaatit: 23518970, 6830952

Rakennuspaikka sijaitsee Sasin kylässä. Uudisrakentaminen kohdistuu pääosin kiinteistölle 108-426-1-33, kyseessä on uusi rakentamaton asuinrakennuspaikka. Kiinteistöjen välistä rajaa on tarkoitus muuttaa niin, että kiinteistön 108-426-1-30 nykyiset rakennukset ja pihapiiri sijoittuvat jatkossa kokonaan samalle kiinteistölle. Kiinteistöjen nykyiset pinta-alat ovat 3500 m2 sekä 2380 m2. Uuden rakennuspaikan koko olisi noin 3550 m2. Rakennuspaikka on avointa nurmea, rajoilla on yksittäisiä puita. Kulku rakennuspaikalle tapahtuu Sasintieltä nykyisen liittymän ja kiinteistön 108-426-1-30 kautta. Alue kuuluu Hämeenkyrön kunnan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeseen, kiinteistön 108-426-1-33 läpi kulkee jätevesiviemärilinja. Uusi rakennuspaikka liitetään keskitettyyn vesi- ja viemärijärjestelmään.

Hakemuksen syy:

Haetaan lupaa rakentaa enintään kaksikerroksinen asuinrakennus ja siihen liittyvät yksikerroksiset talousrakennukset, joiden kerrosala on yhteensä enintään 360 kem2. Alue on rakennusjärjestyksen 32 § mukaista suunnittelutarvealuetta.   

Hakijan perustelut:

Aiottu rakennuspaikka on 108-426-1-33, tontin pinta-ala n. 3550 m2. Tonttien 108-426-1-33 ja 108-426-1-30 tonttijakoa muutetaan niin, että rajalinjat kulkevat paremmin olemassaolevaan maastoon ja olevaan rakennuskantaan nähden. Alueella on voimassa yleiskaava, jossa rakennuspaikan rakennusala on enintään 360krsm2.

Haettava uusi kerrosala yhteensä: 360 krsm2. Tontin käyttötarkoitus asuinrakentaminen. Rakennetaan asuinrakennus liittyvine talousrakennuksineen. Asuinrakennuksen kerroskorkeus max. 2krs. Talousrakennukset 1 kerroksisia.

Asemapiirroksessa rakennusten sijainnit on esitetty havainnollisesti, lopullinen rakennusten massoittelu ja sijoittelu tontille tehdään rakennuslupavaiheessa. Rakentaminen sopeutetaan ympäröivään maastoon ja olemassa olevaan rakennuskantaan. Aiottu lämmitysmuoto ilma-vesi-lämpöpumppu. Tontin läpi kulkee kunnallinen viemärilinja johon liitytään. Sasintien varressa kulkee kunnan vesijohto ja sekä sähkölinja, joihin liitytään. Tontin tieliittymä Sasintielle tulee kiinteistön 108-426-1-30 olemassaolevan tieliittymän kautta. Etäisyys Mahnalan ympäristökouluun 3.5 km. Etäisyys Sasin päiväkotiin 400 m.

Rakennuspaikka liittyy luontevasti olemassa olevaan kylätaajamaan ja liikenneyhteydet autolla, sekä jalan/pyörällä ovat hyvät. Tontin rajalla kulkevaksi suunnitellun kevyen liikenteen väylän toteutus on lähiaikoina rahoituksen varmistuttua. Toteutettavaa kevyen liikenteen väylää pitkin on turvallinen reitti sekä alakoululle, että päiväkodille.

Lausunnot:  
Kunta on kuullut 5.9.2024 lähetetyllä kirjeellä naapurikiinteistöt 108-426-1-143 Töppärä, 108-426-3-69 Tiensuu, 108-426-3-99 Vuorenmaa, 108-426-3-266 Alikerttula, 108-426-3-297 Kuoppamäki, 108-426-5-8 Vanhasasi, 108-426-6-0 Kaunisto ja 108-426-14-0 Laappa. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa maaseutualueeksi merkitylle alueelle. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Rakennuspaikka on myös valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta (Hämeenkyrön kulttuurimaisema).  Merkinnällä osoitetaan valtioneuvoston vuoden 1995 periaatepäätöksellä valitut valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (Mav). Suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot säilyvät. Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lisäksi alue on tärkeää vedenhankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta ja teknisen huollon kehittämisen kohdealuetta, pohjavesialue, johon kuuluu erityismääräys3. Erityismääräyksen3 suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistuttava siitä, etteivät Huutisuo-Sasin (FI0309008) Natura-alueen läheisyydessä suoritettavat toimenpiteet yksin tai yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vesitalouteen kohdistuvien haitallisten vaikutusten vähentämiseen ja veden laadun säilymiseen. Alueen läpi on osoitettu yhdysvesijohto (Hämeenkyrö Mihari-Pinsiönkangas), mutta todellisuudessa johtolinja on sijoitettu pohjoisemmaksi Sasintien varteen. Lisäksi alue on kasvutaajamien kehittämisvyöhykettä.  

Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (hyväksytty 2.11.2015): Strategisessa yleiskaavassa alue on kehittämisen painopistealuetta haja-asutusalueella, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta (alueen tarkemmassa suunnittelussa on edistettävä maisema-alueen sekä kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä) ja pohjavesialuetta. Sasintien laitaan on osoitettu tavoiteltava täydennys kevyen liikenteen verkostoon. Strateginen yleiskaava on oikeusvaikutteinen kehittämistavoitteita koskevien merkintöjen osalta.

Sasi-Mahnala-Laitila osayleiskaavassa (hyväksytty 31.8.1992) alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, jolla on ympäristöarvoja. Alue on varattu pääasiassa pientalomaisille asuinrakennuksille. Rakennukset saavat olla enintään kaksikerroksisia. Alue sisältää maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ympäristöarvoja, kuten rakennusryhmiä. Rakentamisen tulee sopeutua ympäröivään rakennustyyliin ja maisemaan. Alueelle saa rakentaa asumiselle tarpeelliset julkiset ja yksityiset palvelut, alueen sisäiset liikenneväylät, pysäköintialueet, alueen asukkaita palvelevat virkistys- ja puistoalueet sekä yhdyskuntateknisen huollon alueet. Rakennuspaikan minimikoko on 2500 m2 ja rakennusala enintään 360 krsm2. Alueen käymäläjätevedet tulee johtaa umpikaivoon ja muut jätevedet voidaan imeyttää maastoon.

Alue on myös tärkeää pohjavesialuetta, jolla ei saa pitää sellaista varastoa, säiliötä, johtoa, viemäriä tai laitosta, mistä likaa tai muuta veden laatuun vaikuttavaa ainetta voi päästä pohjaveteen, eikä myöskään sellaista toimintaa, joka vahingollisella tavalla voi huonontaa pohjaveden laatua tai muuttaa pohjaveden pinnan tasoa. Osoitetuilla uusilla rakennuspaikoilla jätevedet tulee kerätä umpisäiliöihin tai johtaa pohjavesialueen ulkopuolelle. Maaimeyttämistä ei sallita.

Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaava on hyväksytty kunnanvaltuustossa 29.4.2024 § 21. Hyväksymispäätöksestä on valitettu, joten kaava ei ole vielä tullut voimaan. Kaavassa alue on osoitettu erillispientalojen alueeksi AO-1. Sasin tien varteen on osoitettu kaavassa kävelyn ja pyöräilyn reitti, yhdysvesijohto ja siirtoviemäri. Lisäksi alueelle on osoitettu tärkeä tai vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue, valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, vk merkittävä rakennettu ympäristö ja muu kulttuuriperintökohde (Hämeenkankaantie).

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.

Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §)

1) Rakentaminen ei saa aiheuttaa haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikka sijoittuu Sasin kyläalueelle. Hakemuksessa esitetty rakennushanke on käyttötarkoitukseltaan ja kooltaan voimassa olevan Sasi-Mahnala-Laitila -osayleiskaavan mukainen eikä sen toteuttaminen aiheuta haittaa kunnanvaltuuston hyväksymän 29.4.2024 Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma -osayleiskaavan osalle, joten hanke ei aiheuta haittaa kaavoitukselle.

2) Rakentamisen tulee olla sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta.

Rakennuspaikka liitetään keskitettyyn vesi- ja viemärijärjestelmään. Rakennuspaikan läpi kulkee jätevesilinja. Rakentamisen tulee sijoittua vähintään 4 metrin etäisyydelle linjasta ja rakennuspaikalla tulee huomioida linjan mahdollinen saneeraustarve, jolloin työkoneiden pitää mahtua alueelle. Rakennuspaikalle kuljetaan Sasintieltä nykyisen liittymän kautta. Yhden asuinrakennuksen aiheuttamalla liikennemäärällä ei ole merkittävää vaikutusta alueen liikenteeseen. Hämeenkyrön kuntakeskuksen palvelut sijaitsevat noin 14 km etäisyydellä rakennuspaikasta ja Ylöjärven Elovainion palvelut noin 12 km etäisyydellä. Sasin päiväkodille matkaa on noin 0,4 km ja Mahnalan koululle noin 3 km. Alueelle on suunnitteilla kevyen liikenteen väylä, jota pitkin pääsee sekä päiväkodille että koululle.  Rakennuspaikalta on 2,9 km etäisyys VT3 varren linja-autopysäkille, jossa pyöräpysäköintiin liityntäpaikka. Alueelta on kohtuulliset joukkoliikenneyhteydet, VT3:lla kulkee bussi Tampere-Hämeenkyrön keskusta väliä.

3) Rakentamisen tulee olla sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se saa vaikeuttaa erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Alue on osa valtakunnallisesti arvokasta Hämeenkyrön kulttuurimaisemaa. Rakennuspaikka sijoittuu Sasintien varteen toiseen riviin eikä näy tien suuntaan. Etelässä on pienehkö peltoalue, jota rakennuspaikan laidalla oleva puusto rajaa. Rakennuspaikka näkyy selkeimmin idän suunnasta, johon on asemakaavoitettu erillispientalotontteja. Ympäröivä rakennuskanta on sekalaista, asuinrakennukset ovat 1-1½ -kerroksisia ja julkisivultaan esimerkiksi maalattua puuta tai punatiiltä. Voimassa olevassa osayleiskaavassa on alueen ympäristöarvoja korostettu. Rakentaminen on tarpeellista sopeuttaa ympäröivään rakennuskantaan ja etenkin massoittelussa tulee huomioida alueen pienimittakaavaisuus. Sasintie on osa Hämeenkankaan- ja Kyrönkankaantietä, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY-alue). Kylärakennetta täydentävällä rakentamisella ei ole merkittävää maisemallista tai kulttuurihistoriallista vaikutusta.

Rakennuspaikalla ei ole tunnettuja luontoarvoja, alue on avointa nurmea, rajoilla on yksittäisiä puita. Alue sijaitsee pohjavesialueella, jolla ei saa rakentaa maalämpökaivoja. Rakennuspaikka sijaitsee Hämeenkyrön kunnan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella ja liitetään keskitettyyn vesi- ja viemärijärjestelmään. Rakennuspaikan eteläpuolella lähimmillään noin 200 metrin etäisyydellä rajasta on Huutisuo-Sasin (FI0309008) Natura-alue. Lupaehdoissa edellytetään hulevesien viivyttämistä rakennuspaikalla ja tarkempaa hulevesisuunnitelmaa rakennuslupavaiheessa. Hanke ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Edellisen tarkastelun perusteella hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Sille ei ole myöskään estettä MRL 136 §:n perusteella.

Sovelletut lainkohdat: MRL 16 §, 136 § ja 137 §.

Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 32 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella, joten asuinrakennuksen ja talousrakennusten rakennuslupa, yhteensä enintään 360 kem2 suuruisille rakennuksille, on mahdollista myöntää rakennuspaikalle. Uudisrakentamisen tulee olla väritykseltään, materiaaleiltaan ja massoittelultaan ympäröivään maisemaan sopiva. Rakentamisen tulee sijoittua vähintään 4 metrin etäisyydelle olemassa olevasta jätevesilinjasta ja rakennuspaikalla tulee huomioida linjan mahdollinen saneeraustarve. Kattopinnoilla ja vettä läpäisemättömillä pinnoilla muodostuvat hulevedet tulee viivyttää rakennuspaikalla ja johtaa hallitusti viheralueille siten, ettei niistä aiheudu vaaraa rakennuksille omalla tai naapurirakennuspaikalla. Rakennuspaikalla on huomioitava myös rakentamisen aikainen hulevesien hallinta. Rakennuslupavaiheessa on esitettävä tarkempi hulevesisuunnitelma.

Rakennuslupa on haettava kahden vuoden kuluessa päätöksen voimaantulosta.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Liitteet: asemapiirros, ympäristökartta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella eikä sille ole estettä MRL 136 §:n perusteella, joten asuinrakennuksen ja talousrakennusten rakennuslupa yhteensä enintään 360 kem2 suuruisille rakennuksille on mahdollista myöntää rakennuspaikalle.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla:

- Uudisrakentamisen tulee olla väritykseltään, materiaaleiltaan ja massoittelultaan ympäröivään maisemaan sopiva.

- Rakentamisen tulee sijoittua vähintään 4 metrin etäisyydelle olemassa olevasta jätevesilinjasta ja rakennuspaikalla tulee huomioida linjan mahdollinen saneeraustarve.

- Kattopinnoilla ja vettä läpäisemättömillä pinnoilla muodostuvat hulevedet tulee viivyttää rakennuspaikalla ja johtaa hallitusti viheralueille siten, ettei niistä aiheudu vaaraa rakennuksille omalla tai naapurirakennuspaikalla. Rakennuspaikalla on huomioitava myös rakentamisen aikainen hulevesien hallinta. Rakennuslupavaiheessa on esitettävä tarkempi hulevesisuunnitelma.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 07.10.2024 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 06.11.2024

Päätös on voimassa kaksi(2) vuotta siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaava rakennuslupaa on haettava tästä ajassa rakennuslupaviranomaiselta.

Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Päätöksestä peritään elinympäristölautakunnan 5.4.2022 hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 500€/hekemus (+ lisäksi mahdolliset kuulemiskustannukset).

Tiedoksi

hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).