Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Poikkeaminen 108-416-2-61 Pihla

HMKDno-2024-33

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Rakennuspaikka:
Hämeenkyrö (108), Mahnala (416), Pihla

Osoite: Käkisaarentie 112, 37200 Siuro

Koordinaatit: 23517061, 6824451

Rakennuspaikka, pinta-alaltaan 1700 m2 sijaitsee Käkisaaressa Alhonselän itärannalla. Kyseessä on olemassa oleva lomarakennuspaikka, jolla sijaitsee purettava 48 m2 suuruinen vapaa-ajan asuinrakennus ja 16 m2 sauna. Rakennuspaikalle on myönnetty vuonna 2021 rakennusluvat 93 kem2 suuruiselle vapaa-ajan asuinrakennuksen laajennukselle ja 7 m2 suuruiselle autokatokselle/varastolle, joita ei ole toteutettu. Rakennuspaikan pihapiiri on rakennuksen rannan puolelta suhteellisen avoin, taustamaasto on puustoisempi. Talousvesi otetaan vesiosuuskunnan verkostosta, jätevedet johdetaan umpisäiliöön.

Hakemuksen syy:

Haetaan lupaa rakentaa korvaavana rakentamisena yksikerroksinen 113 kem2 suuruinen vapaa-ajan asuinrakennus. Rakennuspaikalla säilytetään 16 m2 sauna ja rakennetaan aiemmin rakennusluvan saanut 7 kem2 suuruinen autokatos/varasto. Rakennusoikeutta muodostuu yhteensä 136 kem2.  

Rakentamisrajoitus, josta poiketaan:
MRL 72 §:n ja kunnan rakennusjärjestyksen 29 §:n mukaisesti ”Ranta-alueelle voi rakentaa asemakaavan tai oikeusvaikutteisen yleiskaavan perusteella. Uuden rakennuksen rakentaminen muulle ranta-alueelle vaatii poikkeusluvan.”

Rakennusjärjestyksen 30 §:n mukaisesti rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön ”Muun kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä.”

Rakennusjärjestyksen 31 §:n mukaisesti rakentamisen määrä ranta-alueella ”Ranta-alueella sijaitsevalla loma-asumiseen tarkoitetulla rakennuspaikalla saa olla enintään yksi loma-asunto, sauna ja aittarakennus, joiden yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m2. Lisäksi saa rakentaa 30 m2 kylmää varastotilaa.”

Hakijan perustelut:

”Omistamme kesämökin tontteineen osoitteessa Käkisaarentie 112, Hämeenkyrö. Harkitsimme ensin mökin laajennusta ja saimme sille v 2021 rakennusluvan, mutta hankkeesta tuli liian kallis saatuun hyötyyn nähden. Nyt olemme suunnitelleet vanhan mökin purkua ja täysin uuden vapaa-ajan asunnon rakentamista täsmälleen vanhan mökin paikalle. Uusi talo täyttäisi nykyiset omakotitalon rakentamismääräykset, vaikka lupaa vakinaiseen asumiseen ei haeta. Lisäksi rakennetaan autokatos, jolle on myönnetty 21-0133-R rakennuslupa.

Poikkeamat:

- Uuden loma-asunnon rakentaminen ranta-alueelle, jossa ei vielä voimassaolevaa yleis- eikä ranta-asemakaavaa

- Etäisyys rantaviivasta vähemmän kuin nykyinen normi

Perustelut säännöksistä poikkeamisille:

- Rakentamalla uusi lomarakennus täsmälleen nykyisen lomarakennuksen paikalle mahdollistetaan nykyisen kaltainen esteetön kulku tasoitetussa pihapiirissä sekä vältetään mittava puiden kaato ja laajat maansiirtotyöt.

- Tontin muoto on sellainen, että etäisyysvaatimus rannasta on lähes mahdoton toteuttaa ja korkeuserot tontilla ovat sellaiset, että nykyinen mökin paikka on ainoa sopiva rakentamiseen. Lisäksi tontille pääsee vain etelän suunnasta naapurin tontin kautta (naapurilla rasite tontille pääsystä)

- Korvaava rakentaminen ei lisää rakennuspaikkoja tontille verrattuna nykyiseen lupaan

- Rakennuspaikalla pyritään säilyttämään nykyinen kasvillisuus mahdollisuuksien mukaan ja etenkin naapurien suuntaan”

Lausunnot:  
Hakija on kuullut naapurikiinteistöt 108-416-2-62 Marjanlahti, 108-416-2-117 Suvihuvi, 108-416-2-130 Kuusivuori ja 108-416-2-185 Casa Grande, joilla ei ole huomautettavaa hankkeesta.

Kaavatilanne:

Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Rakennuspaikka sijoittuu maakuntakaavassa maaseutualueeksi merkitylle alueelle. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä.

Rakennuspaikka on myös valtakunnallisesti arvokkaaksi esitetty ja/tai maakunnallisesti arvokas maisema-alue (Pyhäjärven-Nokianvirran-Kuloveden kulttuurimaisema).  Merkinnällä osoitetaan valtakunnallisiksi esitetyt, maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (Ma) sekä maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (Mam). Suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot säilyvät. Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (oikeusvaikutteinen, hyväksytty 2.11.2015): Strategisessa yleiskaavassa alueelle on osoitettu valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokas maisema-alue; Alueen tarkemmassa suunnittelussa on edistettävä maisema-alueen sekä kulttuuriympäristön arvojen säilymistä.  

Alueella ei ole voimassa olevaa osayleiskaavaa tai asemakaavaa.

Vireillä oleva Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaava

Tarkistettu osayleiskaavaehdotus 14.3.2023 on ollut nähtävillä keväällä 2023. Ehdotuksessa alue on osoitettu loma-asuntoalueeksi RA-1, jolle on merkitty olemassa oleva loma-asunto.

RA-1 -alueen määräys: Rakennuspaikalle saa rakentaa loma-asunnon lisäksi erillisen saunarakennuksen ja yhden muun talousrakennuksen. Rakennuspaikan rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m². Rakentamisen määrä ei saa ylittää 6 % rakennuspaikan pinta-alasta. Rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 3000 m². Mikäli rakennuspaikan pinta-ala on vähintään 5000 m², rakennuspaikalle saa rakentaa vierasmajan, jonka kerrosala saa olla enintään 30 m². Vierasmajalla tarkoitetaan rakennusta, joka liittyy toiminnallisesti loma-asuntoon ja sillä halutaan tukea useamman sukupolven loma-asumista. Vierasmaja tulee rakentaa päärakennuksen kanssa samaan pihapiiriin ja pääasiassa käyttää samoja teknisiä järjestelmiä ja tieliittymää kuin päärakennus, eikä sitä saa lohkoa eri kiinteistöksi. Lomarakennuksen voi toteuttaa 1½-kerroksisena, muut rakennukset saavat olla enintään 1-kerroksisia. Olemassa olevia rakennuksia saa korjata, kunnostaa ja ylläpitää rakennusoikeuden estämättä. Käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asuinpaikaksi edellyttää muiden vaatimusten lisäksi rakennuspaikan pinta-alaksi vähintään 4000 m². Mikäli rakennukset kytketään keskitettyyn jätevesijärjestelmään, voi rakennuspaikan pinta-ala olla pienempi, kuitenkin vähintään 2000 m².

Rakennusjärjestys

Kohdassa Rakentaminen ranta-alueelle

29 § Lupajärjestelmä: Ranta-alueelle voi rakentaa asemakaavan tai oikeusvaikutteisen yleiskaavan perusteella. Uuden rakennuksen rakentaminen muulle ranta-alueelle vaatii poikkeusluvan.

30 § Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön: Rakennettaessa ranta-alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen. Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen kasvillisuus pääosin säilyttää ja rantapuuston käsittelyssä vain harventaminen on sallittua. Rakennusten etäisyyden rantaviivasta ja sijainnin rakennuspaikalla tulee olla sellainen, että maiseman luonnonmukaisuus mahdollisuuksien mukaan säilyy. Muun kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee kuitenkin, mikäli edellä olevasta vaatimuksesta tai ranta-alueelle laaditusta MRL 72§ mukaisesta kaavasta ei muuta johdu, olla vähintään 20 metriä, ja asuinrakennuksen alimman lattiatason tulee olla vähintään 1 metri keskivedenkorkeuden yläpuolella. Suositeltu alin lattiataso rantarakentamisessa Kyrösjärvellä on +85.50(N60+). Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 25 m², saa rakennuspaikalla rakentaa kuitenkin vähintään 15 metrin etäisyydelle rantaviivasta, ellei alueen kaavamääräyksestä muuta johdu. Rakennuspaikalle alle 10 metrin etäisyydelle rantaviivasta ei saa rakentaa grillikotia, huvimajoja, katoksia tai muita sellaisia rakennelmia. Rakennusvalvontaviranomainen voi kuitenkin erityisistä syistä myöntää poikkeuksen rantaviivan läheisyyteen sijoitettavalle, alaltaan enintään 30 m² suuruiselle venevajalle, kun se soveltuu ympäristöön ja maisemaan.

31 § Rakentamisen määrä ranta-alueella: Ranta-alueella sijaitsevalla loma-asumiseen tarkoitetulla rakennuspaikalla saa olla enintään yksi loma-asunto, sauna ja aittarakennus, joiden yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m2. Lisäksi saa rakentaa 30 m2 kylmää varastotilaa. Rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 10 % rakennuspaikan pinta-alasta. Erillisen saunarakennuksen kerrosala saa olla enintään 25 m² ja pohjapinta-ala enintään 35 m².

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §)

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset.

1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Rakennuspaikka sijaitsee Käkisaaressa Alhonselän tiiviisti rakennetulla itärannalla. Kyseessä on nykyinen lomarakennuspaikka, jonka koko on 1700 m2. Alueelle on tarkoitus rakentaa purettavan vapaa-ajan asuinrakennuksen tilalle yksikerroksinen 113 kem2 suuruinen vapaa-ajan asuinrakennus sekä yksikerroksinen 7 m2 suuruinen varasto/autokatos. Olemassa oleva 16 m2 suuruinen sauna säilytetään, jolloin rakennusoikeutta muodostuu yhteensä 136 kem2. Suunniteltu vapaa-ajan asuinrakennus sijaitsee lähimmillään noin 13,9 metrin etäisyydellä rannasta ja sen terassi lähimmillään noin 11,3 metrin etäisyydellä rannasta.

Rakennuspaikan leveys rantaan nähden on 20-35 metriä, jolloin rakennuksen sijoittaminen rakennusjärjestyksen mukaiselle 20 metrin vähimmäisetäisyydelle ei ole käytännössä mahdollista. Näin ollen on tarkoituksenmukaisinta sijoittaa rakennus nykyisen lomarakennuksen paikalle, missä se aiheuttaa vähiten muutosta ympäristöönsä. Rakennettavan vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala US 250 mm on 109 kem2 ja olemassa olevan saunan 16 m2, jolloin näiden yhteenlaskettu rakennusoikeus 125 m2. Rakennusjärjestyksen mukainen lämpimien rakennusten kokonaiskerrosala 120 m2 ylittyy noin 4 %. Kylmän varaston/autokatoksen pinta-alan kanssa rakennuspaikan kokonaiskerrosalaksi muodostuu 132 m2. Käkisaarentien varressa Alhonselän rannassa on rinnakkain useita lomarakennuspaikkoja ja yksittäisiä vakituisen asuinrakennuksen rakennuspaikkoja. Alueelle on tyypillistä rakennusten sijoittuminen lähelle rantaviivaa, joten vanhan lomarakennuksen korvaaminen uudella muuta tilannetta. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle alueella. Poikkeaminen ei ole Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 vastainen ja se on tavoitteiltaan yhdensuuntainen vireillä olevan osayleiskaavan kanssa.

2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla ei ole tunnettuja luontoarvoja eikä hanke muutoinkaan vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Luonnontilaisen, rakentamisesta vapaan tai virkistyskäyttöön tarkoitetun rantaviivan määrään poikkeamisen myöntämisellä ei ole vaikutusta.

3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla olevilla rakennuksilla ei ole tiedossa olevia kulttuurihistoriallisia tai arkkitehtonisia erityisarvoja. Nykyisen rakennuksen ja rannan välillä ei nykyisellään ole paljonkaan puustoa. Rakentamisen maisemavaikutusta järven suuntaan voidaan vähentää istuttamalla alueelle suojapuustoa. Uudisrakennuksien tulee olla väreiltään ja materiaaleiltaan ympäristöön ja maisemaan sopivia.

4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Vapaa-ajan asuinrakennuksen korvaaminen uudella ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen. Talousvesi otetaan vesiosuuskunnan verkostosta, jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Rakennuspaikan vesihuolto on mahdollista hoitaa kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi laki edellyttää poikkeamiselle erityistä syytä.

Erityiseksi syyksi voidaan hyväksyä vanha, olemassa oleva vapaa-ajan asumisen rakennuspaikka ja sille korvaavana uuden rakennuksen rakentaminen. Rakennuspaikan koko, muoto ja rinnemaasto estävät rakentamisen sijoittamisen rakennusjärjestyksen mukaiselle vähimmäisetäisyydelle rannasta. Rakennusjärjestyksen mukaisen rakennusoikeuden ylitys on vähäinen.

Edellisen tarkastelun perusteella laissa esitetyt poikkeamisen edellytykset täyttyvät.

Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §)

1) Rakentaminen ei saa aiheuttaa haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Haitta kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

2) Rakentamisen tulee olla sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta.

Talousvesi otetaan vesiosuuskunnan verkostosta, jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Kiinteistökohtaisen vesihuollon rakentamisessa tulee noudattaa kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä.

Rakennuspaikalle on raskaan- ja pelastusliikenteen kestävä tieyhteys. Hämeenkyrön kuntakeskuksen palvelut sijaitsevat noin 18 km etäisyydellä rakennuspaikasta. Palvelujen saatavuus on tyydyttävä.

3) Rakentamisen tulee olla sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se saa vaikeuttaa erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Vaikutukset rakennetun ympäristön suojelemista ja luonnonsuojelua koskevien tavoitteiden saavuttamisesta on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä.

Edellisen tarkastelun perusteella hanke täyttää MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Sille ei ole myöskään estettä MRL 136 §:n perusteella.

Sovelletut lainkohdat: MRL 72 §, 136 §, 137 § ja 171 §.
Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 29 §, 30 § ja 31 §.

Yhteenveto:

Hanke täyttää MRL 171 §:n mukaiset poikkeamisen edellytykset sekä MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella, joten 113 kem2 suuruisen vapaa-ajan asuinrakennuksen rakennuslupa on mahdollista myöntää rakennuspaikalle. Uudisrakennuksen suunnittelussa tulee erityisesti kiinnittää huomiota, että se on materiaaleiltaan ja väreiltään ympäristöön ja maisemaan sopiva. Rakennusten ja rannan välille tulee istuttaa puustoa. Rakennusluvan yhteydessä tulee esittää ja hyväksyttää jätevesisuunnitelma. Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttöön oton jälkeen alle 10 metrin etäisyydellä rantaviivasta olevat käymälä ja vaja on purettava (rakennusjärjestys 30 §).

Rakennuslupa on haettava kahden vuoden kuluessa päätöksen voimaantulosta.

Hallintosäännön 113§ mukaan poikkeamisluvan ratkaisuvalta on lupajaostolla.

Liitteet:             asemapiirros, ympäristökartta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Hanke täyttää MRL 171§:n mukaiset poikkeamisen edellytykset ja MRL 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella eikä sille ole estettä MRL 136 §:n perusteella, joten 113 kem2 suuruisen vapaa-ajan asuinrakennuksen rakennuslupa on mahdollista myöntää rakennuspaikalle.

Lupajaosto hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla:

·         Uudisrakennuksen suunnittelussa tulee erityisesti kiinnittää huomiota, että se on materiaaleiltaan ja väreiltään ympäristöön ja maisemaan sopiva.

·         Rakennuspaikalle tulee istuttaa puustoa rakennusten ja rannan välille.

·         Jätevesisuunnitelma tulee esittää ja hyväksyttää rakennusluvan yhteydessä.

·         Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttöön oton jälkeen alle 10 metrin etäisyydellä rantaviivasta olevat käymälä ja vaja on purettava.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 15.03.2024 ja viimeinen muutoksenhakupäivä on 14.04.2024

 

Päätös on voimassa kaksi(2) vuotta siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaava rakennuslupaa on haettava tästä ajassa rakennuslupaviranomaiselta.

Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen.

 

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Päätöksestä peritään elinympäristölautakunnan 5.4.2022 hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 500€/hekemus (+ lisäksi mahdolliset kuulemiskustannukset).

Pöytäkirja on ja julkaistu Hämeenkyrön kunnan yleisessä tietoverkossa (www.hameenkyro.fi) kuntalain 140 §:ssä säädetyllä tavalla 13.03.2024

 

 

 

Tiedoksi

hakija, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri KK (lainvoimaisuustodistus)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Valitusoikeus on:

  1. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
  2. sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
  3. sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
  4. sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
  5. kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
  6. toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
  7. viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 564 2269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika
Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen
Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii valituksen käsittelystä oikeudenkäyntimaksua (tuomioistuinmaksulaki 1455/2015).