Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 3.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Ely-keskuksen lausuntopyyntö; Konikallion tuulipuiston osayleiskaavan ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA)

HMKDno-2021-372

Valmistelija

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Kuvaus

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyytää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisena yhteysviranomaisena lausuntoanne Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:n Konikallion tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus).

Kuulutus ja arviointiselostus ovat nähtävillä 21.2.-5.4.2024 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/konikalliontuulivoimahankeYVA. Pirkanmaan ELY-keskus varaa jakelussa mainituille tahoille tilaisuuden antaa lausunto arviointiselostuksesta viimeistään 5.4.2024

Hankekuvaus ja -vaihtoehdot
Ilmatar Energy Oy:n hankeyhtiö Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy suunnittelee Konikallion tuulivoimahankkeen rakentamista Ikaalisten kaupungin ja Hämeenkyrön kunnan alueille. Hankealue sijaitsee noin 10 km Ikaalisten keskustasta lounaaseen ja noin 12 km Hämeenkyrön keskustaajamasta luoteeseen.

Tuulivoimahankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 20 km2 . Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa. VE1 vaihtoehdossa tuulivoimahankealueelle sijoittuisi 15 voimalaa ja VE2 vaihtoehdossa 11 voimalaa. YVA:ssa tarkastellaan myös ns. nollavaihtoehtoa, jossa tuulivoimahanketta ei rakenneta. Lähin vakituinen asuinrakennus sijaitsee noin 1,5 km etäisyydellä alustavista voimalapaikoista ja lähin loma-asunto noin 1,7 km etäisyydellä.

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho noin 6–10 MW. Tuulivoimapuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein ja hankealueelle rakennetaan sähköasema. Tuulivoimapuisto liitetään sähköverkkoon uudella, noin 14–15 km pituisella 110 kV -voimajohdolla (ilmajohto tai maakaapeli). Sähkönsiirron A-vaihtoehtona tutkitaan tuulivoimahankealueelta koilliseen suuntautuvaa 14 km pituista voimajohtoa, Caruna Oy:n hallinnoimaan 110 kV johtoväliin Parkano-Teiharju. B-vaihtoehtona tutkitaan noin 15 km pituista voimajohtoa, joka suuntautuu kohti etelää Vatajankosken Sähkö Oy:n hallinnoiman Suodenniemen (Sastamala) 110 kV kytkinlaitokseen uuden 110 kV katkaisijakentän kautta.

Nämä uudet voimajohtoreittivaihtoehdot kuuluvat osaksi hankkeen YVA-menettelyä.

Hankealueella ei ole voimassa olevia yleis- tai asemakaavoja. Hankkeen edellyttämien, rakentamiseen oikeuttavien tuulivoimaosayleiskaavojen laadinta tehdään samanaikaisesti YVA-menettelyn kanssa. Menettelyt pyritään toteuttamaan rinnakkain muun muassa järjestämällä mahdollisuuksien mukaan yhteiset yleisötilaisuudet. Osayleiskaavoituksessa hyödynnetään YVA:n yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja ympäristövaikutusten arviointeja.

YVA-menettely
Hankkeen ympäristövaikutukset on selvitettävä YVA-lain (252/2017) mukaisessa arviointimenettelyssä ennen kuin ryhdytään ympäristövaikutusten kannalta olennaisiin toimiin. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä eikä ratkaista sitä koskevia lupa-asioita, vaan sen tavoitteena on tuottaa tietoa päätöksenteon perustaksi.

Tämä asiakirja on ympäristövaikutusten arviointimenettelyn arviointiselostus (YVA-selostus), jossa esitetään arvioitavat vaihtoehdot, ympäristön nykytila, hankevaihtoehtojen ympäristövaikutukset ja niiden merkittävyys sekä arvioitujen vaihtoehtojen vertailu. Lisäksi kuvataan mm. haitallisten vaikutusten lieventämiskeinot. YVA-selostuksen laatimisessa on huomioitu yhteysviranomaisen eli Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) 11.4.2022 antama lausunto YVA-ohjelmasta. Lisäksi YVA-ohjelmasta annetut muut lausunnot ja mielipiteet on huomioitu ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Yhteysviranomainen asettaa YVA-selostuksen nähtäville sen valmistuttua. Nähtävillä olon jälkeen yhteysviranomainen antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän. Lupaviranomaiset käyttävät arviointiselostusta ja yhteysviranomaisen siitä antamaa perusteltua päätelmää oman päätöksentekonsa perusaineistona. Lupaviranomaisen on varmistettava, että perusteltu päätelmä on ajan tasalla lupa-asiaa ratkaistaessa.

Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laatimisesta vastaa konsulttityönä AFRY Finland Oy.

Hankkeen ja YVA-menettelyn aikataulu
Hankkeen YVA-menettelyyn liittyvä YVA-lain 8 §:n mukainen ennakkoneuvottelu pidettiin 15.12.2021. YVA-ohjelma jätettiin yhteysviranomaiselle tammikuussa 2022.

Ympäristövaikutusten arviointiin liittyvät erillisselvitykset on tehty vuosien 2021 ja 2022 aikana. Alustavan aikataulun mukaan tuulivoimapuiston rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2025 ja tuotanto aikaisintaan vuonna 2027.

Arvioitavat ympäristövaikutukset ja arviointimenetelmät
Ympäristövaikutuksilla tarkoitetaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä, tilapäisiä ja pysyviä vaikutuksia ympäristöön. ​​​​Arvioinnissa on huomioitu hankkeen rakentamisen ja käytön aikaiset sekä käytöstä poiston vaikutukset ympäristöön.

Ympäristövaikutuksia selvitettäessä painopiste asetetaan merkittäviksi arvioituihin vaikutuksiin, joita tässä hankkeessa olivat erityisesti melu- ja varjostusvaikutukset, maisemavaikutukset, vaikutukset ihmisten elinoloihin ja virkistykseen, vaikutukset Vatulanharjun pohjavesialueeseen, linnustovaikutukset sekä vaikutukset Natura- ja muille suojelualueille, erityisesti Vatulanharjun valtakunnallisesti arvokkaalle harjualueelle. Muita merkittäviksi koettuja tai muuten olennaisia vaikutuksia pyrittiin tunnistamaan YVA-menettelyn aikana selvitysten, lausuntojen, mielipiteiden ja sidosryhmätyöskentelyn kautta.

Vaikutusten arviointi toteutettiin asiantuntija-arviona sekä olemassa olevaan aineistoon että erillisiin hankkeen aikana tehtyihin selvityksiin pohjautuen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Hämeenkyrön kunnan elinympäristölautakunnan lupajaosto toteaa lausuntonaan Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:n Konikallion tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus) seuraavaa:

YVA-selostuksessa on käsitelty laajasti ja kattavasti hanketta ja sen toteuttamisen ympäristövaikutusten arviointia. YVA-selostuksen sisältö vastaa Valtioneuvoston asetuksessa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (277/2017) 4 §:ssä esitettyä.

YVA-selostukseen on liitetty selvitys tuulivoimahankkeen ja hankkeen sähkönsiirtoon liittyvän voimajohdon pohjavesivaikutuksista Vatulanharjun 1E-pohjavesialueeseen (0214351). Vaikutusarviota varten on tehty myös erillisiä tutkimuksia vuosina 2022 ja 2023 (pohjavesiputkien asennukset, vesipintojen mittaukset, maatutkaluotaukset sekä maaperän rakennetulkinta) Vatulanharjun alueella ja siihen rajoittuvalla hankealueella.

YVA-selostuksessa on todettu, että hankkeen kallioperään, maaperään ja pohjaveteen kohdistuvat vaikutukset ovat vähäisiä, paikallisia ja ajoittuvat rakentamisvaiheeseen. Hankkeen vaikutukset kasvillisuuteen ja luontotyyppeihin sekä linnustoon ja eläimistöön on arvioitu vähäisiksi. 

YVA-selostuksessa on käsitelty laajasti toiminnan vaikutuksia tuulivoimapuiston laitteiden ja rakenteiden valmistuksen, rakentamisen ja toiminnan sekä toiminnan päättymisen aikaisesti. Kiviaineksen ottamista on tarkasteltu materiaalimäärien osalta, vaikka tarkka maa-ainesten ottoalue ei ole varmentunut. Maa-ainesten ottoon ja kiviainesten murskaukseen tulee hakea tarvittavat luvat. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)